Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Analýzy Na hrane o preferenciách strán: V politike je najjednoduchšie zmeniť názor, ak máte dobrý dôvod, uviedol Hřích
Zdielať na

Analýzy Na hrane o preferenciách strán: V politike je najjednoduchšie zmeniť názor, ak máte dobrý dôvod, uviedol Hřích

BRATISLAVA / O týždeň už možno nebudeme mať vládu v súčasnom zložení, ale je možné, že všetko bude aj inak. V Analýzach Na hrane sa dozviete, čo si o správaní politických strán myslia voliči, ktorí im v preferenciách čiastočne dali vysvedčenie. Čo si o politických hádkach myslia občania, ktorí najnovšími preferenciami dali stranám čiastočné vysvedčenie. A mala by SaS odchádzať z vládnej zostavy?

"Víťazom je opozícia," poznamenal hosť relácie a šéf agentúry AKO Václav Hřích s tým, že od koalície čakajú občania, že sa nebude hádať. "Potrestaní boli lídri konfliktu z OĽaNO a SaS," upozornil Hřích s tým, že jemne klesol Pellegriniho Hlas-SD a narástol Smer.

Ak by ľudia volili tento týždeň vyhral by Hlas-SD

Hlas by presvedčil 19,2 % voličov, Smer 14,9 % a Hlas niečo vyše 13 % voličov. OĽaNO má podľa agentúry AKO 8,3 % a Sme rodina 6,6 %. Stranu Za ľudí by podľa agentúry aktuálne volilo 2,1 %. Progresívnemu Slovensku by sa v NR SR ušlo 18 kresiel. 

Podľa šéfa AKO vidíme nový trend, kedy sa o druhé a tretie miesto delila strana SaS, ale dnes už druhé miesto patrí Smeru a rozdiel medzí stranou expremiéra Fica a SaS je už 2 %. "Medzi prvými piatimi miestami dominuje mimoparlamentná opozícia," uviedol Hřích v Analýzach Na hrane a dodal, že je vidieť, ako je politická scéna rozbitá a do parlamentu by sa dostalo až osem subjektov. "Vytráca sa možnosť tvoriť reálne koaličné bloky," poznamenal šéf prieskumnej agentúry s tým, že ani každá názorová trojkoalícia by sa nezaobišla bez štvrtej strany. 

Na základe preferencií strán, ktoré sú aktívne účastné aktuálneho konfliktu, sa nezdá, že by ich voliči húfne opúšťali. "Medzimesačne sa zvýšil počet tých, ktorí nechcú odpovedať," povedal Hřích s tým, že to pôsobí, ako keby sa voliči hanbili priznať sa k tomu, koho budú volať. Môžu to byť pritom voliči práve OĽaNO a SaS. Práve títo voliči, by sa mohli rozhliadať, ktorá strana by im ponúkla čosi lepšie. 

Kto bude víťaz v spore SaS a OĽaNO?

Hřích si nemyslí, že by sa SaS nevedela dostať do parlamentu tak, ako to pred týždňom prognózoval minister obrany Jaroslav Naď. "Ľudia budú (na jeseň a v zime pozn. red) pozerať výlučne po chlebových témach," povedal Hřích s tým, že každá jedna zmena trvá veľa mesiacov. "OĽaNO stačili tri mesiace, aby išlo z 8 na 25 %," spresnil Václav Hřích a dodal, že prognózovať vývoj do predčasných volieb je nereálne. Masívny odliv pritom vytvorili najmä emočne voliaci voliči. "Nedá sa povedať, že by odchádzal liberálny volič," uviedol ďalej, ale zároveň zdôraznil, že na konci môžu Matovičovmu hnutiu zostať len ideologickí voliči. 

Bez Matoviča by nebolo OĽaNO a riešením situácie by bolo iba ak by Eduard Heger odišiel po vzore Petra Pellegriniho. "Ak by niečo založil, bola by to premiérska strana," zhodnotil Hřích ďalej a doplnil, že aktuálne vláda, ale nemá dostatočnú dôveryhodnosť. 

Sme rodina ide po sociálnych témach

"Netreba zabúdať, že sociálne témy boli predtým témou Smeru, teraz Hlasu, Sme rodina a nakoniec aj OĽaNO," dodal Hřích s tým, že na tieto témy je príliš veľa kohútov v jednom kurníku a pre Borisa Kollára je problém byť zaujímavý v tomto pretlaku. Čo sa týka kauzy Vladimíra Pčolinského, tak volič jej podľa šéfa AKO nerozumie. Zároveň všetko prekrýva koaličná kríza. 

Šéf prieskumnej agentúry si nemyslí, že by opozícia mohla preferenčne narásť, pretože dosiahli svoje maximum. "Smer začína brať najmladšiu generáciu voličov ĽSNS a Republiky," analyzoval Hřích s tým, že Smer má problém osloviť iné cieľové skupiny voličov. 

Čo by bolo, keby bolo, sa merať nedá

Hřích odmietol, že by SaS presviedčal na predčasné voľby, lebo žiadne pozitíva sa za takých okolností merať nedajú. "Dajú sa merať javy, ktoré sa diali, alebo sa dejú," pokračoval Hřich ďalej. "To, čo sa bude diať, bude závislé od komunikačných schopností," vysvetľoval Hřích s tým, že ak SaS odíde z vlády, je rozhodujúce akou budú opozíciou. 

Ako vnímajú voliči možný odchod SaS z vlády?

Názorovo roztrieštení sú nielen voliči SaS, ale aj OĽaNO. Ako sa voliči postavia k odchodu SaS? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie