Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslanci OĽaNO, ktorí nesúhlasia s prelomením veta budú rokovať priamo s premiérom Hegerom
Zdielať na

Poslanci OĽaNO, ktorí nesúhlasia s prelomením veta budú rokovať priamo s premiérom Hegerom

BRATISLAVA / Hoci koalícia sa na prelomení veta prezidentky nedohodla, OĽaNO sa napriek protestom niektorých poslancov rozhodlo pre jednotný postup. Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ sa na včerajšom klube venovali len tejto otázke, ďalšie body programu, ako napríklad odvolávanie ministra Richarda Sulíka (SaS) vôbec nestihli prebrať.

To, čo sa nedalo vykonať v prípade vydania predsedu Smeru-SD Roberta Fica na väzobné stíhanie, sa v prípade Matovičovho prorodinného balíčka možno podarilo. Na pondelňajšom klube sa na jednotnom postupe dohodol takmer celý Matovičov klub.

Aktuálne je v hre o presadenie jednotného hlasovania rokovanie nespokojných poslancov priamo s premiérom Hegerom a na individuálnej úrovni. Do úvahy pripadá aj rokovanie s ministrom financií Igorom Matovičom. 

V pondelok sa k téme vyjadroval aj predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa s tým, že aj "on patrí k tým poslancom", ktorí sa s prelomením veta Zuzany Čaputovej až tak nestotožňujú. Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ sa však klub po dlhých hodinách mal dohodnúť, že v prípade prelomenia veta prezidentky bude hlasovať ako jeden muž.

Podľa posledných informácií sú aktuálne proti len Juraj Krúpa, poslanec Vladimír Zajačik (obaja OĽaNO) a parlamentné kruhy hovoria aj o Andrejovi Stančíkovi. Na presviedčanie poslancov majú premiér a minister financií čas ešte do utorka.

V prípade vydania Roberta Fica (Smer-SD) na väzobné stíhanie pritom Igor Matovič apeloval na svojich poslancov, aby hlasovali podľa vlastného vedomia a svedomia a zároveň im prizvukoval, aby hlasovali tak, ako by išlo o poslanca koalície. 

Nakoľko koalícia nie je dohodnutá na ničom, hlasovanie o prelomení veta sa presúva na ďalší týždeň. "V koalícii nie je dohoda prakticky na ničom, pretože SaS sa nezúčastňuje na koaličných radách. Na grémiu sa dohodli na presune zákona," povedal poslanec Gyimesi. 

Nezávislé osobnosti môžu byť nezávislé, len ak to vyhovuje Igorovi Matovičovi

Politológ Jozef Lenč pre Noviny PLUS uviedol, že na vydaní Roberta Fica (Smer-SD) mu zrejme až tak nezáležalo, inak by prizvukoval jednotné hlasovanie aj v tomto prípade. "Budí to dojem, že tzv. nezávislé osobnosti v rámci Obyčajných ľudí, môžu byť nezávislými osobnosťami iba ak sa jedná o hlasovanie na ktorom Igorovi Matovičovi bytostne nezáleží," poznamenal politológ a dodal, že je potom na mieste položiť si otázku na čom šéfovi OĽaNO napokon záleží.

"Prečo známemu bojovníkovi proti Ficovi, napokon nezáležalo na jeho vydaní na väzobné stíhanie? Prečo mu tak záleží na tom, aby bol podporený jeho výmysel, ktorý sa spája s jeho osobou. Mohlo by to potvrdzovať tézu o narcistickom prístupe," uzavrel Politológ Jozef Lenč pre Noviny PLUS TV JOJ.  

Súvisiace články

Najčítanejšie