Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Poslanci OĽaNO nesúhlasia s posudzovaním Matovičovho balíčka: Odvolávajú sa na judikatúru ÚS aj konkrétne prípady
Zdielať na

Poslanci OĽaNO nesúhlasia s posudzovaním Matovičovho balíčka: Odvolávajú sa na judikatúru ÚS aj konkrétne prípady

BRATISLAVA / Poslanci klubu OĽaNO informovali o závere rokovania ústavnoprávneho výboru. Venovali sa v ňom prorodinnému balíčku z dielne ministerstva financií, ktoré posudzuje Ústavný súd. Podnet podala prezidentky Zuzana Čaputová po tom, ako prelomili jej veto.

"Prorodinný balík je podľa nás v súlade s Ústavou," povedal predseda ústavnoprávneho výboru Milan Vetrák (OĽaNO) po jeho skončení. Dodal, že podľa neho nebolo potrebné dávať legislatívu na Ústavný súd (ÚS) SR. Za toto stanovisko výboru hlasovalo 7 z 10 prítomných poslancov, proti boli poslanci za SaS. Stanovisko budú poslanci rezentovať aj pred ÚS. "ÚS to musí vyhodnotiť komplexne aj s dôrazom na naše stanovisko," dodal Vetrák.

"Ak tvrdíme, že neboli dané dôvody pre skrátené legislatívne konanie, ako Národná rada (NR) SR vieme namietať tým, že rokovací poriadok sa dá vykladať rôznym spôsobom," povedal poslanec Dominik Drdul (OĽaNO) s tým, že už len pojem štát sa dá vykladať viacerými spôsobmi. "Pojem štát môžeme byť aj my všetci a keď hrozia hospodárske škody... NRSR môže ísť so skráteným konaním," pokračoval.

​​Poslanci po rokovaní ústavnoprávneho výboru tiež povedali, že pri hodnotení zákona vychádzali z viacerých nálezoch ÚS. "Ústava sa len okrajovo venuje skrátenému legislatívnemu konaniu, ponecháva ho najmä na zákon," povedal Vetrák. Zdôraznil, že v prípade je aj aspekt hlasovania poslancami o zákone ako o celku a neskoršie prelomenie veta prezidentky Zuzany Čaputovej "spôsobilé konvalidovať niektoré nedostatky legislatívneho procesu".

"Sami ste videli, že na zvýšenie platov učiteľov, ktoré stálo tiež miliardu, prešlo len na vláde," dodal Vetrák s tým, že parlament sa týmto návrhom ani nezaoberal. Pokračoval, že aj prezidentka si zrejme uvedomuje, že ak Ústavný súd nezmení svoju judikatúru, tak so svojím podaním naň neuspeje. Aj pri hodnotenia časti rozhodnutia o rozpočtovej zodpovednosti poslanci vychádzali z judikatúri ÚS, ktorá podľa nich hrá v prospech zákona.

"Sudcovia nebudú rozhodovať o tom, či sa na rodiny má vynaložiť miliardu alebo pol miliardy... sudcovia budú vyhodnocovať len to, či pri tom objeme prostriedkov neprišlo k zásadnému nabúraniu rozpočtu," dodal Vetrák s tým, že ak je v súčasnosti lepší deficit aj výber daní než v minulosti, nič nesignalizuje zhoršenia stavu verejných financií. "Žiadne indície tomu nenaznačujú," dodal Vetrák.

Poslanci sa pri tvorbe posudku venovali aj časti zákona, ktorá sa venuje deťom a možnému odoberaniu prídavku pre záškolákov. Poslanec Lukáš Kyselica (OĽaNO) povedal, že v tomto prípade "je možné neželaný stav sankcionovať". Dodal, že podobne rozhodla aj Európska únia s tým, že podobné rozhodnutia je potrebné preskúmať. Kyselica dodal, že uvažujú aj nad novelou iného zákona, ktorý by zmenil spôsob sankciovania detí.

Súvisiace články

Najčítanejšie