Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ľudia si pripomenuli obete streľby v Bratislave: Slovensko má stále ďaleko od normálnej krajiny, tvrdí Dostál
Zdielať na

Ľudia si pripomenuli obete streľby v Bratislave: Slovensko má stále ďaleko od normálnej krajiny, tvrdí Dostál

BRATISLAVA / Len deň potragickej streľbe sa na Námestí SNP v Bratislave konalo zhromaždenie na podporu LGBTI+ komunity. Pred ľuďmi vystúpili aj viacerí aktivisti a svojou účasťou akciu podporili aj známe tváre z politickej scény.

Ľudia tak spontánne reagovali na tragickú udalosť. V centre Bratislavy na ich podporu vystúpili viacerí známi aktivisti aj politici. Pred ľuďmi ako prvý vystúpil aktivista Jakub Pohle zo Za slušné Slovensko, ktoré organizovalo protesty po vražde Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnítovej († 27). 

"Hnevám sa. Lomcuje mnou hnev v každej časti môjho tela. Hovoril som, rovnako ako ľudia fundovanejší než ja, že to, čo sa stalo, bolo len otázkou času... Hnevám sa na politické špičky, ktoré nenávisť používajú ako politickú kampaň a rozdeľujú spoločnosť," povedal v úvode. Dodal, že nenávisť cielia na najzraaniteľnejších, čím skutky, akou bola streľba na Zámockej, legitimizujú.

"Nechcem počuť od kompetentných prázdne slová. Chcem vidieť skutky. Chcem vidieť šíriteľov toxických bludov a konšpiracií stíhaných a súdených v spravodlivom procese a právoplatne potrestaných," dodal s tým, že ak spoločnosť nezakročí teraz, streľba na Zámockej nebude zďaleka jedinou.

Na zhromaždení vystúpila aj známa slovenská DJ-ka Matia Lenická. "Neklamme sa, aká sme v pohode krajina. To, čo sa  udialo je vyeskalovanie napätia a polarizácie spoločnosti, ktorá sa tu deje roky," povedal s tým, že viacerí polarizátori v súčasnosti zastupujú miesta v politike. "Opozícia to nikdy nezmení a tí, ktorí sú vo vláde, namiesto toho, aby konečne vyriešili diskrimináciu LGBTI komunity, nechávajú svojich poslancov bojovať proti ženským právam a LGBTI komunite, bojovať proti dúhovým vlajkám,"  povedala s tým, že títo politici sú nepriamo zodpovední za stredajší (12.10.) útok.

Zúčastnili sa aj viacerí poslanci za opozičnú SaS. Za liberálov pred ľuďmi vystúpil poslanec Ondrej Dostál. "Slovensko, žiaľ, po mnohých ohľadoch ešte stále nie je normálnou krajinou a má od normálnej krajiny veľmi ďaleko," povedal na úvod. Zdôraznil, že Slovensko v minulosti vyviezlo 10-tisíce Židov na smrť do koncentračných táborov, čo je dlh, ktorý nemôže splatiť. "Je možno iba náhoda, že medzi jeho obeťami neboli Židia, ktorých nenávidel rovnako ako príslušníkov LGBTI komunity," dodal. 

Prítomní sa po viacerých prejavoch presunuli z centra mesta na Zámockú ulicu, kde sa skutok odohral. Ľudia tam na pamiatku zosnulých zapálili sviečky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie