Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kto vstupuje do Sme rodina? Takto sa prezentuje poslanecký trojlístok Tabák, Krošlák, Šimko
Zdielať na

Kto vstupuje do Sme rodina? Takto sa prezentuje poslanecký trojlístok Tabák, Krošlák, Šimko

BRATISLAVA / Šéf hnutia sme rodina Boris Kollár má dôvod na radosť. Počas záveru vládnej krízy totiž jeho poslanecký klub posilnia traja noví členovia. O ich príchode sa diskutovalo už dávnejšie, preto teraz už oficiálny presun nie je prekvapením. Medzi nováčkmi sú bývalí profesionálni tenisti i odídenec z ĽSNS.

Poslanecký klub Sme rodina posilnia traja noví poslanci. Podobný krok predseda Národnej rady a šéf Sme rodina Boris Kollár avizoval už v minulosti, no oficiálne ho potvrdil až v stredu (31.8.). Ide o nezaradených poslancov Romanu Tabák, Jána Krošláka a Jozefa Šimka.

"Myslím si, že v aktuálnej situácii je veľmi dôležité, aby sme mali podporu, čo najväčšieho množstva poslancov, ktorí nám pomôžu pri hlasovaní o zákonoch, ktoré sú nevyhnutné k splneniu nášho predvolebného programu," vysvetlil Kollár.

Bla bla bla Romany Tabák​

Z trojice v laviciach nezaradených poslancov najkratšie pôsobila Romana Tabák. Tá bola až do mája členkou klubu OĽaNO. V klube dostala červenú, keď nepodporila hlasovanie o vydaní šéfa Smeru-SD Roberta Fica na väzobné stíhanie. Nebol to však jej jediný prešľap. Verejnosť pobúrilo jej pózovanie s úsmevom na tvári pred pamätníkom holokaustu, ale aj kúpanie sa v horskom potoku v chránenej oblasti. 

Do konfliktu s ministrom obrany Jaroslavom Naďom sa dostala po tom, čo na sociálnej sieti zverejnila príspevok, ktorý kritizoval darovanie S-300 na Ukrajinu. Jaro Naď (OĽaNO) jej vtedy verejne odkázal, že by sa mala vyjadrovať k raketám, ktorým rozumie - tým tenisovým. Kolegov v poslaneckom klube však nasrdila aj v momente, keď hlasovala proti obrannej dohode s USA. 

​Tabák je politický nováčik, do parlamentu sa dostala zo 44. miesta kandidátky OĽaNO. Na kandidátku Matovičovho hnutia sa dostala tak, že sedela na schodoch počas jedného z protestov, ktorý v minulosti organizoval Igor Matovič.

V minulosti ju športoví nadšenci mohli poznať ako profesionálnu tenistku. Od začiatku svojej politickej kariéry však zaujala najmä svojimi "nezabudnuteľnými" hláškami na pôde Národnej rady i mimo nej. V rozhovore pre

;t=18s" target="_blank">Denník N napríklad uviedla, že bola stvorená pre politiku a nevylúčila ani to, že by sa rada stala prezidentkou. 

"Dámy a páni, mne je veľmi ľúto, že je tu tak negatívna, napätá atmosféra, ktorá škodí každému jednému z nás. Kto je bez viny, nech hodí prvý kameňom. Kto je bez viny, nech hodí prvý kameňom," povedala Tabák počas rokovania o vydaní Roberta Fica (Smer-SD) na väzobné stíhanie. 

"Ďakujem za slovo. Pán poslanec Suja, chcela by som sa vám verejne ospravedlniť za to, že som vás obvinili z užívania anabolík. Nie je to pravda, nakoľko ste si dal urobil test a výsledok bol negatívny. Ale na veci to nič nemení, že vám doteraz neprešiel ani jeden zákon," reagovala v rozprave. Jedným z najpamätnejších výstupov však bolo moment, keď v rozprave počas odvolávania Igora Matoviča v pléne NR SR reagovala takto: "Bláblá blá bla bla bla bla..."

