Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výpovede podáva 1948 lekárov, odísť by mali k 1. decembru. Zdravotníctvo kolabuje, vyčíta vláde Hlas
Zdielať na

Výpovede podáva 1948 lekárov, odísť by mali k 1. decembru. Zdravotníctvo kolabuje, vyčíta vláde Hlas

BRATISLAVA / Výpovede podá minimálne 1948 lekárov, pričom ich počet naďalej stúpa. Výpovede začnú podávať postupne vo štvrtok a piatok (30. 9.). Informoval o tom šéf Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. Podľa poslancov Hlasu-SD je zrejmé, že vláde na zdravotníctve nezáleží.

Hlas-SD na čele s Richardom Rašim upozornil, že darmo budú v nemocniciach všetci chirurgovia, keď odídu anesteziológovia a pacientov nebude mať kto uspať. "S návrhom vlády nesúhlasí žiaden z dotknutých," poznamenal Raši s tým, že nesúhlasia lekári, zdravotné sestry, ani zdravotníci. "Teraz nejde o prekáračky, ale o život a zdravie," poznamenal lekár z Hlasu-SD. 

"Vláda svojou nečinnosťou ohrozuje zdravie našich občanov a to hovorím so všetkou vážnosťou," uviedol Raši a zdôraznil, že rovnako vláda nezvládala ani pandémiu. Poznamenal, že požiadavky lekárov sú jasné mesiace. "Chcú len memorandum, že sa ich požiadavky riešia," uviedol ďalej a doplnil, že riešenie je v nedohľadne. 

Podpredsedníčka Hlasu Zuzana Dolinková zdôraznila, že výroky ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského, o tom, že v októbri nebude starostlivosť ohrozená, za nepochopiteľné. "Keď neboli schopní nič urobiť za pol roka, tak čo sa vyrieši za dva mesiace," uviedla Dolinková. 

Odísť by mohli až 2-tisícky

Lekári vláde adresovali osem požiadaviek a okrem zvyšovania platov pre lekárov a sestry, požadujú aj zmeny vo vzdelávaní a férovejšie prerozdelenie peňazí v nemocniciach. Požadujú napríklad to, aby sa zabezpečilo pre nemocnice platby zo zdravotných poisťovní tak, aby mali zdravotnícke zariadenia pokryté všetky náklady súvisiace s adekvátne poskytnutou zdravotnou starostlivosťou. 

Lekári tvrdia, že naďalej neexistuje konkrétne riešenie ôsmich podmienok, ktoré by podľa nich mali zlepšiť celkový stav zdravotníctva a riešenia nevidia ani v dokumentoch, ktoré im adresovali z vlády.  "Chceme vidieť to, že to ministerstvo rieši a bude to vyriešené napríklad o pol roka," uviedol Visolajský s s tým, že nič také sa nedeje.

Doktori žiadajú navýšiť počet lekárov, sestier a pôrodných asistentiek tak, aby bola zabezpečená kvalitná zdravotná starostlivosť pre pacienta, garantovať tieto počty zákonom a zaviesť trestnú zodpovednosť v prípade ich nedodržania. 

Lekári nesúhlasia ani s tým, že za rok služby dostanú lekári navýšenie len pár eur. A trvajú na tom, že akútne treba riešiť aj nedostatok sestier. "To nie je v poriadku, čo pán premiér hovorí," reagoval Visolajský na premiérove slová o tom, že niektorí lekári zarábajú viac, než predseda vlády. 

Uvádzajú aj to, že pre ďalší rozvoj mladých lekárov je nevyhnutné, aby päť rokov pracovali pod staršími a skúsenejšími kolegami. Visolajský upozornil na to, že na Slovensku sa na to nedeje a aj preto množstvo mladých lekárov odchádza z krajiny. 

Súvisiace články

Najčítanejšie