Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Analýzy Na hrane s Borisom Kollárom: Hospodárstvo nechcem. Nie som taký blázon, aby som si ho zavesil na krk
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Borisom Kollárom: Hospodárstvo nechcem. Nie som taký blázon, aby som si ho zavesil na krk

BRATISLAVA / Demisia Richarda Sulíka, nové podmienky Igora Matoviča, ale aj ostré slová prezidentky, ktorá rovnako ako Slováci stráca trpezlivosť. Aktuálnou otázkou je aj to, či nás čakajú predčasné voľby. Hosťom Analýz Na hrane TV JOJ je predseda NR SR a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár.

​Na dni otvorených dverí v NR SR vraj Borisovi Kollárovi nikto nenadával, ale viacero dôchodcov by privítalo zásadnejšiu pomoc. "V starej NR SR sme rokovali s pánom premiérom a ministrom financií. Zajtra si určite sadneme k rokovaciemu stolu," uviedol Boris Kollár s tým, že Igor Matovič vrátil z dovolenky v Španielsku. 

Kollár zdôraznil, že v pondelok odpovie na to, že bude vládnuť už len trojkoalícia. "Stav je nezvratný," poznamenal s tým, že od pondelka sa ocitnú v menšinovej vláde. "Budeme musieť nahradiť štyri ministerské posty a budeme si musieť zvyknúť na novú situáciu v parlamente," pokračoval Kollár a zdôraznil, že vláde to pomôže, pretože už bude mať len jeden bojový front.

Budaj môže pokojne odísť, tvrdí Kollár

"Je bežné, že vláda vládne v menšine," poznamenal Boris Kollár a doplnil aj to, že záleží aj na tom, koľko poslancov bude v sále. "Ministri budú musieť viacej rokovať s opozíciou," zdôraznil predseda NR SR a priznal, že takto sa dá žiť len veľmi ťažko. Ministrovi Budajovi, ktorí zdôraznil, že ak bude vládu podporovať ĽSNS, tak on nebude ministrom. "Tak nech odíde," poznamenal sucho líder Sme rodina a doplnil, že si môže ísť sadnúť do opozičných lavíc k fašistom. 

"Tu pani prezidentka nemá kompetencie a nie je ani pekné jej toto dávať do úst," uviedol Kollár na margo otázky o výzve prezidentky, ktorá včera nešetrila kritikou. Kollár odmietol, že by prezidentka hocikoho vyzývala, alebo by hovorila premiérovi, čo má robiť. 

10 bodov OĽaNO ako figový list?

"Môžete sa pozrieť, ako fungujeme my, ako hnutie Sme rodina," poznamenal s tým, že v prípade reformy nemocníc oznámil svoj nesúhlas koaličným partnerom, nevetoval tento návrh a nešiel robiť tlačovku, kde by partnerom nadával, že "sú idioti". Kollár netajil aj to, že takýto prístup robenia politiky sa mu zásadne nepozdáva. 

"Ja nebudem útočiť ani na Igora Matoviča, ani na Richarda Sulíka," uviedol Kollár s tým, že oni chcú ešte splniť exekučné amnestie. "Keď budeme vedieť vládnuť, tak to podporíme do konca obdobia, ale ak to bude mrchavá ťažoba a nebude fungovať parlament, tak bude treba ísť do novej vlády," reagoval na margo predčasných volieb. 

Úradnícka vláda nie je cesta

Návrh Borisa Kollára na skrátenie volebného obdobia nechce podporiť ani SaS a ani OĽaNO. "Bude mi ľúto, ak túto úpravu nebudeme mať, lebo väčšina európskych parlamentov túto úpravu má," odvetil predseda Kollár a vyrátal, že s opozíciou by mal len 70 hlasov, čo je málo. Úradníckej vláde nedá podľa Borisa Kollára zelenú ani on, ani opozícia. "Je to samozničenie," reagoval politik s ty'm, že úradnícku vládu nikto nevolil a "oni by ju nemali pod kontrolou"

Boris Kollár akcentoval aj to, že namiesto dovolenkovania sa politici mali venovať riešeniu krízy. Doplnil aj to, že ak  sa ceny energií nevyriešia nielen, že pôjdu ľudia do ulíc, ale krachovať budú aj podniky a cestovný ruch. "Nemám záujem o rezort hospodárstva, Sulík utiekol a ja si to zavesím na krk. Až taký blázon nie som," poznamenal Kollár a nevyjadril sa ani k rezortu spravodlivosti. "My si netrháme korisť," pokračoval líder Sme rodina a poznamenal, že strana Za ľudí bude mať problém si udržať ten jeden rezort.

Ako dopadol prieskum o účasti v komunálnych a župných voľbách? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie