Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ukrajinský lekár sa oženil s Jemenčankou a ušli pred vojnou. Teraz si ich bomby našli na Ukrajine
Zdielať na

Ukrajinský lekár sa oženil s Jemenčankou a ušli pred vojnou. Teraz si ich bomby našli na Ukrajine

DONBAS / Roman Tokar je lekár, ktorý ako jediný z lekárov zostal v bombardovanom meste Bachmut na Donbase, aby pomáhal obyvateľom. So svojou manželkou, ktorú spoznal v Jemene, a s ich dvomi deťmi z mesta pri fronte neušiel. Len nedávno časť jeho stanice prvej pomoci zničili ruské granáty. Na Donbase nakrúcal reportér televízie JOJ Rasťo Striško.

Malá Anna má len šesť rokov. Každé ráno prinesie svojmu otcovi kávu, po tom ako spolu prídu do jeho ambulancie prvej pomoci v mete Bachmut. Zatiaľ čo Anina mama varí obed v pivničnom úkryte ich domu, lekárova dcéra kreslí obrázky, ktoré chce otcovi zavesiť na steny v ordinácii. 

Roman po zranení nohy chodí o barlách a syn Alexander mu pri tom asistuje. Pred začiatkom služby skontrolujú obsah lekárskeho boxu prvej pomoci. Takmer 40-ročný plechový kufrík je plný nových injekcií, obväzov, škrtidiel a všetkého, čo potrebujú. "Svoju ženu som spoznal, keď som pracoval v Jemene. Vypukol tam vojnový konflikt, tak sme odišli. No a dnes je vojna aj tu. Manželka povedala, že už nikam utekať nebude. Pred osudom neujdeme," hovorí Roman Tokar. 

Jediný lekár v meste

Lekár prvej pomoci je dnes jediným lekárom v meste, ktorý je pre civilistov k dispozícii 24 hodín denne. Zo sedem skupín ostal sám so svojimi najbližšími kolegami - medikmi. Aj on sa obáva toho, že sa mesto o pár dní pokúsia Rusi dobyť, aby tak získali strategickú polohu pre kontrolu tohto dopravného uzla. Z neho vedú dôležité cesty na všetky strany Ukrajiny. "Z tých ľudí, čo tu zostali, to sú ľudia, ktorí nemajú kam ísť. Jednoducho nemajú žiadne možnosti prežiť v inom meste. A na ponúknutú pomoc nereagujú," dodáva. 

"Lekár pre televíziu JOJ uviedol, že on bude ordinovať ďalej. Nech sa stane čokoľvek. Či bude mesto pod ukrajinskou alebo ruskou kontrolou. "Dom tu je. Máme kde žiť, máme kde pracovať a preto tu ľudia zostali," dodáva. 

Zatiaľčo Anna kreslí ďalší obrázok, ktorý chce zavesiť na stenu ambulancie v meste pri frontovej línii, pred stanicou fotí ruiny ničenej garáže a vraky sanitiek Saša. "Tu bola záchranná služba a zničili ju granátmi. Toto je miesto bombardovania," hovorí Alexander Zakharov, obyvateľ mesta Bachmut. 

Parkovisko sanitiek prvej pomoci Rusi zasiahli len nedávno. Podľa lekára žiadne vojenské stanovisko tu nebolo. Zároveň ale hovorí, že armádnych objektov v časti mesta, kde ambuluje a býva so svojou rodinou, je hneď niekoľko. Možno aj preto v meste Bachmut počas celého dňa, bolo neustále počuť výbuchy granátov a vypálených rakiet. Aj tých, ktorými mesto bráni ukrajinská armáda. 

Súvisiace články

Najčítanejšie