Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Politici reagujú na ultimátum strany SaS. Hovoria o návrate mafie a predčasných voľbách
Zdielať na

Politici reagujú na ultimátum strany SaS. Hovoria o návrate mafie a predčasných voľbách

BRATISLAVA / V stredu, 6. júla vypovedala koaličná strana Sloboda a Solidarita koaličnú zmluvu. Oznámil to jej predseda Richard Sulík. Premiér Eduard Heger by podľa neho mal prísť s návrhom novej zmluvy do 31. augusta. Pokiaľ tak neurobí, ministri za SaS podľa Sulíka podajú demisiu. Zároveň by podľa Sulíka minister financií Igor Matovič nemal byť členom vlády. Politici reagovali na rozhodnutie SaS.

"Svojimi nápadmi ničí túto krajinu," pokračoval Richard Sulík s tým, že ministra financií a lídra OĽaNO prirovnal ku všetkým krízam, ktorým táto vláda čelí. "Vzťahy v koalícii sa musia zmeniť a keď zmeny nie je schopné OĽaNO, musí tak urobiť strana SaS," pokračoval Sulík s tým, že ak sa nič nezmení bude pokračovať triumfálny návrat Roberta Fica a antisystémových strán. 

SaS žiada od premiéra rekonštrukciu vlády, a to v podobe výmeny jedného obzvlášť exponované ministra - Igora Matoviča. O úplne upratanie Matoviča z vlády sa Sulík pokúšal už vlani, keď sa ho podarilo presadiť z postu premiéra na post ministra financií. SaS žiada od premiéra aj nové podmienky v koaličnej zmluve, strane prekáža najmä hlasovanie s opozíciou.

Predsedníctvo strany OĽaNO stojí pri Matovičovi

"Záleží nám na čitateľných vzťahoch s našimi koaličnými partnermi. Preto hnutie OĽANO vopred komunikovalo, že nepristúpi na akékoľvek ultimatívne požiadavky strany SaS a Igor Matovič zostane ministrom financií," napísal poslanec Michal Šipoš. Uviedol tiež, že strana SaS položila nereálne požiadavky, ktorými sa nechcú dohodnúť, ale hľadajú zámienku na odchod z vlády. "Zároveň veríme, že strana SaS od svojho plánu povaliť ďalšiu vládu k 1. septembru nakoniec pre dobro demokratického Slovenska ustúpi," dodáva strana OĽaNO v stanovisku.
"Veľmi mi je ľúto, že 6-percentná strana opäť diktuje personálne podmienky a rozbíja ďalšiu vládu," vyjadrila sa poslankyňa Mária Šofranko.

Igor Matovič zatiaľ obšírne nereagoval

Igor Matovič, ktorého SaS vyzýva na odchod, na svojej sociálnej sieti zdieľal status novinára Mareka Vagoviča, ktorý píše o návrate Fica a mafie so slovami "presne tak".

Veronika Remišová hovorí o rozbití vlády

"Považujem za nezodpovedné, že koalícia v najbližších týždňoch bude musieť riešiť vypovedanie koaličnej zmluvy zo strany SAS a osobný spor dvoch lídrov koaličných strán, namiesto riešenia skutočných problémov ľudí. Rozbitie vlády a nestabilita Slovensku nepomôže," napísala na svojej sociálnej sieti predsedníčka politickej strany Za ľudí Veronika Remišová. Zároveň doplnila, že z tohto kroku majú najväčšiu radosť expremiér Robert Fico a priaznivci mafie, ktorá 12 rokov ničila Slovensko, keďže pre nich je to jediná šanca, že vyšetrovanie veľkých korupčných káuz bude zastavené, očistné procesy v štáte skončia, vráti sa doba zmanipulovaných tendrov a zbabraných projektov, za ktoré občania zaplatia desiatky miliónov eur z vlastného vrecka.

Podľa Korčoka je cieľo zabrániť opozícii byť opäť pri moci

"Ak teraz len obrátime list a budeme sa tváriť, že sa nič nedeje, že môžeme vládnuť tak ako doteraz, tak sa, dovolím si tvrdiť, stane s istotou to, že v roku 2024 príde k moci partia, ktorá totálne otočí našu zahraničnú politiku. Blaha a spol. hovoria jasne, čo urobia - ak im to dovolíme," napísal minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Dodal, že rozhodnutie SaS vypovedať koaličnú zmluvu bolo jedným z cieľov zabrániť opozičným stranám byť pri moci od roku 2024. Uviedol tiež, že situáciu má do rúk chytiť premiér.

Gyimesi: Za týchto podmienok sa asi predčasným voľbám nevyhneme

"Za vrcholnú drzosť“ považuje poslanec hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti György Gyimesi podmienku strany Sloboda a Solidarita na odchod ministra financií Igora Matoviča z vlády. "Prvýkrát Igor Matovič súhlasil s podmienkami, ktoré si dala SaS, druhýkrát súhlasiť nebude,“ vyjadril sa pre agentúru SITA poslanec Gyimesi v reakcii na rozhodnutie strany SaS vypovedať koaličnú dohodu s tým, že Matovič nebude členom vlády.

Vlani v marci Igor Matovič ako premiér po tlaku SaS podal demisiu a poverenie na zostavenie vlády dostal Eduard Heger, ktorý dovtedy zastával post ministra financií. Gyimesi predpokladá, že druhý pokus zosadiť Matoviča z funkcie vo vláde teraz nevyjde.

Na otázku, či sa súčasná kríza vo vládnej koalícii skončí predčasnými voľbami alebo menšinovou vládou, Gyimesi odpovedal, že "za týchto podmienok sa asi predčasným voľbám nevyhneme“. Predseda SaS Richard Sulík podľa Gyimesiho "povalil v poradí tretiu vládu“.

Sme rodina nebude podľa Kollára robiť prekážky

Koaliční partneri robia všetko pre to, aby sa šéf Smeru-SD Robert Fico vrátil k moci ešte silnejší a na dlhšie, skonštatoval o vypovedaní koaličnej zmluvy predseda hnutia Sme rodina a predseda parlamentu Boris Kollár. Doplnil, že ho správanie SaS, ale aj hnutia OĽaNO veľmi mrzí.

"Tento konflikt vyvolali títo dvaja a títo dvaja ho musia aj urovnať," povedal Kollár s tým, že treba ukončiť "túto psychiatriu".

Sme rodina podľa Kollára nebude robiť prekážky fungovaniu koalície. Takisto sa však podľa neho nebude brániť ani predčasným voľbám, pokiaľ sa tak koaliční partneri dohodnú. "Oni to začali, oni to musia ukončiť," zopakoval Kollár.

SPOLU: Ultimátum SaS predstavuje jednu z posledných šancí ako uchovať pri moci demokratickú koalíciu

Igor Matovič je prekážka riadneho spravovania krajiny a jeho zotrvanie vo funkcii dnes ohrozuje nielen fungovanie vládnej koalície, ale vďaka jeho konfliktnej povahe a antisystémovému prístupu ohrozuje už aj riadne fungovanie verejných financií, kľúčových inštitúcií a našej demokracie. V tlačovej správe o tom informoval predseda strany Spolu a nezaradený poslanec Miroslav Kollár.

Ako Miroslav Kollár dodal, ultimátum, ktoré strana Sloboda a Solidarita dala hnutiu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, predstavuje jednu z posledných šancí, ako uchovať pri moci demokratickú koalíciu a zabrániť návratu Fica a extrémistov.

Podľa strany Spolu, bez ohľadu ako sa rozhodne OĽaNO, je potrebné začať rokovanie demokratických politických síl s cieľom vytvoriť širšiu alternatívu voči nedemokratickej koalícii populistov a extrémistov.

"OĽaNO s antisystémovým populistom Matovičom spolupracujúce s fašistami je pre nás obrovský problém. Ministri, poslanci a členovia OĽaNO sa musia rozhodnúť, do akého tábora chcú patriť. My sa podľa toho zariadime. Každopádne, demokratické sily musia začať rokovať o spoločných prienikoch a spolupráci, aby v ďalších voľbách neprepadol ani jeden hlas demokratických voličov a podarilo sa vytvoriť vládu, ktorá bude brániť slobodu a demokraciu a zachová európske a transatlantické ukotvenie Slovenska,“ vyhlásil Miroslav Kollár.

SNS a Smer-SD opäť žiadajú predčasné voľby

Slovenská národná strana vyzýva Sulíka, Matoviča, Kollára, aby sa bezodkladne dohodli na skrátení volebného obdobia a termíne predčasných volieb. "Je to trápne divadlo, čo predvádzajú. Už teraz je zrejmé, že nový minister financií bude Marcel Klimek a minister hospodárstva Karol Galek," vyjadrila sa strana SNS. 

"Recept je jednoduchý. Okamžitá zmena Ústavy SR vedúca k možnosti skrátiť volebné obdobie rozhodnutím NR SR a hneď na to prijatie takéhoto rozhodnutia. Ak to vládna koalícia neurobí, prezidentka musí vyhlásiť referendum o takýchto zmenách 29. októbra a musí konečne pochopiť na čo ju na Slovensku máme," napísala v stanovisku strana Smer-SD.

Súvisiace články

Najčítanejšie