Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Novinárka Holcová: Súčasná politika je premárnená šanca, ktorú sme dostali po vražde Kuciaka
Zdielať na

Novinárka Holcová: Súčasná politika je premárnená šanca, ktorú sme dostali po vražde Kuciaka

BRATISLAVA / Do 24 Podcastu TV JOJ prijala pozvanie česká investigatívna novinárka Palva Holcová. Svoju kariéru začala v organizácii Človek v ohrození, v súčasnosti šéfuje Českému centru pre investigatívnu žurnalistiku. V minulosti spolupracovala aj so zavraždeným novinárom Jánom Kuciakom. V rozhovore prezradila, ako sa zmenila slovenská politická scéna a či hrozí vražda ďalšieho novinára.

Viac než štyri roky od vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej režisér Matt Sarnecki vytvoril dokument o tejto udalosti. Na jeho tvorbe spolupracovala aj samotná Holcová. Výslednú snímku hodnotí veľmi pozitívne. „Myslím si, že to, že Slovensko prešlo vývojom, radikálnymi zmenami aj revolúciou v justícii, to nie je zďaleka zásluha politikov, ale výsledok toho, že dvaja mladí ľudia boli zavraždení," zamyslela sa novinárka o udalostiach za posledné roky. 

"A to, že politici sa teraz bijú do pŕs, že my sme tí, ktorí to tu zmenili, to bol následok. To nebola príčina,“ vysvetlila Holcová. Dodala, že súčasná politická situácia je premárnená šanca, ktorú naša krajina dostala po smrti mladej dvojice. „Je to smutné,“ pokračovala.

Holcová je však optimistka a tvrdí, že vývoj po vražde mladej dvojice sa dá zvrátiť k lepšiemu. "Je potrebné spracovávať problémy a zároveň si zachovať čisté myslenie, no je potrebné zotrvať v boji, pretože chceme, aby sa zmeny udiali reálne. Keď sa koná revolúcia, trvá to a veľmi často sa deje nielen v jednej, ale rovno v troch líniách… Chápem frustráciu aj to, že ľudia nevidia nádej, no aj tak stojí za to bojovať za zmeny, ktoré sa vraždou odštartovali,“ vysvetlila.

Holcová o tom, či na Slovensku hrozí ďalšia vražda novinára:

​V súčasnej politike to však momentálne vrie a doposiaľ nie je isté, či koalícia zotrvá aj po lete. Avšak, po smrti Jána Kuciaka sa rozbehlo vyšetrovanie rôznych káuz, ktoré dostalo za mreže viacerých vplyvných ľudí. Viacerí z nich sú pritom aj odsúdení. "Určite budú mať nejakú zotrvačnosť," dodala novinárka s tým, že aj po prípadnej zmene vlády zrejme budú pokračovať. 

"Dôležité je, že už vieme popísať, ako to fungovalo v minulosti a dokážeme označiť, čo sú vlastne symptómy toho, že sa to deje opäť," vysvetlila Holcová s tým, že udalosti posledných rokov pomohli pochopiť systém, ktorý v minulosti fungoval, nielen novinárom, ale aj verejnosti. "V podstate sme dostali manuál na únos štátu vďaka tomu, že vieme, ako ten systém fungoval vďaka vyšetrovaniu vraždy a ostatných vecí, ktoré sa na to nabalili," dodala.

A práve udalosti po vražde investigatívneho novinára podľa Holcovej posunula občanov smerom vpred. "Myslím si, že spoločnosť sa emancipovala a pochopila, že pokiaľ chce nejaké zmeny, tak ich môže dosiahnuť aj napriek tomu, že svoju situáciu vidí ako frustrujúcu a nemennú," zakončila.

Súvisiace články

Najčítanejšie