Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Premiér Eduard Heger z Bruselu: Musíme hľadať smart riešenia. Zastropovanie cien energií škodí trhu
Zdielať na

Premiér Eduard Heger z Bruselu: Musíme hľadať smart riešenia. Zastropovanie cien energií škodí trhu

BRATISLAVA / Prechádzame zložitým obdobím a inflácia tu sa nami bude niekoľko rokov, povedal predseda vlády Eduard Heger na samite v Bruseli. Zdôraznil, že rastúca inflácia nie je novinkou a vlády vedeli, že tento problém nastane. Zároveň však poznamenal aj to, na čom sa zhodujú ekonómovia - zastropovanie cien nepomôže, naopak uškodí trhu.

Predseda vlády za OĽaNO považuje za kľúčové, čo sa vláde podarilo vyjednať ohľadom cien elektrickej energie. Na roky 2023/24 zostane cena nastavená tak, aby bola udržateľná pre domácnosti. Východiskom z aktuálnej situácie sú podľa Eduarda Hegera aj rokovania s dodávateľmi plynu. 

"Covid zaťažil všetky rozpočty," uviedol premiér Heger, ktorý zároveň zdôraznil aj to, že o stanovení cien za energie budú rokovať na európskej úrovni. "Budeme si vymieňať skúsenosti čo a ako funguje a potom sa rozprávať o tom, či zavedieme plošné riešenia," pokračoval premiér. 

Vyššie ceny plynu sa rodinám podľa Hegera podarí zvýšiť aj vďaka schválenému zvýšenému daňovému bonusu. "Dá sa ísť an to tak, že dáte ľuďom viac peňazí, alebo zasahujete do trhu," pokračoval Heger s tým, že zasahovanie do trhu nie je správnou cestou. 

Začlenenie Ukrajiny do EÚ je pre Slovensko výhodné

Heger sa vyjadril aj k začleneniu Ukrajiny do Európskej únii (EÚ). Uviedol, že pre Slovensko to znamená zvýšenie bezpečnosti a zvýšenie prosperity. Konštatoval to na brífingu zo samitu EÚ v Bruseli po schválení kandidátskeho štatútu pre Ukrajinu a Moldavsko s tým, že toto schválenie otvára perspektívu aj pre ekonomický a bezpečnostný rozvoj Slovenska.

Heger zdôraznil, že pre Slovensko je dôležité, aby každý jeho sused bol prosperujúci a stabilný. Práve kandidátsky status podľa neho pomôže Ukrajine vykročiť na cestu do členstva Európskej únie. Zároveň podotkol, že Slovensko sa významnou mierou pričinilo o tento diplomatický úspech. Pripomenul, že v marci na samite vo Versailles prišlo Slovensko ako jediná krajina s rozpracovaným návrhom na to, ako pomôcť Ukrajine z hľadiska reforiem a financií na obnovu.

Premiér si myslí, že po schválení kandidátskeho statusu sa v bežnom živote zatiaľ nič nemení. Poukázal na to, že na Ukrajine sa stále bránia proti agresívnej invázii Ruska a zároveň investujú úsilie do zmien a reforiem. Teraz sa podľa neho zintenzívni spolupráca zo strany členských štátov EÚ smerom k nim a budú pracovať spoločne na tom, aby tie kritériá postupne napĺňali.

Heger podotkol, že je potrebné oceniť úsilie Ukrajiny nielen na bojisku, ale aj v jej inštitúciach tým, že investuje veľa do spolupráce, reforiem a zapája mnohé krajiny a necháva si aj poradiť. „Samozrejme, pozdvihnúť inštitúcie je náročné v každej krajine, dostať nielen do parlamentu jednotlivé zákony, ale potom implementovať tieto reformy. Tam ich čaká veľmi veľa práce,“ konštatoval s tým, že odhodlanie Ukrajincov je vzorové.

V prípade Západného Balkánu Heger uviedol, že diskusiu na túto tému sa podarilo vyriešiť tak, aby vyslali signál všetkým krajinám, ktoré sa chcú stať členmi EÚ, že postoj únie sa výrazne posunul dopredu a je tu veľký záujem podať týmto krajinám pomocnú ruku.

Súvisiace články

Najčítanejšie