Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štáb TV JOJ na Ukrajine: V Charkove sa ľudia pripravujú na prichádzajúcu zimu
Zdielať na

Štáb TV JOJ na Ukrajine: V Charkove sa ľudia pripravujú na prichádzajúcu zimu

CHARKOV / Reportér TV JOJ Rasťo Striško sa stretol s obyvateľmi sídliska v Charkove, ktoré zasiahli začiatkom marca ruské rakety a zničili im byty. Zatiaľ, čo jedni čakajú, že bytovku budú musieť úrady zbúrať, iní sa pripravujú na niečo ešte horšie. Čakajú, že sa vojna do mesta vráti a prinesie so sebou aj hlad. Mladí ľudia preto z mesta plánujú radšej odísť.

Na detskom ihrisku v miliónovom meste Charkov sa deti nehrajú. Neďaleko osamelých hojdačiek, v sychravom ráne sedí na lavičke 85-ročná Katarína Černechenko. Premýšľa, ako prežije nasledujúce mesiace. Blíži sa druhá zima vojny, ktorú ona opäť prežije v paneláku. V bytovke, ktorú vo februári zasiahli ruské rakety. Stará pani každé ráno vyjde von a premýšľa o ľuďoch, ktorí prežívajú v bombardovaných miestach pri frontových líniách. "Ja si myslím, že vojna len začína. Už polroka nejem chlieb. Učím sa prežiť bez neho, lebo keď bude hlad, chcem byť pripravená, aby som chlieb nepotrebovala, lebo ten nebude," vysvetlila Katarína.

Ulice sídliska upratujú dobrovoľníci

Obranu Charkova pripomína zhorená fasáda paneláku, v ktorom býva aj 24-ročná Yulia Turcheniuk. Je učiteľkou a z domu cez internet učí anglický a taliansky jazyk. Popritom robí grafický dizajn. Vždy keď príde domov, z platovej bandasky si pumpou naplní pohár vody. Cez okno zamyslene chvíľu pozerá na svoje sídlisko a počíta dni. "Rozhodla som sa cez program "Pomoc Ukrajine" odísť do Anglicka," uviedla Yulia. Štábu TV JOJ povedala, že má obavy zostať v meste. "Obávam sa zimy. Všade hovoria, že bude krutá a ťažká," dodala. Júlia chce prezimovať v zahraničí a potom sa vrátiť späť domov k rodičom a mladšej sestre. 

Steny vchodov, ktoré vypálili výbuchy rakiet, sú pokryté čiernymi sadzami. Robotníci plnia vrecia sutinami a odkrývajú škody po silných explóziách. Do svojho bytu štáb TV JOJ doviedla pani Ľudmila. "Najskôr to boli letecké útoky a potom bytovka vyhorela. Stena so susedmi je poškodená a čakáme, čo povie stavebná komisia," opísala obyvateľka Charkova, Ľudmila Šefu. Na charkovských sídliskách a v domoch, ktoré zasiahli ruské rakety pri okupácií tohto mesta, neustále prebiehajú čistiace práce. Robotníci vynášajú celé tony sutín, ktoré ostali po zásahoch rakiet. Bývať tu už asi nebudú môcť a to je pre mnohých ľudí v tomto druhom najväčšom ukrajinskom meste, ďalšia neznesiteľná rana, ktorú im priniesla ruská agresia na Ukrajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie