Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podobnú nehodu ako na Zochovej som nikdy nevidel, uviedol riaditeľ dopravnej polície Tomáš Vrábel
Zdielať na

Podobnú nehodu ako na Zochovej som nikdy nevidel, uviedol riaditeľ dopravnej polície Tomáš Vrábel

BRATISLAVA / K nehode na Zochovej sa v rozhovore vyjadril riaditeľ Odboru dopravnej polície PPZ SR Tomáš Vrábel. Polícia za posledný rok zvýšila počet cestných kontrol, alkohol za volantom vníma ako výrazný problém.

Polícia vyšetruje tento prípad ako trestný čin usmrtenia, aká trestná sadzba pri ňom hrozí?

Čo sa týka usmrtenia, tam je trestná sadzba do troch rokov, záleží to od závažnosti konania, z ktorého odseku predmetného ustanovenia je vodič obvinený. V tomto prípade je usmrtených dve a viac osôb, tam je trestná sadzba 7-12 rokov.

Trestné stíhanie je len vo veci. Ešte nebolo proti vodičovi uznesené obvinenie?

Nemám takúto informáciu a uvedený skutok vyšetruje vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave.

Naznačuje to, že to nie je celkom v kompetencii dopravnej polície?

Kompetencie dopravnej polície sú rozdelené podľa závažnosti a podľa trestnej sadzby. Dopravná polícia, respektíve príslušník oddelenia dopravných nehôd vyšetruje trestné činy, takzvané skrátené vyšetrovanie, v ktorom je trestná sadzba do troch rokov.

Bolo teda od začiatku jasné, že tri roky určite nebudú stačiť.

Pri počte usmrtených osôb pri tejto tragickej, mimoriadne tragickej dopravnej nehode je trestná sadzba podľa trestného zákona prevyšuje tri roky.

Ide o jednu z najtragickejších dopravných nehôd na Slovensku, pamätáte si na niečo podobné?

Na niečo podobné sme sa snažili rozpomenúť spoločne so staršími kolegami z nášho odboru a naozaj si nikto nevedel spomenúť na podobnú tragickú nehodu, hlavne čo sa týka kombinácie vysokej rýchlosti a alkoholu. 

Z vášho pohľadu, ako dlho môže trvať toto vyšetrovanie? Už vieme, aká bola približná miera alkoholu, stále však nepoznáme presnú rýchlosť, ako dlho bude trvať expertom, kým zodpovedia na túto otázku? 

O týchto veciach by sme mohli polemizovať. Predpokladám, že bude do prípadu pribratý znalec z odboru cestnej dopravy a taktiež znalec z odboru traumatológie, ktorý zadefinuje zranenia osôb, ktoré sa zotavujú a sú v súčasnej dobe hospitalizované.

Máme pripravené štatistiky vodičov, ktorí len v tomto roku šoférovali pod vplyvom alkoholu. Mali by sme sa za to tak trochu hanbiť.

Čo sa týka samotných štatistík, o ktorých hovoríte, keď berieme do úvahy šoférov vedúcich vozidlo pod vplyvom alkoholu, tak za posledných sedem rokov, čiže od roku 2015, čísla ďaleko presahujú hodnoty zaznamenané v predchádzajúcich rokoch. Je to samozrejme aj preto, že sa od začiatku roku veľmi intenzívne venujeme dopravno-bezpečnostným akciám s cieľom ochrániť zodpovedných účastníkov cestnej premávky. 

Čiže neznamená to, že Slováci začali teraz viac piť, len ich na cestách viac odhaľujete.

Vnímali sme to aj v predchádzajúcom období ako dlhodobý problém, a preto sme sa zamerali na to, že sa naozaj musíme venovať tomuto fenoménu a sami vidíte na znázornených číslach, že alkoholu za volantom je veľa.

Myslím, že je to súčasne až 9 000 vodičov, u ktorých ste namerali alkohol v krvi, približne polovica z nich nafúkala viac ako jedno promile.

Za osem mesiacov tohto roku sme zistili u vodičov motorových vozidiel 7367 požití alkoholu počas vedenia vozidla. Keď to počítame aj s vodičmi nemotorových vozidiel, teda s cyklistami, je to 12 599, čo sú veľmi zarážajúce čísla. Zdá sa, že niektorí ľudia, respektíve niektorí vodiči sú naozaj nepoučiteľní. 

Súvisiace články

Najčítanejšie