Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kritika hlavy štátu zo strany Smeru? Nič prekvapivé, len dlhodobá komunikačná stratégia, reagoval Štefančík
Zdielať na

Kritika hlavy štátu zo strany Smeru? Nič prekvapivé, len dlhodobá komunikačná stratégia, reagoval Štefančík

BRATISLAVA / Smer-SD dnes zneužil Deň Ústavy SR na to, aby prezidentku vyzval na referendum. Zároveň sa hneď z ceremoniálu vybral na protest do Košíc, kde viala nejedna ruská vlajka.

Predseda Smeru-SD a expremiér Robert Fico počas slávnostnej schôdze Národnej rady (NR) SR pri príležitosti výročia prijatia Ústavy SR apeloval na prezidentku Zuzanu Čaputovú v súvislosti s referendom. Hlava štátu expremiérovi odkázala, že vie, ako má konať.

Fico v prejave podčiarkol, že ústava zveruje štátnu moc do rúk občanov SR. "Dajte ľuďom to, čo im podľa Ústavy SR patrí. Dajte im to, čo ústava hovorí, že sa to nazýva štátnou mocou," vyhlásil. "Nepotrebujem takéto odkazy alebo povzbudenia Roberta Fica. Viem, ako mám konať. Tak ako doposiaľ, konám a budem konať v súlade s ústavou," reagovala prezidentka.

Smer sa už pripravuje na prezidentské voľby, upozornil politológ

Politológ Radoslav Štefančík zdôraznil, že vzťah Smeru k prezidentke je dlhodobo známy. "Niektorí členovia Smeru ju majú za americkú agentku, ktorá má škodiť slovenským národným záujmom. Aktuálna kritika hlavy štátu neprekvapuje. Zapadá do dlhodobej komunikačnej stratégie Smeru vo vzťahu k Zuzane Čaputovej," vyjadril sa pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Štefančík však poznamenal, že Smer-SD aktuálne sleduje dva ciele. "Takýmto spôsobom sa Smer na jednej strane pripravuje na prezidentské voľby. Zuzana Čaputová bola ešte pred niekoľkými mesiacmi natoľko populárnou osobnosťou, že vyzvať ju v prezidentských voľbách by bolo pre Smer mimoriadne komplikované. Smer pritom už dvakrát po sebe prezidentské voľby prehral, preto si teraz chce dať viac záležať a pokúsiť sa voľby vyhrať," vysvetlil politológ s tým, že cez populárnu Čaputovú by to bolo komplikované.

"Preto ju neustálou kritikou postupne pripravujú o jej dôveru minimálne u voličov opozičných strán. Druhý cieľ je spojený s aktuálnou infláciou, nárastom cien energií a zlou bezpečnostnou situáciou v Európe. Smer si dáva záležať, aby neustálou kritikou súčasných vládnych strán vyvolával u obyvateľov ešte väčší strach a obavy z budúcnosti. Pretože prestrašený volič dokáže vo voľbách viac zabrať a voliť tých, ktorí mu sľubujú krajší zajtrajšok, trebárs aj s perspektívou lacnejšieho plynu dovezeného z Ruska," uzavrel Radoslav Štefančík pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie