Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Správa o činnosti politických strán: Bývalá Procházkova strana #Sieť pre neplnenie povinností zanikne
Zdielať na

Správa o činnosti politických strán: Bývalá Procházkova strana #Sieť pre neplnenie povinností zanikne

BRATISLAVA / Štátna komisia pre voľby a podporu financovania politických strán každý rok predkladá výboru pre financie a rozpočet správu o činnosti politických strán a hnutí. Predseda Ladislav Orosz do NR SR priniesol aj mená strán, ktoré pre neplnenie povinností zaniknú.

Predseda komisie Ladislav Orosz v úvode priznal, že preverovanie strán a politických hnutí je jednou z kľúčových úloh komisie. "Za najvýznamnejšiu je možné považovať účtovnú závierku," poznamenal Orosz s tým, že preverovanie vedie nezávislý audítor, ktorý je vybraný na základe losovanie. 

Z 51 politických strán predložilo výročné správy 49 strán a politických hnutí, čo predseda komisie považuje za pozitívny vývoj oproti minulosti. Dve strany predmetnú výročnú správu nepredložili, a to ani po výzve. Ide o Slovenskú konzervatívnu stranu, ktorá vznikla v roku 2014 okolo kandidáta na prezidenta Radoslava Procházku, ktorý už nie je jej súčasťou. 

"Ministerstvu vnútra predložíme návrh na jej likvidáciu," uviedol ďalej Orosz s tým, že bývalá #Sieť a dnes SKS nepredložila správu ani v predchádzajúcom roku. Strany, ktoré nesplnili povinnosť dostávajú pokutu 1500 eur tak, ako to ukladá zákon. 

Výročné správy v ôsmich prípadoch predložili neúplnú osobnú evidenciu, šesť z nepredložilo materiály vytvorené audítorom, čo je podľa komisie najvážnejší nedostatok. "Posun nastal aj v tejto oblasti a zlepšenie je okolo 40 %," pokračoval ďalej Orosz.

Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie