Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda predstavila výzvu na obnovu budov: Na zateplenie prispejú pol miliardou eur z plánu obnovy
Zdielať na

Vláda predstavila výzvu na obnovu budov: Na zateplenie prispejú pol miliardou eur z plánu obnovy

BRATISLAVA / JELKA / Zástupcovia vlády predstavili pomoc na obnovu domov. Žiadatelia môžu získať dotácie na výmenu okien či zateplenie striech alebo domov.

Premiér Eduard Heger na úvod podotkol, že plán obnovy je tu pre ľudí a skladá sa z dvoch častí. Dodal, že práve vtedy, keď je rast cien, prichádzajú sa ďalšou pomocou. "Na celú túto pomoc, aby ste si mohli obnoviť domy a zvýšiť tak komfort aj ušetriť peniaze, sme vyčlenili pol miliardy eur z plánu obnovy," povedal premiér s tým, že celkový obnos plánu obnovy je 7 miliárd eur. Vyčlenené peniaze budú ponúkať vo viacerých výzvach, ktoré budú trvať do roku 2026.

"Zateplenie, výmena okien a dverí či zateplenie strechy," vymenoval minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) príklady možností obnovy domov. "Našou cieľovou číslicou je 30-tisíc obnovených domov," povedal minister s tým, že ponúkajú napríklad aj špeciálne úľavy "pre ľudí, ktorí majú hlbšie do vrecka". Informoval tiež, že dostupné informácie nájdu občania na webe www.obnovdom.sk. Dodal, že na Slovensku je približne 3-tisíc obcí, čiže priemerne v každej obci by malo byť približne 10 obnovených domov.

"Aby sme zistili záujem a postupne prispôsobili výzvy, tie prvé dve výzvy sú na 30 miliónov eur," vysvetlil minister financií Igor Matovič. Dodal, že z toho 15 miliónov eur bude vyčlenených pre kohokoľvek. Ďalších 15 miliónov eur bude vyčlenených pre domy, v ktorých majú trvalý pobyt štyri alebo viac detí alebo dieťa s ťažkým zdravotným postihnutím.

Do prvej výzvy sa zaújemcovia môžu prihlásiť od 15. októbra do 28. februára 2023. Obnovou domov tak môžu domácnosti ušetriť 30 % až 60 % energií. Tie domácnosti, ktoré ušetria 30 %, dostanú dotáciu maximálne 14-tisíc eur. Domy, ktoré dosiahnu úsporu 60 %, budú zvýhodnené tým, že dostanú dotáciu v maximálnej výške 19-tisíc eur. Sociálnej slabšie domácnosti, ktoré budú podľa slov Matoviča zvýhodnené, zas z vlastného vrecka prispejú len 5 % financií. V prípade ak by nemali dostatok financií, môžu požiadať o zvýhodnenú pôžičku.

Oprávnenie majú dostať tie budovy, ktoré boli skolaudované najneskôr v roku 2013, v katastri sú uvedené ako rodinné domy a tak sa aj využívajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie