Jasno
13°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prezidentka prijala demisie ministrov za SaS. Väčšie nároky budú kladené na vás, odkázala Hegerovi
Zdielať na

Prezidentka prijala demisie ministrov za SaS. Väčšie nároky budú kladené na vás, odkázala Hegerovi

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v utorok, 13. septembra, v Prezidentskom paláci demisie ministrov za SaS a vymenovala nových členov vlády. Máriu Kolíkovú nahradí šéf advokátskej komory Viliam Karas, Ivana Korčoka vymení ďalší kariérny diplomat Rastislav Káčer a do čela rezortu hospodárstva sa po Sulíkovi postaví expert na energetiku Karel Hirman.

Ako prvého vymenovala prezidentka Karola Hirmana do čela rezortu hospodárstva. Mária Kolíková podala demisiu 5.septembra. Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala na jej miesto Viliama Karasa. Ako tretieho poverila na miesto ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislava Káčera. Branislava Gröhlinga na poste ministra školstva nakoniec nahradí dočasne premiér Eduard Heger.

Prezidentka sa v pondelok, 12.septembra na brífingu vyjadrila, že ešte bude rokovať s Eduardom Hegerom. Nebolo totiž jasné, kto bude ministrom školstva, nakoľko nebola spokojná s tým, aby školstvo viedol Eduard Heger. "Rada by som vymenovala nástupcu," povedala v pondelok, 12.septembra hlava štátu.

Pobalený, čaute, napísal Richard Sulík na svojej sociálnej sieti. "Neodchádzam od rozrobenej práce, poctivo som dokončil všetko, čo sa dalo aj bez podpory ministra financií," napísal Sulík.

Prvá návšteva premiéra viedla na ministerstvo zahraničných vecí

Po vymenovaní nových ministrov a krátkom tlačovom brífingu na Úrade vlády sa premiér Eduard Heger vybral na "túru" po jednotlivých ministerstvách. Osobne uvádzal nových ministrov do ich úradov. A vlastne aj sám seba. Naše štáby mu boli za pätami.

OĽaNO: Nikto z nás stranu SaS z koalície nevyháňal

"Prekvapuje nás, že SaS sa chystá blokovať rokovanie riadnej schôdze Národnej rady v súzvuku s mafiou z HlasoSmeru a fašistami. Nikto z nás stranu SaS z koalície nevyháňal," napísalo hnutie OĽaNO vo svojom stanovisku. Uviedlo, že nemá žiadne dohody s kýmkoľvek mimo trojkoalície  a jej bývalých poslancov o prezentácii. 

Podľa Korčoka je najdôležitejšie smerovanie v medzinárodných vzťahoch

"Blahoželám môjmu nástupcovi Rastislavovi Káčerovi k vymenovaniu do funkcie ministra zahraničných vecí a želám mu veľa úspechov v zložitom období, v ktorom sa ujíma svojho postu. Rastislav Káčer má všetku potrebnú výbavu a skúsenosti, aby viedol rezort diplomacie. V jeho osobe je predpoklad kontinuity v zahraničnopolitickom smerovaní našej krajiny a nakoľko sa to podarí, o tom sa rozhodne v našej domácej politike," vyjadril sa bývalý minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Za najdôležitejšie považuje to, aby malo Slovensko jasné smerovanie v medzinárodných vzťahoch. Podľa Korčoka máme jasných spojencov a naše miesto je v EÚ a NATO je najlepšia obranná poistka.

Podľa nového ministra zahraničných vecí nesie posť šéfa diplomacie mnoho rizík

Post šéfa diplomacie nesie mnoho rizík, je však kľúčová doba, uhnúť by bola zbabelosť. Vyhlásil to nový minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer na tlačovej konferencii po prevzatí vedenia rezortu. 

Ako uviedol, zahraničná a bezpečnostná politika vlády Eduarda Hegera mu je blízka. "Počítam sa aj ako jej spoluautor a advokát," skonštatoval. Exminister Ivan Korčok podľa neho odviedol v rezorte výbornú prácu. Podotkol, že bol nielen jeho predchodcom, ale aj priateľom.

Nový minister spravodlivosti nevidí dôvod na zastavenie súdnej mapy

Nový minister spravodlivosti Viliam Karas nevidí dôvod na zastavenie reformy súdnej mapy, pokiaľ je organizačne a technicky pripravená. Vyplýva to z jeho vyjadrenia krátko po vymenovaní do funkcie. "Schválená súdna mapa je po zásadnej intervencii, tak advokátskeho a justičného prostredia, aj po vyvolaní rokovania u pána premiéra, kde sa jej podoba ustálila," podotkol.

Podľa Hegera bude najväčšia pozornosť smerovať na nového ministra hospodárstva

Z ministrov, ktorých v utorok vymenovala do funkcií prezidentka Zuzana Čaputová, bude najväčšia pozornosť zameraná na nového šéfa rezortu hospodárstva Karla Hirmana. Tento odborník na energetiku bol napríklad poradcom premiérky Ivety Radičovej a podieľal sa na riešení plynovej krízy v roku 2009, predstavil Hirmana po vymenovaní premiér Eduard Heger.

"Vyštudoval ťažbu ropy a plynu. Čo viac potrebujete pre tento čas ako človeka, ktorý tomuto rozumie od svojich čias štúdií," povedal Heger. Pripomenul aj pôsobenie Hirmana v riadiacich orgánoch viacerých energetických firiem či v Slovenskej inovačnej a energetickej agentúre. Plynovej krízy sa Hirman podľa Hegera nezľakol, pretože podobnú situáciu, hoci v menšom, zažil v roku 2009.

Celý príhovor prezidentky Zuzany Čaputovej:

Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážený pán predseda Vlády Slovenskej republiky, vážený pán predseda Ústavného súdu, vážení páni ministri, dámy a páni.

Dovoľte mi, aby som sa najskôr prihovorila odchádzajúcim členom vlády. Vážení pán Sulík, pani Kolíková, pán Korčok, pán Gröhling. Vaše demisie sa mi neprijímali ľahko. Viedli ste dôležité rezorty, a najmä počas pandémie, vojny u nášho východného suseda a ňou súvisiacou energetickou krízou, stála na vás veľká zodpovednosť. Spájali sa s vami očakávania a boli ste preto aj častým terčom kritiky. Vaša práca sa nedá hodnotiť komplexne, keďže končíte v polčase a mnoho začatých vecí sa bude ešte len implementovať. Preto spomeniem vo svojom príhovore to, s čím spojení budete, čo po vás zostane.

Vy, pani Kolíková ste očakávania verejnosti napĺňali zvýšením ochrany obetí trestných činov. Lepším zaisťovaním majetku z trestnej činnosti, a predovšetkým súdnou reformou, ktorá hoci bola vnímaná kontroverzne, prinesie väčšiu špecializáciu súdov a dúfajme k lepšiemu prístupu k starostlivosti. Osobitne chcem vyzdvihnúť riadenie Najvyššieho správneho súdu.

Vy, pán Korčok ste úspešne obhajovali národné a bezpečnostné záujmy Slovenska v zložitom období vojny u nášho východného suseda. Naše postoje k európskej a transatlantickej spolupráci dnes nie sú do počtu a u našich partnerov vzbudzujú rešpekt. Aj vďaka vám je dnes Slovensko v zahraničí vnímané ako spoľahlivý partner, ktorý mal v zložitej dobe jasno v hodnotách.

Vy, pán Gröhling ste naštartovali potrebné reformné kroky k vytváraniu podmienok na začleňovanie a kvalitnejšie vzdelávanie detí so špeciálnymi potrebami, vrátane detí so zdravotným znevýhodnením. Rozbehli ste dôležitú kurikulárnu reformu, viedli ťažký zápas o reformu vysokých škôl, a najmä o to, aby naše deti, žiaci a študenti ani počas obmedzenia prezenčnej výučby nestratili kontakt so školou a mohli sa ďalej učiť a vzdelávať.

O vás, pán Sulík je známe, čo ste neurobili a čo ste nenakúpili. Dovoľte mi pri tejto príležitosti povedať najmä to, o čo ste sa pričinili. Predovšetkým o vstup ďalšej veľkej automobilky na Slovensko, ale aj ďalších investorov. O zlepšenie podnikateľského prostredia, výstavbu nových priemyselných parkov, posilnenie diverzifikácie zdrojov plynu, vrátane vytvorenia zásob plynu, ktoré sú druhé najvyššie v Európskej únii.

Zo slov na tlačovej konferencii, na ktorej ste oznamovali podanie demisií, bola u každého z vás cítiť vôľa pokračovať v rozpracovaných agendách, no vo funkciách ste už pokračovať nechceli. V jednom z komentárov o demisiách bol uvedený citát z knihy Muž bez vlastností. Hlavný hrdina románu v ňom hovorí aj tieto slová: "Dovoľte mi, aby som označil za prazvláštnu situáciu, keď to nejde ani späť, ani vpred a súčasná chvíľa sa tiež javí ako neznesiteľná."

Z vašich slov sa dá predpokladať, že to vyjadruje chvíľu, ktorá u vás rozhodla. Myslím si, že v politike platí pravidlo hľadať kompromis so svojimi partnermi do poslednej chvíle, a zvlášť, ak sa nachádza krajina v kríze. Rovnako je však zodpovednosťou a právom každého politika, pomenovať aj moment, keď už nie je dohoda možná, pretože sám jej prestane veriť a dohoda bez základnej dôvery v partnerov by už bola na škodu všetkým. Vy ste tento moment pomenovali a rozhodli sa z vlády odísť. A aj toto vaše rozhodnutie rešpektujem. Zostáva za vami veľa urobenej práce, no realizáciu vašich rozhodnutí a reforiem sa už musíte spoľahnúť na vašich nástupcov. Rovnako, ako sa oni musia spoľahnúť, že aj vy podporíte ich návrhy, ktoré pomôžu udržať spoločenský zmier a odvrátiť prepad životnej úrovne našich spoluobčanov. Pretože o nič menšie v tejto chvíli nejde, ako o to, previesť našu krajinu krízou a pomôcť ľuďom, ktorých kríza môže zraziť na kolená.

Väčšie nároky budú ,samozrejme, kladené na vás, pán premiér, pretože pokiaľ ste sa mohli doteraz opierať o koaličnú zmluvu a väčšinovú podporu v parlamente, odteraz sa musíte zaobísť bez tejto opory. Úspech vlády , a aj vás osobne, bude teda najviac závisieť od vôle a schopnosti posudzovať stranícky a verejný záujem a robiť rozhodnutia najmä v prospech záujmu verejného. Do funkcie nových ministrov ste navrhli odborníkov, čo v napätej politickej situácii považujem za prezieravé a správne rozhodnutie a dovoľte mi ho aj na tomto mieste oceniť. 

Menej oceňujem fakt, že medzi ministrami, ktorých som dnes vymenovala, chýba minister, alebo ministerka školstva školstva. Ministerstvo patrí medzi tie, ktoré záujem vlády potrebujú najviac. Poverila som vás jeho vedením s požiadavkou, aby ste mi meno nového ministra, alebo ministerky oznámili čo najskôr. Energetická kríza sa týka aj školstva a zriaďovatelia škôl a tiež učitelia a učiteľky a všetci zamestnanci škôl potrebujú mať istotu, že sľúbenej pomoci sa im dostane a ďalšiu krízu už nestrávia v provizóriu.

Vážení páni ministri. Ste rešpektovanými osobnosťami vo svojich oboroch. Určite však viete, že iba toto dnes nestačí. Do svojich funkcií nastupujete v čase, kedy je verejnosť vo vrchovatej miere presýtená a unavená spormi, ktoré nikam nevedú. Budete potrebovať aj hlasy svojich politických oponentov, alebo súperov.

Vážený pán minister hospodárstva. S rezortom, za ktorý ste prevzali zodpovednosť, sú spojené najväčšie očakávanie, ale aj najväčšie obavy. Energetická kríza, ktorej čelíme, má v mnohých prípadoch až bytostné dôsledky. Som rada, že rezortu sa ujímate ako skúsený expert energetickej oblasti. V našom rozhovore ste mi potvrdili, že situácia ohľadom nášho energetického zabezpečenia je lepšia ako pred niekoľkými mesiacmi. Nie je teda dôvod ani na revanšizmus, ani na vyvolávanie paniky vo verejností a celú svoju energiu tak budete môcť venovať príprave dohôd, úsporných opatrení a opatrení, ktoré ceny energií udržia v primeraných medziach.

Je dôležité neustále zlepšovať kvalitu nášho podnikateľského prostredia, ktoré je základným pilierom našej ekonomiky a podporuje ďalšie investície na Slovensku.

Vážený pán minister zahraničných vecí. Rovnako ako váš predchodca, ste skúsený diplomat s jasnými európskymi a transatlantickými postojmi. Potrebu kontinuity našej zahraničnej politiky vám nemusím pripomínať, lebo sám ste sa na nej podieľali. Ako expert na bezpečnostnú politiku si dobre uvedomujete všetky súvislosti ruskej vojenskej agresie na náš kontinent a na bezpečnosť Slovenska. Očakávam preto, že ich ešte viac budete tlmočiť slovenskej verejnosti a prispejete tak k väčšej odolnosti našej spoločnosti voči hybridným hrozbám z východu.

Vážený pán minister spravodlivosti. Ako advokát ste si vybudovali rešpekt kolegov, ktorý ste v Slovenskej advokátskej komore reprezentovali. Príchodom na ministerstvo spravodlivosti si však musíte získať rešpekt všetkých zložiek, ktoré sa podieľajú na zabezpečovaní spravodlivosti. Zo všetkého najviac však rešpekt verejnosti, ktorá dlhodobo v téme spravodlivosti, od všetkých jej predstaviteľov, očakáva nie len technokratické právne konštatovania, ale predovšetkým jasné hodnotové postoje. Včera sme mali na túto tému veľmi otvorený rozhovor. V dobe relativizácie všetkého, treba práve z najvyšších pozícií pripomínať, že právo a spravodlivosť nie sú hodnotovo neutrálne a že služba spravodlivosti si vyžaduje jasné postoje a odvahu ich komunikovať.

Vážené dámy, vážení páni. Politika je o umení možného, je o nutnosti hľadať prieniky, dohody, kompromisy. Aby sa z nás však nestali muži a ženy bez tvárí a bez vlastností, kompromisy by sa mali diať iba v názorovej, ale nikdy nie v hodnotovej rovine. Veľmi vám, a všetkým občanom želám, aby ste zvládli svoju zodpovednosť a viedli svoje rezorty tak, ako to od vás ústava vyžaduje a verejnosť očakáva.

Súvisiace články

Najčítanejšie