Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prezidentka Čaputová ukončuje vládnu krízu: Zajtra prijme demisie ministrov zo SaS a vymenuje nástupcov
Zdielať na

Prezidentka Čaputová ukončuje vládnu krízu: Zajtra prijme demisie ministrov zo SaS a vymenuje nástupcov

BRATISLAVA / Ministri v demisii sa konečne dočkajú úľavy. Prezidentka Zuzana Čaputová prijme zajtra v paláci ich demisie a vymenuje ich nástupcov. Stále platí, že školstvo bude viesť predseda vlády Eduard Heger.

V utorok (13.9. 2022) sa koaličná kríza a neobsadené posty po ministroch SaS konečne vyriešia. "Prezidentka Zuzana Čaputová zajtra o 11.30 v Prezidentskom paláci prijme demisie ministrov za SaS a zároveň vymenuje nových členov vlády," informoval médiá hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Máriu Kolíkovú tak nahradí šéf advokátskej komory Viliam Karas, Ivana Korčoka vymení ďalší kariérny diplomat Rastislav Káčer a do čele rezortu hospodárstva sa po Sulíkovi postaví expert ne energetiku Karel Hirman. 

Prezidentka sa už na popoludňajšom brífingu vyjadrila, že o detailoch prijatia demisií, ale aj menovania nových členov vládneho kabinetu Eduarda Hegera (OĽaNO) bude ešte rokovať s premiérom. Zatiaľ sa nevie, kto bude napokon viesť rezort školstva nakoľko sa prezidentka sa vyjadrila, že s takýmto výsledkom nie je spokojná. "Rada by som vymenovala nástupcu," povedala hlava štátu. 

Vymenovaním nových ministrov, ktorí nahradia ľudí z SaS sa však problémy nekončia. Vláda Eduarda Hegera sa dostala situácie, kedy bude opozičných poslancov viac, než tých koaličných. Obavy o ďalšie fungovanie parlamentu má aj Zuzana Čaputová. "Obavy pochopiteľne mám," uviedla na tlačovom vyhlásení v prezidentskom paláci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie