Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Remišová podľa Rašiho vybavila predražený nájom aj nadštandardné podmienky: V čom mala ministerka pochybiť?
Zdielať na

Remišová podľa Rašiho vybavila predražený nájom aj nadštandardné podmienky: V čom mala ministerka pochybiť?

BRATISLAVA / Mimoparlamentná strana Hlas-SD zvolala tlačovú konferenciu s názvom "Ako Veronika Remišová (Za ľudí) okradla občanov a oklamala koaličných partnerov a ministrov. Súvisí to so sťahovaním ministerstva do nových priestorov v centre Bratislavy.

"V týchto dňoch sa má ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie sťahovať do nových a exkluzívnejších priestorov v centre Bratislavy," informoval nezaradený poslanec a podpredseda Hlasu-SD Richard Raši s tým, že indície podľa neho naznačujú netransparentnosť a viacero pochybení.

"Ponuku dal iba v podstate iba jeden a to víťazný uchádzač," pokračoval Raši s tým, že ministerka mala osloviť dvanástich kandidátov. Šesť z nich nemalo reagovať, traja vraj zadanie nevedeli splniť, jedného mala ministerka Remišová vyradiť a zvyšní dvaja kandidáti mali byť z výhernej developerskej skupiny. A práve ministerkine zadanie bolo podľa Rašiho kameňom úrazu.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu:

​Problémová súťaž

"Ministerka Remišová vedela veľmi dobre o všetkom, čo sa na bratislavskom realitnom trhu deje," povedal poslanec s tým, že si v minulosti dala vypracovať prieskum, na základe ktorého bolo vytvorené konečné zadanie ministerstva. "Pani Remišová mala vedieť, že nastavila podmienky, ktoré nevie splniť takmer nikto," dodal s tým, že ministerka chcela sídlo v centre mesta o výmere minimálne 18 000 m2. Podľa poslanca je problémové nájsť tak rozľahlé priestory v centre mesta. 

"Ministerstvo napokon podpísalo zmluvu na vyše 20 000 m2, čo mohlo urobiť lepšie a efektívnejšie," povedal Raši s tým, že nie je potrebné, aby celé ministerstvo sídlilo v jednej budove. "Ak by sa mohol prihlásiť aj kandidát, ktorý mal napríklad tri rozličné priestory, mohlo sa prihlásiť viac kandidátov," dodal.

Nadštandard pre zamestnancov?

Ministerka tiež podľa podpredsedu Hlasu-SD klamala vládu. Remišová totiž vo vládnom materiáli tvrdila, že náklad na nájom je 4,5 a neskôr sa zníži na 3,8 milióna eur. "Keď prebrala odo mňa ministerstvo, platila nájom 3,1 milióna eur, neskôr už 4,5 miliónov ročne," dodal s tým, že peniaze na nájom navýšili zmluvy, ktoré mala podpísať po prevzatí ministerstva. "Takže namiesto ušetrených 7 miliónov prídeme o 10 miliónov," dodal.

Ministerka Remišová si podľa Rašiho tiež prenajala oveľa väčšie priestory, než ako reálne potrebuje. Vyargumentoval to tým, že na jedného pracovníka ministerstva tak vychádza priestor 22,5 m2. "Žiadne iné ministerstvo nemá taký luxus," dodal s tým, že analýza Úradu vlády pritom odporúča, aby bol priestor na jedného zamestnanca 10-15 m2, čo je aj európsky štandard.

Súvisiace články

Najčítanejšie