Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Igor Matovič krízu nerieši: Nevidím dôvod ustupovať SaS
Zdielať na

Igor Matovič krízu nerieši: Nevidím dôvod ustupovať SaS

BRATISLAVA / Vládna kríza, ktorá mesiace obťažuje občanov zrejme nebude mať riešenie ani do pondelka. Igor Matovič sa vyjadril, že nevidí dôvod ustupovať strane SaS. Tá dala po stredajšom ultimáte OĽaNO ministrovi financií a expremiérovi čas na odchod len do pondelka.

Minister financií a líder OĽANO Igor Matovič nevidí najmenší dôvod ustupovať v požiadavkách voči SaS. Šéf rezortu hospodárstva Richard Sulík (SaS) podaním demisie podľa neho utiekol nezodpovedne od roboty, a to aj v súvislosti s blížiacou sa energetickou krízou. Matovič podotkol, že keď si urobia svoju prácu, nemá problém odísť z ministerskej stoličky.

"Desať požiadaviek je odpoveď na ultimátum. My nedávame žiadne ultimátum. V momente, ako SaS stiahne svoje ultimátum, aj naša odpoveď bude stiahnutá," vyhlásil. Tvrdí, že demisiu Sulíka nepožadoval, ale prijíma jeho ponuku na spoločný odchod. V prípade konca SaS vo vláde a vzniku menšinovej vlády sa nechce spoliehať na hlasy fašistov.

"Možno sa ukáže, že Slovensko nie je zrelé na menšinovú vládu. Ale všetko to budú len dôsledky ega jedného človeka, ktorý si povedal, že je čas vydierať," podotkol. Ďalej zdôraznil, že všetky opatrenia na pomoc ľuďom a ochranu verejných financií sú kryté z daní, ktoré SaS blokuje. Kritizoval, že prezidentka Zuzana Čaputová z pozície, ktorá by mala byť úplne nestranícka, robí stranícku politiku.

10 bodov, ktoré podráždili aj hlavu štátu

Spor v koalícii trvá už niekoľko týždňov. SaS oznámila odchod z koalície, žiada odstúpenie Matoviča z vlády, čo OĽANO odmietlo. V deň, keď ministri SaS mali podať demisiu, prišlo OĽANO na rokovanie vlády s opatreniami, ktoré ak SaS podporí, Matovič z vlády odíde. SaS je ochotná o návrhoch rokovať, ale až keď odstúpi Matovič. Sulík zároveň oznámil, že už demisiu podal.

Na ultimátum zo strany OĽaNO zareagovala aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá si včera predvolala do paláca nielen premiéra Eduarda Hegera, ale aj predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina). Prezidentka Eduarda Hegera, aby jej včas predložil nominantov na uvoľnené ministerské kreslá. Rovnako požiadala, aby čo najskôr predstavil spôsob, akým bude jeho prípadná menšinová vláda získavať podporu pre zákony.

 "V posledný deň ultimáta prišlo nové ultimátum z druhej strany. To vážne musel čakať minister financií s týmto krokom do poslednej hodiny pred podaním demisií? Namiesto riešenia pokračuje nekonečný seriál, ktorý už ale nikoho nezaujíma. Takto sa vládnuť nedá a nemá," zhodnotila hlava štátu s tým, že hovoriť o zodpovednosti a zároveň prísť s novými požiadavkami je rozpor medzi slovami a skutkami.

SaS odsúdil aj predseda vlády 

Premiér Eduard Heger (OĽANO) je sklamaný z reakcie strany SaS k návrhom hnutia OĽANO, po ktorých schválení by bol minister financií Igor Matovič (OĽANO) pripravený odísť z vlády. Predseda vlády tvrdí, že SaS akoby nešlo o ľudí a o osud Slovenska. TASR o tom informoval hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

"Odmietam nechať ľudí napospas extrémnym cenám energií a inflácii, ako nakoniec hovorí aj prezidentka. Strane SaS sme preto predložili návrhy na zásadnú pomoc ľuďom s tým, že keď ju podporia, Igor Matovič z vlády odíde. Z reakcie strany SaS som sklamaný. Akoby im ani nešlo o ľudí a osud Slovenska, ale len hľadanie si zámienky na útek pred zodpovednosťou," skonštatoval Heger. Spor v koalícii trvá už niekoľko týždňov. SaS oznámila odchod z koalície, žiada odstúpenie Matoviča z vlády. OĽANO to odmietlo.