Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lengvarský o hromadných výpovediach lekárov: Chceme upokojiť situáciu, sme pripravení na ďalšie rokovania
Zdielať na

Lengvarský o hromadných výpovediach lekárov: Chceme upokojiť situáciu, sme pripravení na ďalšie rokovania

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský da verejne vyjadril po rokovaní s riaditeľmi nemocníc. Rozprávali sa o hromadných výpovediach lekárov.

"Snažili sme si vyjasniť niektoré situácie v nemocniciach v súvislosti s výpoveďami lekárov," povedal minister o spoločnom stretnutí s tým, že s riaditeľmi nemocníc sa zhodli na tom, že je potrebné upokojiť situáciu. Ďalšie rokovania sa tak budú konať v blízkej dobe. "Dohodli sme sa, že budeme komunikovať a potom postupovať spoločne," dodal Lengvarský. Voči zamestnancom, ktorí podali výpovede, nemá dôjsť k žiadnym sankciám.

Za dôležité považujú aj utorkové (4.10.) rokovanie parlamentu, zákonodarcovia sa totiž zrejme budú zaoberať zmenami koeficientu zárobku lekárov, čo v konečnom dôsledku má viesť k zvýšeniu ich platov. Minister tiež dodal, že nemocnice zatiaľ dostali približne 2 000 výpovedí. "Podľa toho k situácii aj pristupujeme," dodal.

Väčšina výpovedí má byť zo štátnych nemocníc. "Pokiaľ si dobre pamätám, Národný onkologický ústav má 0 výpovedí. Marginálne počty sú v Univerzitnej nemocnici Martin, kde ich je len okolo sedem," dodal.

"Všetci si uvedumujeme, v akej situácii sa nachádzame," povedala riaditeľka Roosveltovej nemocnice Miriam Lapuníková. "Jediné na čo vnímame, že je priestor, je sadnúť si spoločne k rokovaciemu stolu," povedala s tým, že rozprávať sa budú o podmienkach lekárov. Verí však, že v nasledujúcich dvoch mesiacoch sa situácia upokojí a dôjdu k spoločnému riešeniu.

Podľa jej slov podalo výpovede približne 29 % personálu. V Univerzitnej nemocnici Bratislava podalo výpovede 500 lekárov. "Našim cieľom je konštruktívna diskusia," povedal riaditeľ UNB Alexander Mayer. V Košiciach má ísť podľa Lengvarského o približne polovicu zamestnancov.

"Výpovede, kdtoré sme obdržali rešpektujeme a berieme vážne," povedal Mayer. Dodal, že na toto rozhodnutie majú lekári nárok, no verí, že na prvom mieste by mal byť pacient.

Súvisiace články

Najčítanejšie