Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ministri za SaS podali demisie: Odchádzame do opozície, s Matovičom sa vládnuť nedá, tvrdí Sulík
Zdielať na

Ministri za SaS podali demisie: Odchádzame do opozície, s Matovičom sa vládnuť nedá, tvrdí Sulík

BRATISLAVA / Štyria ministri za SaS sú od pondelka (5.9.) v demisii. Informovali o tom na tlačovej konferencii.

"Dnešným dňom sú všetci ministri za SaS v demisii. Končíme vo vláde, v ktorej sme viac ako dva roky robili, myslím si, poriadne," povedal líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík na úvod s tým, že to, čo predseda vlády Eduard Heger a minister financií Igor Matovič robia, je rozvrat krajiny. 

"Chcem zdôrazniť, že to nie sú osobné dôvody alebo osobný vzťah, ktorý je dôvodom na odchod. Už dávno som prestal reagovať a všímať si útoky Igora Matoviča," povedal Sulík s tým, že skutočným dôvodom je rozvrat krajiny. Dodal, že všetkým ministrom sa podarilo spraviť viacero vecí, ktoré za sebou nechávajú. 

"Je to smutná chvíľa, rozhodne to nerobíme s radosťou. Aj preto sme im dali takú dlhú dobu," dodal Sulík s tým, že v čase energetickej krízy je dôležité, aby bola zachovaná kontinutia vo vedení rezortu. "Dodnes neviem, kto bude môj nástupca," vysvetlil.

"Hanbili sme sa za ich nápady typu Sputnik, rozdávačky ako zo svojho a medzinárodné blamáže," vysvetlil Sulík, čo liberálom vo vláde prekážalo s tým, že výsledky práce ministrov za SaS prekril krik Matoviča. Nádej na zmenu bol podľa neho po Matovičovej demisii z miesta premiéra Heger, ktorému sa snažili pomáhať. "Necháva sa šikanovať Maotivčom tak, že sa na to nedá pozerať," dodal Sulík. "Na svojich stoličkách sme neboli prikovaní, preto odchádzame do opozície," zakončil líder SaS.

Gröhling: Čakalo nám mnoho zmien, no nevieme pokračovať ďalej

"Dôvod, prečo odmietam v tejto vláde pôsobiť aj naďalej, je len jeden. Je ním Igor Matovič," povedal minister školstva Branislav Gröhling, ktorý v pondelok (5.9.) taktiež podal demisiu. Podľa jeho slov mu je ľúto, že odchádza od nedokončenej roboty v rezorte. "Čakalo nás ešte veľmi veľa krokov a zmien, ale nevieme pokračovať ďalej," pokračoval s tým, že zotrvanie Matoviča na poste ministra financií považuje za prekážku konštruktívneho vládnutia. "Ja osobne aj všeci kolegovia na ministerstve školstva chcem zodpovedne pokračovať ďalej," povedal s tým, že pri Matovičovom vládnutí sa to však nedá.

Demisiu podala aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. "Odmietam byť vo vláde s človekom, ktorý si nevie vážiť koaličného partnera," povedala s tým, že odchádza z ministerského miesta ako šéfka rezortu, ktorý má rozpracovanú reformu. "Rozhadzuje peniaze na svoje sny v miliardách, ale v konkrétnosti napríklad reformu justície odmieta podporiť," popokračovala Kolíková. "Na to, aby tá reforma prebehla, je kľúčová spolupráca s ministrom financií, čo sa teraz nedeje," zakončila.

Stále nepoznáme našich nástupcov, ktirizuje Korčok

"Dovoľte mi k tým dôvodom, pre ktoré odchádza SaS, pridať ešte vysvetlenie z mojej strany, lebo som bol opakovane vyzývaný, aby som ostal ministrom," povedal šéf rezortu zahraničných vecí Ivan Korčok s tým, že prvým dôvodom je pôsobenie a presadzovanie politiky Igora Matoviča. "Ak je niekto diplomat, neznamená to, že v stoličke ministra sa bude správť ako úradník," povedal s tým, že aj časť verejnosti si myslela, že sa v tejto situácii zachová úradnícky. Podľa svojich slov si však nevie predstaviť ostať vo vláde, keď strana, ktorá ho nominovala, z vlády odchádza. 

"Ani k dnešnému dňu nepoznám ja ani moji kolegovia to, ako bude trojkoalícia fungovať v menšinovej vláde. Myslím si, že je to tak nestabilná situácia, že je to aj zásadná prekážka, aby som v nej pokračoval aj ja," dodal Korčok. 

"Je to vec dohody, nemáme v tom pevné stanovisko," reagoval Sulík na otázku, či by sa po vzájomnej dohode SaS vrátil do koalície. "Áno, vedel by som si predstaviť v tej práci pokračovať. Ale nemôžete mať na palube niekoho, kto vám stále vŕta dieru do paluby," dodal. Sulík tiež deklaroval, že pri dlhovej brzde stále trvajú na podmienke, že v prípade jej schválenia musí byť schválená aj daňová brzda. Na ďalšom pôsobení SaS v opozícii sa dohodnú počas utorkového (6.9.) poslaneckého klubu. 

Na miesto podredsedu parlamentu bude SaS presadzovať súčasného štátneho tajomníka Martina Klusa. Otázne je aj ďalšie fungovanie výborov, ktorých predsedovia sú poslanci klubu SaS. "Nič nebudeme opúšťať. Predsedovia výborov si robia dobrú robotu," povedal Sulík. V prípade, ak by ich koalícia odvolala, liberáli si to "zapamätajú".

Pozrite si celú tlačovú konferenciu SaS:

Súvisiace články

Najčítanejšie