Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na hrane s Matovičom a Šutaj Eštokom: Útoky aj obvinenia ministra a ľadovo pokojný poslanec Hlasu-SD
Zdielať na

Na hrane s Matovičom a Šutaj Eštokom: Útoky aj obvinenia ministra a ľadovo pokojný poslanec Hlasu-SD

BRATISLAVA / Koaličné spory, odvolávanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ale aj extrémne nízka dôvera občanov v ministra financií Igora Matoviča. O aktuálnych témam diskutovali v štúdiu Na hrane TV JOJ Igor Matovič a opozičný "hlasista" Matúš Šutaj Eštok.

S Igorom Matovičom dlhodobo nechcú chodiť ostatní politici do diskusií. Minister financií Matovič to vníma tak, že sa jeho oponenti boja, "že by dostali nakladačku". Na vyjadrení o tom, že novinári urobili z Igora Matoviča "Žida 21. storočia" expremiér trvá a nemyslí si, že by to bolo nechutné. "Nesúhlasím s tým, čo hovoril Robert Fico, že novinári sú prostitútky, ale mali by hľadať pravdu. 

"Ja sa stotožňujem s tým, že je to nechutný výrok," reagoval Šutaj Eštok a dodal, že nepopularita Matoviča je jeho dielom a je spôsobená aj tým, že Igor Matovič je najhorším ministrom financií v histórii. Matovič trvá na tom, že ho novinári dehonestujú a "nechutné je správanie novinárov". Matovič zopakoval aj to, že novinárom verí taktiež extrémne málo ľudí. 

Za Matovičovu nepopularitu, podľa neho môže mediálna propaganda

"Presne ste trafili klinec po hlavičke, lebo sa nepozeráte na to, za čo sme hlasovali. Vy mi silou mocou chcete nalepiť fašistickú nálepku," reagoval minister financií na otázky o rokovaní s Beluským z ĽSNS. Označil takéto otázky za manipulatívne otázky. "Ja sa bránim," reagoval na otázku o tom, či nemanipuluje on sám. 

"Ja s pánom Matovičom nemôžem súhlasiť," poznamenal Šutaj Eštok a dodal, že aj matovič je zodpovedný za rozvrátený demokratický štát, ale aj za protesty učiteľov a úbytok zdravotníkov. "Krajina je rozdelená, ako nebola nikdy v histórii," vyratúval opozičný poslanec. Vinu na novinárov podľa hlasistu iba zhadzuje. 

Podľa prieskumu hodnotí ministra Matoviča negatívne až 82 % a pozitívne len 10 %. Matovič to vníma ako dôsledok propagandy proti jeho osobe. "Ľudia, ktorí 30 rokov rozkrádali financie by boli spokojní. Ja im tú radosť neurobím," vyriekol expremiér na margo svojej demisie. 

Vláda podľa Šutaj Eštoka nijako nepomáha

Matúš Šutaj Eštok zopakoval, že Igorovi Matovičovi by prospelo vyliezť zo svojho pancierového auta a stretol sa s ľuďmi. Práve to by mu ukázalo, čo si o ňom ľudia myslia. "Len Slovensko a Malta neprijali žiadne opatrenia, čo sa týka zdražovanie. Ak to neviete robiť, tak odíďte," oponoval poslanec. Bélu Bugára, ktorý sa v Analýzach Na hrane povedal, že veril, "že tento kšeftár sa už nebude k ničomu vyjadrovať"

Igor Matovič obvinil opozíciu, že učiteľov na protest zvážali práve oni. "Niečo tu smrdí," vyjadril sa Matovič na margo toho, že sa na proteste zúčastnila opozícia a Smer-SD tam zbieral podpisy na referendum. Komora učiteľov sa však od tohto politického správania dištancovala. Šutaj Eštok opäť vyrátal skupiny, ktorým aktuálna vláda nijako nepomohla a to vrátane učiteľov, ale aj dôchodcov. 

"Mrzí ma, že poskok Kajetána Kičuru, ktorý tu vedľa mňa sedí, má ešte kožu na tvári a dovolí sa ozývať, kto ako pomohol," rozhorčil sa Matovič a argumentoval Pellegrinim, ktorý mal na jeden softvér minúť 15 miliónov. Richard Sulík podľa neho bráni len firmy a výrobcov alkoholu. Argumenty ministra školstva o tom, že sa platy dajú navýšiť z nadvýberov daní nesúhlasí. "Mrzí ma, že minister školstva takto podceňuje učiteľov. Máme 320 miliónov nadvýber, ale medzičasom máme vyššie výdavky o 1 miliardu a 648 tisíc," pokračoval minister financií a argumentoval aj vojnou na Ukrajine. 

Matovič na prelomení veta stále trvá

"Ja urobím všetko pre to, aby sme rodiny podporili," odpovedal Matovič na otázku o prelomení veta. "Ja nebudem skĺzať na vašu úroveň, aby som hovoril, že ste daňový podvodník, plagiátor a klamár. Za vašej vlády sa dlh zvýšil na viac ako 4 % HDP. Ľudia platia o 12, 6 % viac kvôli inflácii a vy nerobíte nič," oponoval Šutaj Eštok a zároveň pokračoval, že či sú v tej antirodinnej koalícii aj ZMOS a jeho bratranec Viskupič šéf Trnavy.

Hlas-SD prelomenie veta nepodporí. Matovič dodal, že Pellegrinimu dáva možnosť na reparát. Opieral so o to, že Hlas sa nazýva sociálna demokracia. "Ak teraz to tým rodinám nedáme a nepodržíme ich, tak na jeseň dostanú z koláča dieru," povedal Matovič a tvrdí aj to, že štát si požičal 11 miliárd na dlhy predchádzajúcej vlády. Expremiér potvrdil aj, že so zástupcami zdravotníkov, ale aj zo školstva rokuje. "Ja potrebujem, aby mi pomohli," opakoval Matovič opäť s tým, že bez zvyšovania daní to nejde. 

Matovič zároveň poprel, že by aktuálne rokoval s Veronikou Remišovou, že by išla do ďalších volieb na kandidátke OĽaNO. "Môže si vybrať, má slobodu," poznamenal Matovič a dodal, že aktuálne preferencie ho mrzia. Matúš Šutaj Eštok sa občanom poďakoval za dôveru. Matovič na záver relácie dodal, že minister Ján Budaj (OĽaNO) si svoju robotu robí dobre, ale nominant OĽaNO Vladimír Lengvarský si ju dobre nerobí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie