Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obranná spolupráca o pomoci Ukrajine: Ozbrojené sily dostanú tanky Leopard od nemeckých partnerov
Zdielať na

Obranná spolupráca o pomoci Ukrajine: Ozbrojené sily dostanú tanky Leopard od nemeckých partnerov

BRATISLAVA / Obraná dohoda medzi Slovenskou republikou a Nemeckom má podľa Jaroslava Naďa (OĽaNO) nielen obrannú, ale aj ekonomickú rovinu. Aktuálne nemeckí vojaci chránia aj územie Slovenska. Spolupráca by mala pomôcť aj Ukrajine v boji proti ruskej agresii.

"Budeme pomáhať aj naďalej," poznamenal minister obrany s tým, že Nemecko je jednoznačne na strane Ukrajiny. "Dávajú Ukrajine svoj materiál zo svojich rezerv," uviedol minister Naď.

Ďalej zdôraznil, že je rád, že štátni tajomníci podpísali dohodu o spolupráci vďaka čomu Slovensko odovzdá Ukrajine 30 bojových vozidiel P1 a od Nemecka za to dostane 15 Leopardov. Tanky Slovensko potrebuje na to, aby SR vytvorila prápor ťažkej mechanizovanej brigády. 

Od nemeckých partnerov Slovensko získa aj muníciu a zástupca potvrdil, že spolupráca bude pokračovať aj naďalej. Minister obrany zároveň uviedol, že ďalšie veľké investície v rezorte obrany neplánuje, ale v budúcnosti bude investícia do tankov nevyhnutná. 

Štátny tajomník ministerstva obrany Majer zdôraznil, že Slovensko chce pomáhať Ukrajine aj naďalej, ale nesmie byť oslabená slovenská obranyschopnosť. Slovensko teda daruje Ukrajine 30 bojových vozidiel pechoty (BVP-1) a Nemecko za ne Slovensku poskytne 15 kusov tankov Leopard 2A4 vrátane munície, náhradných dielov a komplexného výcviku. Vyplýva to z dohody o ďalšom posilňovaní vojenskej spolupráce medzi Slovenskom a Nemeckom, ktorú v utorok podpísali predstavitelia oboch rezortov obrany. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Najčítanejšie