Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Za ľudí predstavili pomoc proti tichému zdaneniu: Priemerne zarábajúci človek by mohol ročne ušetriť takmer 300 eur
Zdielať na

Za ľudí predstavili pomoc proti tichému zdaneniu: Priemerne zarábajúci človek by mohol ročne ušetriť takmer 300 eur

BRATISLAVA / Ekonomický expert strany Za ľudí Tomáš Meravý predstavil, ako chce strana Veroniky Remišovej bojovať s takzvaným tichým zdanením. V súvislosti s tým odborníci pripravili riešenie, ktoré chcú predstaviť koaličným partnerom. Ako Meravý zdôraznil, k podobným krokom sa uchýlili aj zahraničné krajiny.

"Podľa najnovších údajov štatistického úradu miera inflácie na Slovensku dosahuje 13,2 percenta. Na Slovensku prvýkrát hrozí pokles pracovných miest a to dokonca dva roky po sebe," povedal Meravý s tým, že podľa prognóz Inštitútu pre finančnú politiku ide o pokles o viac než tri percentá počas oboch rokov. "A to aj napriek tomu, že štát  aj firmy sa snažia zamestnancom kompenzovať nárastom platov," dodal.

Prorodinný balíček Igora Matoviča (OĽaNO) podľa odborníka tento problém rieši iba čiastočne. Zdôraznil, že daňový bonus po minulé roky nebol valorizovaný a rodičom zároveň stúpalo daňové zaťaženie. "Čo podľa nášho názoru v balíčku chýba, je zníženie daňového zaťaženia všetkých pracujúcich," pokračoval. Ide teda aj o bezdetných ľudí či tých, ktorí majú už dospelé deti. To má podľa neho za následok tiché zdanenie.

"Vláda chválila rast životného minima tento rok o 7,5 percenta a rovnako tak porastie aj nezdaniteľné minimum," povedal Meravý s tým, že tento nárast zaostáva za rastom cien. Riešenie je buď zníženie inflácie alebo nižšia daňová záťaž pracujúcich. 

"Našim koaličným partnerom preto na najbližšíej koaličnej rade navrhneme, aby štát k 1.1.2023 zvýšil nezdaniteľné minimum z 21-násobku životného minima na 27-násobok. Znamenalo by to, že nezdaniteľné minimum by sa budúci rok zvýšilo z pôvodne plánovaných 4922 eur na 6329 eur," dodal.

Zamestnanec s priemernou mzdou by tak ročne ušetril 264 eur. Za ľudí bude tiež presadzovať zavedenie mechanizmov, ktoré by tichému zdaneniu zabránili. Zdôraznil, že podobné opatrenia robia aj zahraničné vlády a k podobnému kroku sa zaviazala aj slovenská vláda v Programovom vyhlásení vlády. 

Súvisiace články

Najčítanejšie