Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NAKA dostala úlohu zničiť Smer a vyšetrovatelia prepisovali výpovede svedkov, tvrdí Fico
Zdielať na

NAKA dostala úlohu zničiť Smer a vyšetrovatelia prepisovali výpovede svedkov, tvrdí Fico

BRATISLAVA / Predseda Smeru Robert Fico na tlačovej konferencii predstavil výpovede obvinených vyšetrovateľov NAKA, ktoré majú ukázať jednoznačnú zaujatosť inštitúcie voči jeho osobe. Zároveň znova spochybnil vyšetrovanie prípadov a obvinil orgány činné v trestnom konaní z manipulácie výpovedí svedkov.

"Úloha je spraviť Smer zločineckú skupinu, a tak úplne zničiť opozíciu," vytiahol papier so slovami, ktoré mal vysloviť Róbert Magula 8. júla 2021. Prítomným novinárom ukázal aj vyjadrenie Pavla Ďurku o šesť dní neskôr. "Fica treba robiť, Kaliňáka, Pellegriniho..." vraj uviedol obvinený policajt. Fico tvrdí, že tieto vety zazneli na sudcom schválených odposluchoch. 

Poukázal na časové diskrepancie v úradných záznamoch a chaotické označenie svedkov v prípade. Robert Kaliňák skonštatoval, že dochádza k manipulácii s výpoveďami "kúpených osôb". Údajne sú dopĺňané či prepisované a vyšetrovatelia ich antedatujú (uvádzajú, že k výsluchom došlo skôr ako v skutočnosti). O nekompetentnosti policajtov (konkrétne Jaroslava Vereščáka) má hovoriť aj nahrávka, ktorou Smer disponuje a plánuje ju pustiť verejnosti.

Bývalý premiér aj naďalej nazýva Národnú kriminálnu agentúru gestapom a neodpustil si ani útok na špeciálneho prokurátora. "Lipšic robí špinavú robotu, ide o absolútne bezcharakterného človeka. Je to Matovičov pes," podotkol. Obzeral sa na všetky strany, spomenul aj prokurátora Matúša Harkabusa či ministerku Máriu Kolíkovú. Zároveň sa vrátil k Ľubomírovi Krivočenkovi z kauzy Dobytkár, ktorého zomrel na koronavírus počas pobytu vo väzbe. Robert Kaliňák z jeho smrti nepriamo obvinil obžalobu a strana plánuje ďalšie vyjadrenia k jeho prípadu.

NÁKA obvinila politické špičky Smeru v rámci akcie Súmrak. Robert Fico mal stáť na čele zločineckej skupiny, ktorá údajne zahŕňala aj spoluobvinenú dvojicu Kaliňák - Para. Prokuratúra sa zároveň snaží dokázať aj prepojenia medzi bývalým trojnásobným premiérom a ďalšími osobnosťami známymi zo súdnych procesov. Najviac sa spomínajú podnikateľ Norbert Bödör či niekdajší policajný prezident Tibor Gašpar. V prípade je kľúčová aplikácia Threema, ktorú verejnosť spoznala počas vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka.

Ministra vnútra Ficovej vlády a dvorného právnika strany zadržali 20. apríla. Najvyšší predstaviteľ bývalých vlád od začiatku kritizoval postupy orgánov činných v trestnom konaní, odvolával sa aj na zlé podmienky dvojice vo väzbe.

Súvisiace články

Najčítanejšie