Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Analýzy Na hrane s ministrom Krajniakom: Je mi šuma fuk, čo hovorí Matovič, Sulík, alebo Fico
Zdielať na

Analýzy Na hrane s ministrom Krajniakom: Je mi šuma fuk, čo hovorí Matovič, Sulík, alebo Fico

BRATISLAVA / Premiér s ministrom Matvičom avizujú 500 eurové odmeny pre zamestnancov štátu, čo však bude s pomocou pre ostatných? Otázkou zostáva aj to či vláda smeruje k dohode na výške valorizácie, či 14-tych dôchodkoch. Koalícii stále hrozí rozpad. Na aktuálne otázky odpovedal minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina. Exkluzívny prieskum odhalil, ako nás ovplyvnilo zdražovanie benzínu a nafty.

Do relácie minister práce zavítal rovno z rokovaní s odborovými zväzmi. Ešte zaujímavejšie však bolo rokovanie vlády, ktoré nálady v koalícii zrejme zhoršilo. "Máte tu určite vešteckú guľu," uviedol Krajniak odpovedajúc na otázku, čo sa dá predpokladať. 

"Nechcem tipovať, ako to dopadne, nie som politický analytik," uviedol Krajniak s tým, že politika by nemala byť o tom, že sa reaguje na výroky Richarda Sulíka, Igor Matoviča či Roberta Fica. "Som politik, ktorému ide o program a fakty," reagoval minister práce s tým, že do konfliktov sa odmieta zapájať. 

"Problémom vládnej koalície ani som ani ja, ani Boris Kollár," pokračoval minister Krajniak s tým, že v demokracii treba vychádzať aj s opozíciou. "Nikdy nič nepredpokladajte," akcentoval Milan Krajniak. "Myslím si, že premiér ťahá s bielymi figúrkami a on musí povedať, aké riešenie si predstavuje. Pán premiér má tak týždeň, aby navrhol riešenie," pokračoval stratég hnutia Sme rodina a zdôraznil, že jeho zaujíma ich program. 

Pokračoval v tom, že on sa háda s Matovičom a Sulíkom o rodičovskom bonuse a roky sa naťahovali kvôli nájomným bytom. To považuje Krajniak za dôležité veci a akcentoval, že hnutie Sme rodina nedávalo ani raz personálne podmienky. Krajniak zároveň vysvetlil, že hnutie Sme rodina je za to, aby v Ústave SR bolo zakotvené, že občania môžu v referende hlasovať o skrátení volebného obdobia. 

Sme rodina chce zvyšovať platy

Krajniak trvá na tom, že chce zvýšiť platy pre zamestnancov pracujúcich vo verejnom záujme. "Každý rok sa to navyšovalo," uviedol Krajniak s tým, že percento navýšenia sa líši. Stacionáre, domovy dôchodcov, či krízová intervencia by si mali polepšiť na rozmedzí od 82 % až po 23 % v prípade ambulantných ZSS. V priemere by malo ísť o 50 eur mesačne. Príspevok na platy stúpol o 10 % a navýši sa ešte o ďalšiu sumu.

"Navýšenie bude o ďalších 5 %. Okrem toho rokujeme o zvýšení platov všetkých týchto zamestnancov a to vrátane domovov sociálnych služieb," pokračoval Krajniak s tým, že rešpektuje pani Uhlerovú (prezidentka konfederácie odborových zväzov) ako serióznu partnerku. "Dohodli sme sa, že rokovanie prerušíme, oni si to prejdú," vysvetľoval šéf práce a sociálnych vecí ďalej. 

"Na pomoc ľuďom by sme chceli, a za Sme rodina to presadzujeme, že chceme zvýšiť dane regulovaným subjektom. Na tejto kríze zarábajú nadštandardne," povedal Krajniak ďalej s tým, že práve 500 eurový príspevok by pomohol zamestnancom v jeho rezorte. "Požiadali sme zástupcov konfederácie odborových zväzov, aby si to prediskutovali," pokračoval Krajniak. Zvýšenia platov si zaslúžia všetci zamestnanci vo verejnej správe a po rokovaniach s Konfederáciou sa bude ďalej rokovať na nižšej úrovni.

Zdražovanie v domovoch pre seniorov

Na cenotvorbu v zariadeniach pre seniorov podľa Krajniaka štát nemá vplyv, ale dôchodci si tieto pobyty čochvíľa nebudú môcť dovoliť. "Keďže najviac potrebujú pomôcť dôchodcovia s najnižšími príjmami, od 1.júla vyplácame trináste dôchodky," opakoval Krajniak a poznamenal, že od augusta začne vláda riešiť ďalšiu jednorázovú pomoc, ktorá by mala k ľuďom doraziť na jeseň. Krajniak sa opäť vrátil aj k rodičovskému bonusu. Inflácia by sa pritom podľa guvernéra NBS Kažimíra vyštverá na dvojciferné číslo. 

Stále sa však nevie akej zmeny sa dočkajú učitelia a zdravotníci. "Dnes boli na tom rokovaní o kolektívnej zmluve. Dohodli sme sa, že platy učiteľov sa budú riešiť spoločne s ľuďmi pracujúcimi vo verejnom záujme. Je to seriózna ponuka," uviedol Krajniak ďalej a povedal, že pani prezidentka v rámci príspevku na bývanie a energetických šekov rieši správnu vec, ale on je za iné riešenie. "Viem si to predstaviť, len v inej forme, ako to navrhuje pani prezidentka," vyriekol minister, ale presnú sumu neprezradil.

Riešením drahých energií bude fixácia

Príspevok na vykrytie nárastu cien by mali dostať tí, ktorí takýto príspevok potrebujú. Z exkluzívneho prieskumu vyplýva, že každý tretí Slovák začal menej jazdiť autom, ale dominovalo aj tankovanie v zahraničí. Menej sa vozia voliči SaS a SNS. Do MHD presadli voliči OĽaNO a Smeru a do tankovanie mimo SR je doménou voličov Hlasu a Republiky. 

"V tomto sa hnevám na pína Sulíka, že blokuje zvýšenú daň pre Slovnaft," povedal minister Krajniak s tým, že v benzíne je Slovensko ôsme najlacnejšie a čo sa týka nafty tak je Slovensko deviate najlacnejšie. "Preferujem zdaniť monopolného producenta pohonných hmôt a dať to tým, ktorí to najviac potrebujú," viedol Krajniak na záver. 

Po Slovensku bude cestovať minister práce na otváranie detských ihrísk. "Je to prvý raz, čo štát dal dotácii obciam na takéto projekty," dodal Krajniak na záver. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie