Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na hrane s Kollárom a Kamenickým: Za rozpočet nezahlasujeme, chceme aby ste odišli, kričal Kamenický
Zdielať na

Na hrane s Kollárom a Kamenickým: Za rozpočet nezahlasujeme, chceme aby ste odišli, kričal Kamenický

BRATISLAVA / Igor Matovič ustál odvolávanie, to však rozhodne neznamená, že vláda stojí na pevných nohách. Slovensko má prísľub, že môže sanovať dôsledky brutálneho zdražovania z eurofondov, robia ale politici dostatočne rýchle a efektívne opatrenia? Povieme si s predsedom parlamentu Borisom Kollárom, šéfom Sme rodina a podpredsedo Smeru, poslancom, Ladislavom Kamenickým.

Na koaličnej rade sa po vražednej alkoholovej jazde vodiča Dedečka riešili možné sprísnenia trestov za jazdu pod vplyvom alkoholu a omamných látok. Medzitým sa objavili ďalšie bezohľadné prípady. K akým riešeniam sa prikláňa trojkoalícia v menšine, keďže aktuálne  sa novelizujú trestné kódexy?

"Brať autá sa môžu už aj teraz," povedal Kollár (Sme rodina) na margo nápadu ministra financií Igora Matoviča OĽaNO. Potvrdil, že na koaličnej rade zadali úlohy ministrovi spravodlivosti a ministrovi vnútra Romna Mikulcovi. "Lepšie sa venovať nie represii, ale predchádzaniu týmto veciam," poznamenal Boris Kollár. 

Podporu pre rozumný návrh si vie predstaviť aj Ladislav Kamenický s tým, že je otvorený diskusii a celou situáciou je zhrozený. "Zamyslieť sa treba aj nad riešeniami, ako sú napríklad stĺpiky," pokračoval Kamenický s tým, že súciti s blízkymi, ale politici by mali riešiť tieto situácie s chladnou hlavou. Obaja hostia sa zhodli na dôležitosti prevencie, ale aj na potrtebe technických riešení. 

Rodičovský bonus je podľa Kollára výborný

To, že by bol Krajniakov nápad diskriminačný, predseda parlamentu popiera. Zdôraznil, že život nie je fér a rodičia, ktorý vychovávali a tri deti si ekonomicky zhoršili situáciu. Výhodu budú mať len rodičia detí, ktoré pracujú. Kamenický označil, že tento návrh jeho srrana považuje za diskriminačný a neférový. Zároveň zdôraznil aj to, že dôchodcovia, ktorí odchádzajú do dôchodku po 40 rokoch, budú mať zásadné nižšie dôchodky. 

"Koalícia je v hlbokej kríze a je to vidieť aj v parlamente," reagoval exminister financií a dopnil aj to, že treba schváliť ústavný zákon a ísť do rpedčasných volieb. Sulík podľa Kollára nahlas povedal, že ide povaliť už tretiu vládu. "Nemám problém s Hlasom a ani sa tým netajím," reagoval Boris Kollár s tým, že zo spolupráce vylúčil SaS. Vyčíta jej, že povalenie vlád je už jej genetika. 

Budú predčasné voľby

"Ja som sa v menšinovej vláde neocitol svojim pričinením. S predčasnými voľbami budem počítať hneď, keď vláda nebude zvládať dodať pomoc ľuďom," vyriekol šéf parlamentu. "Igor Matovič oklamal pred voľbami ľudí," povedal Ladislav Kamenický (Smer-SD) a rozhorčene dodal, že ak sa v parlamente nazbiera 90tka, tak to predčasné voľby budú veľmi rýchlo. 

O tom, že by vzali na kandidátku Sme rodina tarabovcov, nechcel Kollár ani počuť s tým, že médiá bude informovať, keď to nastane. "Vôbec to nie je téma," uviedol Kollár. Kamenický doplnil, že rozpočet je nielen ekonomický zákon roka, ale aj zákonom plitickým. "My ho určite nepodporíme," spresnil exminister s tým, že nebudú koalícii pomáhať. Zároveň však poznamenal, že ak ho vláda nedokáže prijať, tak nemá v parlamente legitimitu. 

Novela súčasného štátneho rozpočtu

"Nadvýber nemôžeme minúť tento rok," začal vysvetľovať Kollár a pokračoval, že práve preto treba novelizovať zákon. 190 miliónov by mali dostať ohrozené skupiny, ktoré však líder parlamentu nevedel špecifikvať. 207 miliónov pôjde dôchodcom a 900 miliónov by malo smerovať ako pomoc firmám a zamestnávateľom s energetickou krízou. 

Ani Kamenický, ako bývalý minister financií, nevedel špecifikovať koho by začlenil do spomínanej ohrozenej skupiny. Dokolečka opakoval to, že dôchodcovia nemajú z čoho žiť. "Chceme, aby ste odišli a neutraumatizovali slovenský národ," povedal Kamenický a uviedol aj to, že predmetný návrh nepodporí. 

Pomoc podnikateľom musí, podľa Kollára, rozdeliť minsiter hospodárstva. Štefana Holého zaúkoloval, aby navrhol záon o energetickej kríze. "To, č nám Brusel ponúkol je, ako keď kúpite mŕtvemu hubertus," reagoval Kollár.  Ďalej však potvrdil aj energošeky a kompenzácie pre ľudí trpiacich energetickou chudobou. Kamenický potvrdil, že zníženú daň na gastro na 10 % by Smer-SD potvrdil, ale len ak by to bol samostatný návrh zákona. 

Súvisiace články

Najčítanejšie