Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
OĽaNO pred hlasovaním o nedôvere Sulíkovi: Podávame SaS ruku na spoluprácu hoci máme problém s jej správaním
Zdielať na

OĽaNO pred hlasovaním o nedôvere Sulíkovi: Podávame SaS ruku na spoluprácu hoci máme problém s jej správaním

BRATISLAVA / OĽaNO neporuší koaličnú zmluvu a nedá svoje hlasy na odvolanie ministra Sulíka. Napriek tomu, že Igor Matovič sa na tlačovej konferencii slova nechytil, zastúpil ho (aj v útoku) predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

"Odvolávanie ministrov je právom opozície. V prípade Smeru je to však len o mediálnej pozornosti," začal predseda vlády Eduard Heger a dodal, že expremiér Robert Fico chýba na akýchkoľvek odborných diskusiách a je ho vidieť len v momente, keď sú zapnuté kamery. 

"OĽaNO nebude odvolávať ministra hospodárstva," poznamenal predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Aj ten si však "kopol" do koaličného partnera. Na tlačovej konferencii pred odvolávaním ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) Šipoš poznamenal, že hoci majú problém so správaním SaS, ktorá sa správa ako opozícia vo vlastnej koalícii. 

"Verím, že SaS nakoniec pochopí," pokračoval Šipoš s tým, že v roku 2022 dostali mandát na spoluprácu, ale aj očistu spoločnosti. "V každej oblasti potrebujeme ľuďom pomáhať," pokračoval Šipoš a dodal, že v dôsledku bývalých vlád vidíme rozbité nemocnice, meškajúce vlaky, nízke dôchodky a nevybudovanú infraštruktúru. 

SaS jednou nohou vonku?

Minister hospodárstva a predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík zvoláva na 6. júla mimoriadnu a rozšírenú republikovú radu s cieľom rozhodnúť o postoji strany SaS v súčasnej koaličnej kríze.

„Nechcem prijať žiadne zbrklé rozhodnutia, ale zároveň si nevieme predstaviť len tak vrátiť sa späť na koaličnú radu a tváriť sa, že sa nič nestalo. Preto som poveril generálneho manažéra strany SaS, aby na 6. júla zvolal mimoriadnu a rozšírenú republikovú radu, rozšírenú o poslancov a ministrov. Tam si spolu sadneme a poradíme a prijme ďalšie rozhodnutie, či postup, alebo naše podmienky," povedal minister na tlačovej besede. Sulík spomenul aj nedávne schválenie prorodinného balíka v parlamente, ako aj obvinenia o dohodách SaS počas hlasovania.

„Udialo sa mnoho vecí, boli sme svedkami hrubého porušenia legislatívneho procesu, takisto opakovaného porušenia koaličnej zmluvy. Boli sme aj terčami rôznych útokov, rôznych klamstiev, jednoducho nemá zmysel sa tváriť, že problémy v koalícií nie sú. Myslím si, že situácia v koalícii je vážna, najmä po udalostiach z posledných týždňov," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie