Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Heger chce kompromis, rozmýšľa o prepísaní koaličnej zmluvy
Zdielať na

Heger chce kompromis, rozmýšľa o prepísaní koaličnej zmluvy

BRATISLAVA / Zuzana Čaputová v piatok (22.7.) ráno začala rokovania s Eduardom Hegerom ohľadom krízy v jeho vláde. Vyvrcholila po tom, čo SaS vypovedala koaličnú zmluvu a vyžiadala si nový kabinet bez súčasného ministra financií Igora Matoviča.

Pozadie konfliktu

Medzi OĽaNO a liberálmi to škrípe už dlho. V marci minulého roku si poslanecký klub pod vedením Richarda Sulíka vyžiadal odchod lídra parlamentne najsilnejšej strany z funkcie premiéra a v posledných týždňoch ide ešte ďalej. Tvrdí, že si naďalej nedokáže predstaviť vládu, v ktorej bude pôsobiť aj Igor Matovič. Keďže si však jeho ľudia očividne nevedia predstaviť vládu bez neho, dva protipóly sa nachádzajú v akejsi patovej situácii.

SaS určilo deadline na splnenie svojich nárokov na 31. augusta. Ani v prípade zmierenia by sme ale neboli za vodou, na október pripadá diskusia o štátnom rozpočte. Tá je vyhrotená aj za ideálnych pomerov v koalícii.

Hľadanie kompromisu

Heger na tlačovej konferencii po stretnutí s prezidentkou uznal fakt, že jeho predchodca na poste predsedu vlády je najneobľúbenejším politikom na Slovensku. Tvrdí však, že v demokratickej krajine verejná správa nie je súťažou popularity.

Ani po rokovaní dvoch najvyšších ústavných činiteľov štátu nie je jasné, či sa premiérovi podarí vykľučkovať z náročnej situácie. Po prípadnom odchode "sulíkovcov" z koalície by podľa slov ich predsedu hlasovali za odvolanie Matoviča spolu so súčasnou opozíciou, a tak je šanca, že jeho hlava padne bez ohľadu na zotrvanie či nezotrvanie SaS v kabinete.

"Vonkajšie krízy si nevyberáme, no za tie vnútorné zodpovedáme. Za tú vládnu zodpovedá vláda a ja očakávam riešenie," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá v priebehu dvoch dní rokovala s oboma stranami konfliktu. Včera sa stretla s ministrom hospodárstva.

Isté zmiernenie stanovísk už ale prišlo. Boris Kollár sa vo štvrtok vyjadril za kompromisné riešenie a aj Heger už pripustil, že isté prepisovanie koaličnej zmluvy predsa len pripadá do úvahy.

Je tak možné, že vláda sa nakoniec zachráni, aj keď to bude chcieť akýsi vyjednávací zázrak. Len ťažko sa momentálne dá predstaviť, že SaS ustúpi od svojej hlavnej požiadavky. Všetko bude stáť na zotrvaní alebo odchode Igora Matoviča.

Reakcie

Súčasná situácia je veľmi vďačná hlavne pre opozíciu a tá ju pravidelne využíva na zlepšenie svojej situácie - či už v predčasných alebo riadnych voľbách. Peter Pellegrini už stihol povedať, že Heger sa pripravuje na vládu s fašistami a zaútočil aj na ministra financií. "Igor Matovič je nekompetentný klamár, ktorý nabúral základný chod štátnych inštitúcií. Heger to nemôže a ani nechce vidieť," tvrdí.

Nič prekvapivé neprišlo ani zo strany SAS. Richard Sulík trvá na odchode ministra financií a žiada ho, aby prestal "kopať" jeho smerom. "Ak premiér uprednostní menšinovú vládu pred odchodom jedného problematického človeka, nemožno hovoriť o záujmoch krajiny, ale čisto o záujmoch hnutia OĽaNO," povedal a odkázal tak na výrok Hegera počas porokovacieho stanoviska. V ňom citoval sociológa Michala Vašečku slovami "odchod SaS je dobrý pre ich osobné záujmy, no nie pre krajinu".

Súvisiace články

Najčítanejšie