Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Andruskó podal trestné oznámenie na sudcov, ktorí oslobodili Kočnera a Zsuzsovú. Rovnaký senát riadi proces aj naďalej
Zdielať na

Andruskó podal trestné oznámenie na sudcov, ktorí oslobodili Kočnera a Zsuzsovú. Rovnaký senát riadi proces aj naďalej

BRATISLAVA / Jeden z najdôležitejších svedkov prokuratúry Zoltán Andruskó napísal z väzenia ďalší list do redakcie TV JOJ. Píše, že podal trestné oznámenie na sudcov, ktorí predčasom oslobodili spod obžaloby Mariána Kočnera a Alenu Zsuzsovú v prípade vraždy Jána Kuciaka. Ich rozsudok následne zrušil Najvyšší súd pre závažné výhrady k vyhodnoteniu dôkazov. Andruskó tvrdí, že mu sudcovia ako svedkovi poškodili.

Zoltán Andruskó je svedok, vďaka ktorému sa polícii podarila objasniť vražda novinára Jána Kuciaka. Okrem toho sám vyrozprával o prípravách likvidácií prokurátora Petra Šufliarskeho, Maroša Žilinku a vtedajšieho advokáta Daniela Lipšica. Zabezpečil vykonávateľov a dostal za to 15 rokov väzenia - trest, s ktorým sa dodnes nestotožňuje a považuje ho za nespravodlivý. "Na mojom príklade orgány činné v trestnom konaní ukázali spolupracujúcim, že keď niekto povie pravdu, tak dopadne ako ja," uviedol v jednom z listov. 

Z väzenia pravidelne píše, že mal byť utajeným svedkom a vyšetrovacie orgány ho oklamali. Problém však má aj so sudcami vedúcimi proces vraždy novinára, na ktorom vystupuje ako kľúčový svedok. "V predmetnom rozsudku klamali. Časti mojich výpovedí vytrhli z kontextu. Tvrdili, že som vypovedal, že som sa sa mohol zmýliť, že Zsuzsová sprostredkovala vraždu pána Kuciaka a pán Kočner je objednávateľom. Pritom som od môjho zadržania tvrdil ako kľúčový svedok, že sú objednávatelia," sťažoval sa.

Pre sudcov chce trestné stíhanie v podstate pre ich právne úvahy, čo trestným činom nie je. "V mojich výpovediach a dôkazoch hľadali rozdiely v nepodstatných detailoch a tie potom zdôraznili preto, aby účelovo a nezákonne vyzdvihli moju vinu," napísal. Samotný list vyznieva skôr ako sťažnosť. Jeho trestné oznámenie krajská prokuratúra už odstúpila súdu, na ktorom prebieha proces. "Podanie pána Andruskoá bolo odstúpené na Špecializovaný trestný súd podaním prokurátorky na ďalší postup," znie jej stanovisko.

Senát, na ktorý Andruskó podal trestné oznámenie, proces riadi aj naďalej. Súdne konanie v prípade vraždy Jána Kuciaka bude pokračovať 19. septembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie