Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Analýzy Na hrane s Jaroslavom Naďom: Sulík vie, že Slovensko čakajú ťažké časy a zbabelo uteká
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Jaroslavom Naďom: Sulík vie, že Slovensko čakajú ťažké časy a zbabelo uteká

BRATISLAVA / Vážne zvažuje odchod z funkcie, no stále ostro bráni straníckeho šéfa. V rezorte obrany robí opatrenia, z ktorých profituje aj okupovaná Ukrajina. Krátko pred výročím vstupu okupačných vojsk do vtedajšieho Československa bol hosťom Analýz Na hrane minister obrany Jaroslav Naď.

Jaroslav Naď (OĽaNO) v úvode poznamenal, že nezvažuje len odchod z pozície ministra obrany, ale odchod kompletne z politiky. Člen predsedníctva OĽaNO sa posťažoval nielen na pomery v politike, ale aj na politické konflikty. 

Priateľstvu s Krúpom zrejme nadobro odzvonilo 

"Samozrejme, snažíme sa krajine pomôcť," poznamenal Naď a doplnil, že konflikty v koalícii nepomáhajú a on nechce ďalej byť cieľom pranierovania. 

"V živote som nikomu nepomohol tak ako Jurajovi Krúpovi," uviedol minister s tým, že Juraj Krúpa neustále klame. Za klamstvo označil aj tvrdenie Krúpu o tom, že mu mal Jaroslav Naď sľubovať miesto na kandidátke. "Teraz zradil," poznamenal Jaro Naď. 

"Jednoducho klame, aby zdôvodnil svoj odchod, lebo dostal 15. miesto na kandidátke SaS-ky," pokračoval minister obrany s tým, že je to v poriadku, ak by šéf brannobezpečnostného výboru neklamal. 

SaS bude mať zásadný problém dostať sa do parlamentu, tvrdí Naď

Podľa lídra obrany sa povalenie vlády podpíše na šanci SaS dostať sa do parlamentu. Prieskumy, ktoré ukazujú ostrý prepad OĽaNO, sú podľa ministra nepresné, pretože OĽaNO máva v prieskumoch dlhodobo menej percent. "Verím, že naši voliči nás podržia," uviedol minister. 

Naď však napriek konfliktom s ekonomickými liberálmi chce, aby dovládli v štvorkoalícii. "Ja tvrdím a stojím si za tým, že Richard Sulík hovoril, že sa im oplatí ísť do predčasných volieb," zopakoval minister s tým, že si nechal u agentúry AKO urobiť prieskum. "Vie, že Slovensko čakajú ťažké časy a zbabelo uteká," poznamenal Jaro Naď na konto ministra hospodárstva za SaS. Naď vyzval koalíciu, aby pokračovala a aby urobila všetko pre to, aby nedošlo k predčasným voľbám. 

Minister potvrdil, že v OĽaNO sa už otvorene hovorí o tom, ako budú fungovať v menšinovej vláde. "Nemôžeme čakať do 31. augusta, kedy sa nič nestane a 1. septembra podajú ministri SaS demisiu," uviedol ďalej s tým, že SaS nemožno priviazať lanom, a ak chcú ísť, tak nech idú. 

Matovič je schopný minister financií, uviedol šéf obrany

Minister obrany za OĽaNO sa svojho straníckeho šéfa zastal a Matoviča označil ho za veľmi dobrého ministra financií, pričom tvrdí, že sa to ukazuje aj na výsledkoch ministerstva. Prorodinný balíček Igora Matoviča nepovažuje za sporný a trvá na tom, že verejné financie nerozvracia. Odmietol aj to, že by Matovič reflektoval na požiadavky Beluského z ĽSNS. Tvrdí, že krátenie pre deti v rómskych osadách, ktoré nechodia pravidelne do školy, podporil aj europoslanec Peter Pollák starší a poslanec NR SR Pollák mladší. 

Obvinenia o šikanóznom správaní ministra financií Naď odmieta. "Rozpočet má byť nastavený tak, že každý minister je nespokojný," pokračoval Naď s tým, že na ministerstve financií sa preveruje to, či na objednávkach nie je nalepená korupcia. "Ja predpokladám, že jednotlivé ministerstvá už rokujú o rozpočte," poznamenal Naď s tým, že o rozdelení ministerstiev musia začať rokovať, aby sa zariadili pred 1. septembrom. Hoci SaS vydiera, minister Naď trvá na tom, že chce, aby SaS vo vláde a koalícii zostala. Odchod SaS je podľa ministra otázkou zdravého rozumu a pocitu zodpovednosti. 

Čím väčšia hlúposť, tým viac podpory?

Nezaradený poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ministra obrany označil za pochlebovača Igora Matoviča. "Spravodlivosť si ho nájde," uviedol Naď s tým, že poslancovi za Hlas-SD zrejme veľa svietilo slnko na hlavu. "V jeho výkone štátnej funkcie bolo veľmi veľa otáznikov," pokračoval Naď, ktorý vzápätí poprel, že by mal od OČTK akékoľvek interné informácie a zdôraznil, že ak by takéto informácie mal išlo by o porušenie zákona. Minister poznamenal, že po celej Bratislave sa povráva, že Šutaja Eštoka opustila priateľka, pretože ani jej nevedel vysvetliť, odkiaľ nosí toľko hotovosti. 

Čo sa týka vojny na Ukrajine, tak minister neočakáva žiaden krátky konflikt. Aký je podľa šéfa obrany cieľ Vladimíra Putina a hrozí nám jadrová vojna? Aká je budúcnosť Ozbrojených síl SR? 

Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie