Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
VIDEO: Po ruskom útoku na obytný dom zahynulo najmenej 15 ľudí. Obetí je viac, sú uväznené v troskách
Zdielať na

VIDEO: Po ruskom útoku na obytný dom zahynulo najmenej 15 ľudí. Obetí je viac, sú uväznené v troskách

ČASIV JAR / Na frontovej línii v Doneckej oblasti zasiahli ruské rakety domy obyvateľov mesta Čisiv Jar. Zásah mieril presne na panelové domy. Len nedávno sa do nich vrátili desiatky ľudí, ktorí z mesta ušli pred vojnou. Na mieste nakrúcal tesne po útoku reportér TV JOJ Rasťo Striško. V čase, keď nad ruinami domov preletela ruská stíhačka. Upozorňujeme, že video nie je vhodné pre maloletých divákov a citlivé povahy.

Najmenej pätnásť ľudí zomrelo v ukrajinskom meste Časiv Jar v Doneckej oblasti, keď tam ruské rakety v noci zničili päťposchodový obytný dom. Záchranári v nedeľu, 10.júla, najprv uviedli, že o život prišlo šesť ľudí, neskôr konštatovali, že počet obetí stúpol. V troskách budovy by podľa záchranárov mohli ešte byť uväznené približne dve desiatky ľudí. Hlasový kontakt nadviazali s najmenej tromi ľuďmi.

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko uviedol, že mesto s 12-tisíc obyvateľmi zasiahli rakety Uragan, ktorú sú odpaľované z podvozku nákladného automobilu. Časiv Jar sa nachádza približne 20 kilometrov juhovýchodne od mesta Kramatorsk, o ktorom sa predpokladá, že bude významným cieľom ruských síl. Moskva opakovane tvrdí, že terčom je úderov sú len vojenské objekty. Na nedeľňajšom brífingu sa však ruské ministerstvo obrany k útoku na mesto Časiv Jar nevyjadrilo.

"Áno, hľadáme jedno dieťa. 9-ročné. Ešte sme nenašli nikoho ale ten chlapček tam asi bude. Stále prehľadávame trosky," hovorí Oksana Anodin, členka tímu civilno-vojenskej spolupráce. 

V zničenej bytovke sedí v rozbitej obývačke 64-ročný Valerij. Po útoku mu letiace kusy betónu rozbili hlavu a zranili nohu. Tu nie sú vojenské ciele, ale nedávno sa do časti bytoviek nasťahovali vojaci. Tvrdia to aj ostatní civilisti, ktorí útok raketami prežili. Valerij, ktorému sa stále triasli ruky keď fajčil a držal v nich popolník, napriek tomu nerozumie, prečo Rusi zaútočili raketami na obyčajných ľudí.

Bude veľmi náročné vybrať obete spod trosiek, ktoré na nich pri bombardovaní dopadli.

Súvisiace články

Najčítanejšie