Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Minister Naď: O páde vlády, či odchode ministra Matoviča odmieta špekulovať, legitimizáciu fašistov odmieta
Zdielať na

Minister Naď: O páde vlády, či odchode ministra Matoviča odmieta špekulovať, legitimizáciu fašistov odmieta

BRATISLAVA / Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) nechce o možnom páde vlády špekulovať. Uviedol to na brífingu po skončení rokovania vlády.

Minister obrany Jaroslav Naď odmieta špekulácie. "Ja stále verím, že nie je lepšia alternatíva, ako je táto vláda," uviedol minister obrany za OĽaNO Jaroslav Naď. Reagoval tak na otázku, či stihne realizovať najväčší nákup na ministerstve obrany. 

"Verím tomu, že táto vláda dovládne celé obdobie," pokračoval ďalej s tým, že aj táto veľká akvizícia prešla konsenzom všetkých koaličných strán. Podľa Naďa sú úvahy o menšinovej vláde iba špekuláciami a premiér podľa neho nič nepodcenil. "Atmosféra je veľmi pracovná a dobrá," pokračoval na margo koaličných nálad na vláde. 

Minister obrany zároveň zdôraznil, že všetci zúčastnení by sa mali snažiť o to, aby štvorkoalícia spolupracovala. "Budeme hľadať také riešenia, aby každý jeden koaličný partner bol spokojný," pokračoval Naď. Na margo tichej koalície s fašistami reagoval minister slovami o tom, že on by s fašistami o ničom nehlasoval. Legitimizáciu pravicového extrému, v prípade budúcej vládnej koalície, minister Naď radikálne odmieta. Minister odmietol špekulovať aj o tom, či by si vedel predstaviť vládu bez ministra financií a expremiéra Igora Matoviča.

Čoho sa týka investícia v rezorte obrany?

Vláda SR na dnešnom rokovaní schválila návrh Ministerstva obrany (MO) SR na obstaranie 152 kusov pásových obrnených vozidiel CV90 MkIV s 35 mm kanónom prostredníctvom medzivládneho kontraktu so Švédskym kráľovstvom. Tieto vozidlá postupne nahradia až polstoročnú dosluhujúcu techniku Pozemných síl Ozbrojených síl (OS) SR. Spolu s kolesovými bojovými obrnenými vozidlami 8x8 ide zároveň o kľúčovú výzbroj pre zabezpečenie ochrany a obrany Slovenskej republiky a najvýznamnejší krok k vybudovaniu ťažkej mechanizovanej brigády, ktorý SR vypláva v zmysle medzinárodných záväzkov voči kolektívnej obrane NATO.

Celkové predpokladané náklady na obstaranie pásovej techniky vrátane odhadovaných nákladov na infraštruktúru sú vo výške približne 1,688 miliardy eur s DPH. Informoval o tom na tlačovej konferencii minister obrany Jaroslav Naď. Kabinet súhlasil s poradím komplexných ponúk vlád tak, ako ho predložil minister Naď.

Ministerstvo obrany SR odporúčalo na základe výsledkov hodnotenia v prvom rade švédske vozidlo CV90 s 35 mm kanónom na podvozku MK IV, druhým v poradí bolo taktiež CV90 s rozdielnym – 30 mm kanónom. V rebríčku komplexného vyhodnotenia ďalej nasledovala maďarská ponuka s vozidlom LYNX KF41 a španielska s vozidlom ASCOD.

„Som vďačný kolegom za jednoznačnú podporu výberu, ktorý v maximálnej možnej miere vyhovuje požiadavkám Ozbrojených síl SR, stanoveným finančným limitom vrátane celkovej ceny vozidla, logistickej podpory, prevádzkových nákladov, ako aj kritériám reálneho zapojenia domáceho obranného priemyslu. Primárnym subkontraktorom bude štátna spoločnosť ZTS - ŠPECIÁL a z projektu budú dlhodobo profitovať ďalšie desiatky slovenských štátnych a súkromných spoločností,“ povedal Naď. Na projekte a vyhodnotení sa podieľal projektový tím zložený z približne 60 odborníkov z MO SR a OS SR vo všetkých posudzovaných oblastiach, ale v určitých aspektoch tiež odborníci z Ministerstva hospodárstva SR. Návrh rezortu obrany bol predmetom predbežného a medzirezortného pripomienkového konania.

Materiál bol zároveň priebežne konzultovaný a následne aj predložený na posúdenie Ministerstvu financií SR - Útvaru hodnoty za peniaze. Ďalším krokom bude príprava medzivládnej dohody medzi vládou SR a vládou Švédskeho kráľovstva na dorokovanie a uzatvorenie medzivládnej dohody a realizačnej zmluvy. Medzi výhody akvizície na úrovni vláda – vláda patrí nielen podstatné zvýšenie garancie dodania obstarávanej techniky, ale aj možnosť hlbšej vojenskej spolupráce a prehlbovania strategických partnerstiev.

Súvisiace články

Najčítanejšie