Krošláka dostala do OĽaNO Tabák

V športovom svete kedysi pôsobil aj nový kolega Tabák, Ján Krošlák. Podobne ako ona sa do Národnej rady dostal na kandidátke OĽaNO. V minulosti pôsobil ako profesionálny tenista. Počas svojej kariéry sa v svetovom rebríčku ATP dostal na 53. miesto a Slovensko reprezentoval napríklad na olympiáde a na Davis Cupe. 

"Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán Krošlák, v prvom rade vy ste v politike kvôli mne, lebo ja som bola tá, čo vás odporučila do OĽaNA, a veľmi toto rozhodnutie ľutujem. Vaše činy hovoria za vás. Zradili ste SaS, zradili ste OĽaNO, zradíte každého ďalšieho. To, že ste odišiel z OĽaNO pred reformnými zákonmi, hovorí za všetko. Od začiatku ste nič neurobil pre šport, neboli ste na jednom stretnutí. Na Facebooku ľudí len zavádzate. Vy ste reinkarnátor športu, za päť korún Mikuláš. A je mi to veľmi ľúto, že som zdvihla vtedy ten telefón a hovorím, Jano, poď k nám, ty si tímový hráč," osopila sa naňho svojho času poslankyňa Tabák v pléne NR SR. 

Krošlákovo pôsobenie v klube hnutia OĽaNO však bolo výrazne kratšie, odišiel z neho koncom októbra 2021. Krošlák bol aj v minulosti veľkým kritikom lídra hnutia Igora Matoviča, čo bol napokon aj dôvod jeho odchodu. "Videl som aj u nás v klube, že Matovič stále požíva 'božskú' dôveru väčšiny poslancov," uviedol v tom čase pre TASR. Krošlák po príchode medzi nezaradených poslancov začal spolupracovať s hnutím Sme rodina, a tak bol jeho oficiálny prestup do klubu len otázkou času.

V národnej rade zapôsobil napríklad tým, že sa vyjadroval k zákonu, ktorý nečítal. "Pán Urban, ja neviem, či tento váš zákon je kvalitný a dobre spracovaný, ale to, čo ste povedali za rečníckym pultom, so všetkým súhlasím. Úplne s každým jedným slovom, ktoré ste povedali," uviedol k návrhu zákona, ktorý predkladala fašistická ĽSNS. 

Krošlák sa však verejnosti predstavil na svojom profile na sociálnej sieti a to napríklad v momente, keď sa rozčuľoval nad opatreniami, ktoré schválila vláda. Dostal sa do sporu s jedným z majiteľov hotelov v tatrách a prišlo aj na veľmi nevyberané výrazy. 

"​Nie som fašista" Šimko

Tretím nováčikom medzi poslancami Sme rodina je bývalý poslanec ĽSNS Jozef Šimko. Od kotlebovcov odišiel koncom augusta 2021. Dôvodom boli viaceré názorové nezhody napríklad na pandémiu či očkovanie proti covidu. Šimko zároveň pôsobí aj ako primátor Rimavskej Soboty. Ako potvrdil pre portál sobotnik.sk, na tento post bude kandidovať aj v jesenných voľbách.

"No, pán Cmorej, pri všetkej úcte ja vás ubezpečujem, som, ubezpečujem, že nikdy som nebol, nie som a nikdy nebudem fašista, ale, prosím vás, nestavajte túto otázku, tento zákon do politickej polohy," reagoval svojho času Jozef Šimko v parlamentnej rozprave.

Zarážajúce je to, že s ĽSNS sa rozkmotril až počas pandémie a napriek tomu, že tvrdí, že nie je fašista, nevadilo mu keď Milan Mazurek hádzal dlažobné kocky po moslimskej rodine s tým, že im vulgárne nadával "J*b*m vášho Alaha" a nepobúrilo ho ani to, keď predseda ĽSNS rozdával postihnutým deťom šeky s nacistickou symbolikou 1488. Za tieto šeky Mariana Kotlebu odsúdili a prišiel o poslanecký mandát. 

Súvisiace články

Najčítanejšie