Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odborníci po polroku ruskej invázie: Ukrajinci prekvapili odvahou, Rusi neschopnosťou viesť modernú vojnu
Zdielať na

Odborníci po polroku ruskej invázie: Ukrajinci prekvapili odvahou, Rusi neschopnosťou viesť modernú vojnu

BRATISLAVA / Bývalý minister zahraničných vecí Pavol Demeš a generál vo výslužbe Pavol Macko sa zhodujú na jednom-prekvapili obidve strany. Ukrajinci svojou odvahou a Rusi svojou neschopnosťou viesť modernú vojnu.

Ukrajina oslavuje Deň nezávislosti, zároveň invázia trvá už polroka. Pri tejto príležitosti sa Volodymyr Zelenskyj vyjadril, že na začiatku chceli mier ale teraz chcú víťazstvo. Je podľa vás toto očakávanie reálne? 

Zelenskyj je lídrom vo vojne a jeho odkaz smeruje najmä k obyvateľom krajiny. Snaží sa pozdvihnúť morálku a odkázať svetu, že Ukrajina sa nemieni vzdať. 

Rusko momentálne okupuje asi 22 percent územia Ukrajiny. Napriek tomu, že je to veľké územie, Zelenskyj tvrdí, že sa pokúsi dostať naspäť aj Krym. Myslíte si, že Ukrajina má šancu oslobodiť okupované územia? 

V tejto fáze je najdôležitejšie, aby sa vojna skončila a do akej miery budú územia oslobodené, je teraz otázne. Predvídať, ako to bude prebiehať, je mimoriadne zložité. 

Keď vypukla vojna, pomysleli by ste si, že bude trvať polroka? 

Ja som v prvom rade ani neveril, že Rusko vrhne na Ukrajinu. Ale v momente, keď Putin ohlásil demilitarizáciu, som vedel, že to nebude mať krátke trvanie. Prekvapilo ma odhodlanie celého ukrajinského národa a ich odvaha. Zostal som v šoku aj z reakcie Slovenska, ako sa snaží pomôcť Ukrajine. 

Môže pomôcť aj Kyjevská iniciatíva? 

Teraz sa ukázalo, že Putin nebojuje len s Ukrajinou, ale aj s celým Západom. Momentálne je dôležitá súdržnosť a koniec tejto nezmyselnej vojny. 

Máte nejaký odhad, kedy by sa mohla skončiť vojna? 

Momentálne stále nevidím svetlo na konci tunela. Začnem veriť až keď to budú riešiť diplomati. Šéf diplomacie Sergej Lavrov je doslova neviditeľný, tak isto aj ruský veľvyslanec na Slovensku. Toto je len časť horúceho konfliktu, ktorý započal Putin. Pokiaľ nepríde k mierovému dohovoru, tak koniec nepríde nikdy. 

Prekvapilo vás niečo počas posledných šiestich mesiacov? 

Najviac ma prekvapil heroizmus Ukrajincov. Podľa mňa Ukrajina prekvapila celý svet tým, že odolávajú nepriateľovi. Volodymyr Zelenskyj ako líder, si získal rešpekt celého sveta. Zároveň Rusko stratilo akúkoľvek prestíž a robí problémy celému svetu. Rusko bude mať aj v budúcnosti veľké problémy s ekonomikou. 

Generál vo výslužbe Pavel Macko: Rusi nedokázali vyprodukovať modernú vojnu 

Ako hodnotíte doterajší vývoj vojny na Ukrajine? 

Bohužiaľ, by sme sa mali pripraviť na dlhodobý konflikt. Je to únavová vojna a v tejto chvíli aj prezident Putin vidí, že zlomiť odpor Ukrajincov je náročné. Aj keď je Ukrajina odkázaná na vonkajšiu pomoc. Putin už teraz vidí aj dopad ekonomických sankcií a pokazil si vzťahy s celým západom. 

Znamená to nielen mesiace ale možno aj roky? 

Konflikt môže skončiť aj zajtra, pokiaľ Rusi uznajú, že nevyhrajú. To ale neočakávame, preto sa môžeme pripraviť na dlhodobý konflikt. 

Výbuchy pribúdajú aj na Kryme, môže toto otočiť vojnu? 

Zatiaľ nie. Ale my evidujeme tri fázy. Najprv prvotný pokus o bleskovú vojnu zlyhal, potom to bola nátlaková vojna a momentálne iniciatívu preberajú Ukrajinci. Súčasťou toho je aj formovanie bojiska a likvidácia skladov. 

Cez víkend došlo k výbuchu auta Duginovej dcéry, ktorý je Putinov ideológ a propagandista. Prihlásili sa k tomu aj Ruskí partizáni, ktorí avizujú zmenu režimu a koniec vojny. Je to podľa vás skupina, ktorá by mohla zmeniť situáciu v Rusku? 

Momentálne nemá veľa možností zmeniť pomery v Rusku. Ale na druhej strane, útok na Duginovu dcéru nepomôže nikomu a už vôbec nie Ukrajine. Tu skôr vidno nejakú spravodajskú hru zo strany Ruska, pretože majú problém s personálom a mobilizáciou. Práve takéto útoky na ruskom území by mohli pomôcť mobilizovať vôľu ľudí pokračovať v konflikte. 

Za tých šesť mesiacov je niečo, čo vás prekvapilo? 

Prekvapilo ma viacero vecí. Najväčšie prekvapenie sú samotní Ukrajinci, ktorí bojovali doslova s holými rukami. Druhé prekvapenie je to, že Rusi nedokázali vyprodukovať modernú vojnu. Majú problém s morálkou aj napriek moderným zbraniam. Ukrajinskí vojaci sú šikovnejší a statočnejší. 

Súvisiace články

Najčítanejšie