Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Odchod Matoviča z postu ministra financií je na stole: SaS však musí splniť 10 podmienok OĽaNO
Zdielať na

Odchod Matoviča z postu ministra financií je na stole: SaS však musí splniť 10 podmienok OĽaNO

BRATISLAVA / OĽaNO v rámci vládnej krízy zatiaľ nepovedalo posledné slovo. Na stredajšie (31.8.) rokovanie vlády prišli s 10 návrhmi pre SaS. Po ich splnení podá minister financií Igor Matovič (OĽaNO) demisiu a odíde do parlamentu.

"Hnutie OĽaNO vždy stálo na strane ľudí a bude vždy stáž na strane ľudí," začal Heger s tým, že SaS svoju požiadavku vysvetlilo dvoma dôvodmi - porušenie koaličnej zmluvy a rozvrat verejných financií, ktoré sa nepreukázali ako pravdivé. "Nebudem tieto dôvody konkrétne vysvetľovať, lebo to už bolo povedané," pokračoval.

Vyzerá to tak, že OĽaNO v rámci vládnej krízy zatiaľ nepovedalo posledné slovo. "SaS sme dali návrhy riešení," vysvetlil Heger. Má ísť o 10 bodov, ktoré majú pomôcť občanom pri prekonaní energetickej i utečeneckej krízy.

"Ak budú tieto opatrenia schválené, Igor Matovič prijme výzvu Richarda Sulíka," povedal Heger. Líder OĽaNO by tak spoločne so šéfom SaS podal demisiu a vrátil by sa do pléna Národnej rady. "Očakávam, že ideme pracovať. Dnes nemusí nikto odstupovať," reagoval Heger na otázku, či po rokovaní vlády očakáva demisie zo strany ministrov za SaS.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) dodal, že SaS taktiež požadovala zmenu koaličnej zmluvy, no doposiaľ nedostali žiadne konkrétne návrhy. Podľa politika tak liberáli ukázali, že im nejde o konkrétne irešenia, ale len o odchod z vlády. "Richard Sulík dostal protinávrh, ktorý má k dispozícii. V našom protinávrhu sú požiadavky, ktoré pomôžu ľuďom," vysvetlil s tým, že neobsahujú žiadne personálne návrhy. "Ak SaS chce preukázať, že im záleží na ľuďoch, tak tieto požiadavky prijme," zakončil Naď.

"Veľmi si vážim dôveru poslancov aj predsedníctva OĽANO a ich postoj, že druhému vydieraniu Richarda Sulíka už nesmieme ustúpiť. Napriek tomu sme sa rozhodli pokúsiť o zastavenie SaS na ceste, ktorá nevyhnutne vedie Slovensko k návratu mafie k moci a dať túto ponuku," reagoval Matovič na sociálnej sieti.

Pozrite si celé vyjadrenie OĽaNO:

Čo požaduje OĽaNO

Hnutie Igora Matoviča od liberálov požaduje splnenie 10 podmienok, ktorými podmieňujú odchod ministra financií zo svojho postu. Chcú presadiť príspevok 200 eur na dieťa. Hnutie tiež požaduje, že štátny rozpočet na rok 2023 bude schválený v riadnom termíne. "Všetci poslanci SaS zákon podporia," uvádza OĽaNO.

"Bude schválený ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, ktorého prijatie strana SaS už dva roky v parlemtne blokuje," požaduje tiež Matovičovo hnutie s tým, že ho podporia všetci poslanci SaS. OĽaNO tiež požaduje ústavný zákon o stabilite dôchodkového systému.

Poslanci ani ministri za SaS by po novom nemohli predkladať návrhy zákonov s dopadom na verejné financie, pokiaľ by nenavrhli zdroje, ktoré finančné krytie zabezpečia. Odchod Matoviča z postu ministra financií tiež podmieňujú schválením nových sadzieb daní na lieh a hazard aj novou daňou na ruskú ropu.

OĽaNO tiež požaduje, aby Sulík zabezpečil takú dohodu so Slovenskými elektrárňami, ktorá by zmrazila ceny pre všetky slovenské domácnosti bez dopadu na verejné financie. Požadujú tiež splnenie Sulíkovho sľubu na výhodné 4-ročné zmluvy na odber plynu pre domácnosti i výhodné kontrakty pre bytové domy.

Od SaS tiež vyžadujú schválenie jednorazového príspevku pre seniorov vo výške 50 % z hodnoty 13. dôchodku. Chcú tiež potvrdiť schválenie zákona, ktorý zabezpečí príspevok pre domácnosti na kompenzáciu cien energií v minimálnej výške 250 miliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie