Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Známy komik Fero Joke k streľbe na Zámockej: Kultúru smrti a menšinovej nenávisti už nesmieme tolerovať
Zdielať na

Známy komik Fero Joke k streľbe na Zámockej: Kultúru smrti a menšinovej nenávisti už nesmieme tolerovať

BRATISLAVA / Extrémistický útok na LGBTQI+ komunitu v centre Bratislavy otriadol verejnosťou, ale aj samotnou komunitou, ktorá sa v hlavnom meste už dlhšie necíti bezpečne. Zástupcovia LGBTQI+ na nenávisť, ktorá sa šíri ich smerom zo strany politikov upozorňujú už dlhšie.

Je jasné, že útočník, ktorý na Zámockej ulici zavraždil dvoch nevinných ľudí a ďalšiu osobu zranil, bol synom kandidáta za stranu Vlasť Štefana Harabina. Jeho manifest, ktorý zverejnil na sociálnej sieti hovoril o likvidácii nielen ľudí z LGBTQI+ komunity, ale aj o likvidácii Židov. 

Komik nie je sám, kto si myslí, že za zdv'hajúcou sa vlnou nenávisti sú aj výroky a správanie politikov. Nejde len o zákaz dúhových vlajok na štátnych budovách (z dielne Taraba/Gyimesi), ale aj o výroky na adresu menšín. Za všetko spomeňme výroky expremiéra a ministra financií Igora Matoviča, ktorý sám seba označil za Žida 21. storočia a zároveň sa nechal počuť, že ho médiá neznášajú kvôli tomu, že nie je LGBTQI+. 

Komik, ktorý vystupuje pod pseudonymom Fero Joke na sociálnej sieti uviedol, že bar Tepláreň na Zámockej ulici patrí k miestam, kde sa môže jeho LGBTI+ komunita cítiť bezpečne, slobodne a môže sa priateľsky stretávať. Každému, ktorý je v kontakte s komunitoiu je známe, že práve Tepláreň zastáva v Bratislave miesto prijatia, slobody, diverzity a ľudskosti. Aj sám  komik spomenul, že práve tu sa vždy cítil byť prijatí, čo neplatilo o iných podnikoch, kde čelil šikane, ale aj fyzickému napádaniu. 

"O to viac si vážim, že som práve v Teplárni mohol začať svoju kariéru zabávaním hostí a priateľov. V úzkom kruhu pri organizovaní Feriny Kvízu sme sa slušne zabávali, rozprávali, smiali. Dnes ale vidím, že na tomto mieste zomreli násilným a tragickým spôsobom dvaja mladí ľudia," napísal známy komik, ktorý za činom nenávisti vidí jasného vinníka. 

Kultúru smrti a menšinovej nenávisti už nesmieme tolerovať

"Táto kultúra smrti, resp. menšinovej nenávisti je dôsledkom správania našich politikov v parlamente, ktorí si bez hanby berú do úst homosexuálov a verejne klamú. Dokedy budeme toto tolerovať, dokedy budeme pozerať na vlnu nenávisti, ktorá začína od zákazu LGBTI+ vlajky až po zdieľanie nenávistných komentárov voči konkrétnym osobám?" zverejnil Fero Joke s tým, že v prípada poslanca Tarabu, ktorý sa do parlamentu dostal na kandidátke fašistickej ĽSNS, po útoku na dc=eru hlavy štátu ústne napádal aj jeho a to rovno počas schôdze parlamentu. 

"Je neprijateľné, že žijeme v spoločnosti, kde populistickí a alibistickí politici pracujú so strachom ľudí z neznámeho, a tým si vytvárajú politický kapitál na úkor mojej komunity. Chcem sa poďakovať všetkým ľuďom, ktorí stoja pri našej komunite a aj napriek absurdnej politickej situácii nám pomáhajú a tvoria s nami lepší a tolerantnejší svet. Týchto ľudí je naozaj veľa a ja im za to veľmi ďakujem," pokračoval ďalej komik, ktorý spomenul aj jeho nedávnu skúsenosť s vandalizmom na jeho majetku. 

"Cieľom útoku som sa stal aj ja, keď mi pred 7. týždňami neznámy človek pokreslil červeným sprejom môj plot, na ktorý napísal hanlivé slovo na moju komunitu. Som hrdý na to, že som gay. Predpokladám, že všetci, ktorí ma sledujete viete, že som gay a aj napriek tomu ma naďalej sledujete a podporujete, za čom Vám veľmi vďačný," dodal Fero Joke na záver svojho príspevku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie