Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Smer-SD má v referende nového partnera: Republika dodala 50-tisíc podpisov, vyjadril sa Fico
Zdielať na

Smer-SD má v referende nového partnera: Republika dodala 50-tisíc podpisov, vyjadril sa Fico

BRATISLAVA / Smer-SD tvrdí, že referendum o predčasných voľbách a zmena Ústavy SR je jedinou cestou, ako sa zbaviť vlády. Líder opozičnej strany a niekoľkonásobný expremiér Robert Fico poznamenal, že opozičné strany sa spojili navzdory názorovým rozdielom.

Robert Fico tvrdí, že o referendum žiada prezidentku Zuzanu Čaputovú až 500-tisíc ľudí. "Ďakujem každému jednému občanovi, ktorý referendum podpísal," uviedol Robert Fico vo videu, kde vedľa neho stojí europoslanec Milan Uhrík, zastupujúci hnutie Republika. "Ja týmto ďakujem každému, kto túto petíciu podporil," poznamenal Uhrík s tým, že vládu treba k odchodu dotlačiť. 

Len včera sa pritom Smer-SD vyjadril, že sa v otázke odvolania ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) s Republikou nespojí, lebo odmieta pomáhať vláde. Aktuálne sa vyjadruje, že pre záchranu demokracie sa treba spojiť aj napriek názorovým rozdielom. 

Nič nové na svete, reaguje odborník

"Ja si myslím, že spolupráca medzi Smerom a Republikou sa ukázala už v momente, kedy poslanci Republiky do nohy zahlasovali proti vydaniu Roberta Fica na väzobné stíhanie," uviedol politológ Radoslav Štefančík, že akékoľvek ďalšie spoločné momenty Fica s Uhríkom budú len dôkazom prehlbujúcej sa spolupráce. "Ak to voliči umožnia, tieto dve strany sa spolu ocitnú v ďalšej vláde," doplnil politológ pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Beňová problém nevidí

Europoslankyňa a jedna zo spoluzakladateľov Smeru-SD Monika Beňová sa v marci vyjadrila, že v prípade spolupráce Smeru-SD s Republikou by zo strany odišla. "Som úplne zásadne proti akýmkoľvek čo len NÁZNAKOM o spolupráci či o nevýlučení spolupráce s M. Uhríkom a so “stranou” Republika. Je to pre mňa osobne NO GO," napísala v tom čase na sociálnej sieti.

Beňová podľa svojich slov verí, že to isté platí aj pre jej kolegov zo Smeru. "Ak nie, ja zo strany odídem," dodala s tým, že náznaky akejkoľvek podobnej spolupráce s Republikou sú pre ňu neakceptovateľné.

Po spoločnom videu Fica s Uhríkom sa však Beňová zo Smeru-SD nechysá odísť. "Keď Smer bude vo vláde spolu s Republikou, tak ja zo Smeru odídem. Je Smer vo vláde? Nie je," reagovala Beňová pre Noviny PLUS TV JOJ. "Ja by som také video s Milanom Uhríkom netočila. Predseda ho z nejakého dôvodu natočil," dodala.

Beňová dané video vníma v kontexte toho, že ide o petičnú akciu, pri ktorej je podobné spájanie síl logické. "Ja by som si s Milanom Uhríkom nepodala ruku, predseda si podal ruku. Nemyslím si, že bolo najvhodnejšie točiť takéto video. Ale ešte raz, vnímam to v kontexte, že nie každá opozičná strana si bude robiť vlastnú petičnú akciu a žiadať o vypísanie referenda a spojili spoločné sily," zakončila Beňová.

Súvisiace články

Najčítanejšie