Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zvozili ju, či vzali na milosť? Poslanci reagujú na kauzu počítačového hesla Veroniky Remišovej
Zdielať na

Zvozili ju, či vzali na milosť? Poslanci reagujú na kauzu počítačového hesla Veroniky Remišovej

BRATISLAVA / Hviezdou internetu sa dnes stala ministerka pre informatizáciu a regionálny rozvoj Veronika Remišová. Ešte v utorok na svojej sociálnej sieti zverjenila príbeh na ktorom je vidieť monitor notebooky spolu s nálepkou, na ktorej je nalepené heslo Mirri2020. Občania sa bavia a poslanci reagujú.

Na instagramový príbeh upozornila satirická stránka Zomri, ktorá vyzvala IT expertov nech sa vyjadria. Väčšina sa vyjadrila v tom, zmysle, že hoci je počítač erárny, i tak je to hanba ako svet. Verejnosť to na sociálnych sieťach prirovnáva ku kauze Národnej banky Slovenska a jej heslom NBUSK123. Ozvala sa aj sama Remišová, ktorá "mediálnu búrku" vníma ako veľké príkorie. 

"Počujte, nechcem rýpať ale itečkari budú vedieť, či je toto v poriadku...," napísala satirická stránka na svojom profile na sociálnej sieti. Na pomoc ministerke, z ktorej si pod príspevkom verejnosť začala robiť žarty, jej na pomoc pribehol mladý muž v rúšku strany Za ľudí na profilovej fotke. "Je to bežnou praxou na všetkých ministerstvách, že sa na dispozičné notebooky lepí a nastavuje takto heslo, pretože tieto notebooky kolujú po viacerých oddeleniach. Ale chápem, že vy potrebujete zosmiešniť a na tom vytvoriť vtip….," uviedol mladý obranca pod príspevkom.  

Dotknutá sa cítila aj samotná ministerka informatizácie

"Veľký IT škandál – niekto zabudol odlepiť 2 roky staré nálepky!!! Evidujem mediálnu búrku o veľkom "škandále", ktorý sa mal udiať na MIRRI. Nie, neukradli sa desiatky miliónov, ani sme neodovzdali štátne systémy pochybným súkromným firmám," rozčúlila sa vicepremiérka Remišová (Za ľudí) na sociálnej sieti s tým, že dokonca ani nedošlo k nejakému technickému či politickému zlyhaniu.

"Iba sa na mojich sociálnych sieťach objavila fotka z videokonferenčného hovoru s počítačom, na ktorom bola nalepená nálepka s nejakým heslom. Je to zbytočná hystéria, ktorá má jednoduché riešenie - overiť si informácie. Heslo na fotke by nikomu na nič nebolo. Išlo o neaktuálne heslo na prístup na videokonferenčné zariadenie. Podobne ako v mnohych firmách, na konferenčné hovory je vyhradené zariadenie, ktoré je zdieľané pre všetkých zamestnancov ministerstva, a z ktorého nie je prístup k systémom ministerstva ani k žiadnym iným systémom," argumentovala bývalá členka klubu OĽaNO. 

Ministerka zodpovedná za Slovenské IT ďalej zdôraznila aj to, že predmetný notebook má v správe IT odbor, ktorý sa stará o bezpečný a bezproblémový priebeh každej videokonferencie aj na úrovni ministerky. "Po videohovore je vygenerované nové heslo - nálepky na zariadení už dva roky nikto neriešil. Celý tento "obrovský škandál" je teda len o tom, že sa neodlepili dva roky staré nálepky. A keďže nemáme žiadne škatule od šampanského či miliónové podvody, musíme si zrejme vystačiť "len" s takýmito senzáciami," uzavrela ministerka, ktorá svojim útokom prekvapila aj samotných poslancov. 

Do ministerky Remišovej a jej kompetentnosti si symbolicky kopol Richard Takáč za Smer-SD, ale aj jej poslankyňa zo Za ľudí Jana Žitňanská, ktorá otvorene priznala, že ju to prekvapilo a dúfa, že sa ministerka Remišová z tejto chyby poučí. 

Ako to vidia ostatní politici a odporúčajú Remišovej určité personálne kroky?

Súvisiace články

Najčítanejšie