Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rokovanie na Bôriku bez výsledku: V stredu podávame demisiu, informoval Sulík. Kollár dúfa v zvrat
Zdielať na

Rokovanie na Bôriku bez výsledku: V stredu podávame demisiu, informoval Sulík. Kollár dúfa v zvrat

BRATISLAVA / Tretie kolo vládnych rokovaní sa ukončilo. Po jeho závere líder SaS Richard Sulík informoval, že strany sa navzájom nedohodli, liberáli tak opúšťajú svoje rezorty a odchádzajú do opozície. Premiér Eduard Heger prisúdil stretnutiu plnú vážnosť.

Rokovania mali význam, trvá na svojom Heger

"To, čo nás spája, je zodpovednosť," uviedol Heger na margo snahy o riešenie energetickej krízy. Reagoval tak na oznámenie SaS, že odchádza. Budaj neverí, že by SaS tak poprela svoju DNA, že by sa postavila do opozície na barikády s Robertom Ficom.

"Richard Sulík odchádza z ministerstva na ktoré sa, podľa jeho slov, rúti snehová guľa obrovských rozmerov," pokračoval minister životného prostredia za OĽaNO a pokračoval s tým, že si nevie predstaviť, že by SaS sabotovala parlament. 

"Aj na dnešnom rokovaní, a ja to len zopakujem...., to čo nás spája je zodpovednosť. Toho sa musíme držať," zdôraznil predseda vlády za OĽaNO a akcentoval, že Slovensko čakajú veľmi náročné časy tak, ako zvyšok Európy. Heger zdôraznil, že nevyhnutné budú spoločné riešenia EÚ a to tak, ako to bolo v prípade pandémie. 

"Nikto nemal vo svojich programoch energetickú krízu a tak, ako v pandémii sme boli schopní vidieť jednotu, tak takú istú jednotu budeme vidieť aj v prípade krízy," doplnil predseda vlády Eduard Heger, ktorý chce riešiť veci až po 31. auguste. Tak reagoval aj na otázky ohľadom toho, čo bude v septembri. "Uvidíme 31. augusta," zopakoval svoju odpoveď a to aj po výzve médií, aby bol konkrétnejší. 

SaS neustúpi ani o krok

"Nemali sme prakticky žiadne očakávania a tie sa ani nenaplnili," povedal Sulík s tým, že ďalšími troma stranami sa dohodli, že štvrté rokovanie sa zrejme neudeje. "Výsledok je ten, že naša požiadavka na odchod Igora Matoviča z vlády nebola naplnená," dodal Sulík s tým, že žiadne nové návrhy na vyriešenie koaličnej krízy zo strany hnutia OĽaNO nepadli.

Vládnych kolegov liberáli tiež upozornili, že istý čas bude trvať, kým sa noví ministri zaučia na vedenie rezortov. "Len mne to trvalo približne pol roka," prízvukoval Sulík. Dodal, že len výmena šéfov rezortov neobstojí. "Nestačí, že príde minister, musia sa vymeniť aj nominanti," povedal Sulík s tým, že len rezort hospodárstva ich má 50.

"Budúcu stredu po vláde podávame demisiu," dodal. Liberáli na stretnutí deklarovali, že budú opozíciou, no prisľúbili, že septembrovú schôdzu otvoria. Dôvodom je rokovanie o vstupe Fínska a Švédska do NATO aj rokovania o bodoch, ktoré na stredajšom (24.8.) rokovaní prijala vláda.

Sulík zdôraznil, že podaním demisie neodchádzajú z rezortov okamžite. Prezidentka ju totiž musí prijať a následne ministrov odvolať. Sulík preto predpokladá, že budú k dispozícii približne do polovice septembra. "Prekvapuje ma tá ľahkosť, s ktorou pustili, dovolím si povedať, najprínosnejšieho koaličného partnera. Toho, ktorý mal najťažšiu úlohu," povedal Sulík.

Sme rodina dúfa v zvrat

Boris Kollár uviedol, že stretnutie bolo dobré v tom, že si ozrejmili ako bude SaS fungovať, ak odíde. Kľúčové je podľa predsedu NR SR riešenie cien elektrickej energie. "Na ministerstvo práce chodia denno denne správy o masovom prepúšťaní," poznamenal Kollár s tým, že náhradu za Sulíka zatiaľ neriešili. Premiér mal ministra hospodárstva zaúkolovať, aby naďalej riešil energetickú krízu. 

"Ak to bude mrchavá ťažoba, nemá cenu to naťahovať," odpovedal Kollár na otázku ohľadom menšinovej vlády. Uviedol aj to, že pokiaľ vláda nebude schopná vládnuť a parlament nebude schopný prijímať zákony, tak treba "ísť od toho a dať možnosť iným 150 poslancom".  

Nádej podľa lídra Sme rodina umrie, keď SaS skutočne odíde. "Ja nebudem sa pridávať na jednu, alebo druhú stranu," reagoval Kollár a doplnil, že nebude podporovať ani Matoviča, ani Sulíka. "My sa vieme vysporiadať sop silným progresivizmom, ale aj silným konzervativizmom," pokračoval s tým, že s tým, že Sulík a Matovič nevedia sedieť v jednej miestnosti, si poradiť nevedia. 

"Je to nezmysel," odkázal Boris Kollár poslankyni zo Za ľudí Leščákovej, ktorá uviedla, že na základe volebného výsledku má strana Za ľudí nárok na ďalšie ministerstvo. "S troma poslancami nemá nárok ani na to jedno," zhodnotil Boris Kollár. 

​Remišová ďalej presadzuje štvorkoalíciu

Podľa líderky strany Za ľudí niektorým politikom nezáleží na krajine a riešení energetickej krízy. "Vyzývam Richarda Sulíka, aby sa ešte do 31. augusta obzrel späť," adresovala cez médiá lídrovi SaS a dodala, že nádej zomiera posledná. Zároveň zdôraznila, že ak SaS skutočne odíde, tak strana Z a ľudí zvolá predsedníctvo, kde sa dohodne ako ďalej. 

Tak, ako Sme rodina aj Veronika Remišová trvá na tom, že riešenie energetickej krízy je prioritou. Doplnila však aj trestné konania a jasné smerovanie zahraničnej politiky. "Tí čo zostávajú budú hrať v oslabení, ale verím, že aj v oslabení sa dá uhrať dobrý výsledok," doplnila ďalej a za kľúčový považuje aj rozpočet na ktorom sa to podľa Remišovej "bude lámať"

"Do 31. augusta je ešte stále priestor," pokračoval Šeliga s tým, že ak sa niečo zmení sú pripravení sa operatívne stretnúť. "Premiér Heger podáva nadľudský výkon, podľa mňa," odpovedal Juraj Šeliga. Richard Sulík podľa Remišovej priznal, že sa na nás valí snehová guľa a sám by mal problém situáciu zvládnuť. "Odchod v takejto situácii považujem za nezodpovedný," dodala ministerka MIRRI, ktorá odmietla, že by jej strana bola účastníkom konfliktu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie