Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Eduard Heger o EU riešeniach krízy: Ak nám nepomôže EÚ, pomôžeme si sami. Elektrina zostane na Slovensku
Zdielať na

Eduard Heger o EU riešeniach krízy: Ak nám nepomôže EÚ, pomôžeme si sami. Elektrina zostane na Slovensku

BRATISLAVA / Brusel schválil riešenie prerozdeľovania zisku, ktoré navrhla Európska komisia. Slovensko hlasovalo proti, pretože pre priemyselnú krajinu je to nevýhodné.

"Práve tieto riešenia nám nijako v zápase s  krízou nepomáhajú," uviedol Eduard Heger s tým, že prijatý návrh nie je k Slovensku solidárny. Slovensko totiž vyrába elektrickú energiu za podstatne lacnejšie, než sa následne kupuje. Za jednu megawatt hodinu je to viac než 500 eur. 

Eduard Heger uviedol, že trvá na tom, aby sa nadpríjmy veľkých energetických firiem zdaňovalo v rámci celej EÚ a nie iba osobitne po jednotlivých krajinách. "Našim partnerom sme povedali, že ak nám nepomôžete a my nechceme tento kolaps, tak máme plán B, kedy vezmeme vyrobené energiu a nepôjde tam, kam bola predaná, ale pôjde k slovenským občanom. Ak nám nepomôžete, pomôžeme si sami," pokračoval Heger. 

Predseda vlády poznamenal, že práve toto dalo veci do pohybu rovnako, ako jeho vyhlásenie vo Financial Times. Akcentoval, že možnosťou je aj to, že by Slovensko na kompenzáciu vysokých cien energií použili nevyčerpané Eurofondy. 

Predseda vlády zdôraznil, že EÚ má možnosť zdaniť nielen výrobcov, ale aj obchodníkov. "Nie je normálne, aby mal niekto zisk 300 %. Nech majú zisky od 7 do 30 % tak, ako to býva," pokračoval premiér za OĽaNO. Heger poznamenal, že z EÚ by malo ísť o 3 až 4 milióny a pokiaľ by išlo o o "znárodnenie elektrickej energie" vláda by kontrakty vyplatila v sume, za akú obchodníci slovenské elektrinu nakúpili. 

Súvisiace články

Najčítanejšie