Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Bratislave sa pochodovalo za LGBTI+ komunitu: Z pódia padali ostré odkazy politikom aj ospravedlnenia
Zdielať na

V Bratislave sa pochodovalo za LGBTI+ komunitu: Z pódia padali ostré odkazy politikom aj ospravedlnenia

BRATISLAVA / V Bratislave sa dva dni to streľbe na Zámockej ulici konal Pochod za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite.

"Úkladná vražda dvoch mladých mužov v stredu večer v LGBTI podniku Tepláreň nás šokovala a hlboko zasiahla. Touto spomienkovou akciou si chceme uctiť obete tohto odporného činu a odsúdiť násilie páchané na LGBTI ľuďoch," napísali organizátori v pozvánke na udalosť na sociálnej sieti. Pravda je však taká, že Juraj bol nebinárny a teda nebol mužom. Na proteste na to upozornil jeden z jeho blízkych. 

Pochod sa začal na Zámockej ulici pred podnikom Tepláreň, kde sa streľba udiala. Následne sa dav ľudí presunul na Námestie SNP, na ktorom vystúpili viacerí rečníci.

Ľuďom sa ako prvý prihovoril majiteľ Teplárne Roman Samotný. "Teraz sme mali byť v Teplárni, no stojíme tu a krváca mi srdce. Aj mnohým z vás," povedal v úvode. Zdôraznil, že sa previnili tým, že sa narodili ako LGBTI+ ľudia a sedeli v centre hlavného mesta v 21. storočí.

"Roky sme ako LGBTI+ aktivisti pred tým varovali, robili sme všetko možné, čo je v našich silách, aby sme sa nedostali až do tohto bodu," povedal Pokorný s tým, že nedokázali zabrániť veľkej časti spoločnosti, ktorá chce LGBTI+ komunitu natrvalo vymazať z verejného priestoru. Dodal, že od tej symbolickej snahy je to len krok k skutočným činom.

"Mnohí hovoria, že LGBTI+ ľudia sú ideológia. Ja som však videl krv svojich blízkych na chodníku. Videl som ich rozstrieľané telá, žiadnu ideológiu," zakončil s tým, že svedčí v mene Juraja a Matúša a požiadal ľudí, aby robili to isté.

Prezidentka sa ospravedlnila LGBTI+ komunite

Zúčastneným sa prihovorila aj prezidentka Zuzana Čaputová."Nenávisť, ktorá sa v poslednom období stala súčasťou našich životov, čo je absurdné. Pred pár dňami nenávisť, celkom úmyselne a nie náhodne, udrela priamo do našich sŕdc. Zasiahla nás všetkých, lebo zasiahla veľmi dôležité hodnoty," povedala.

Hlava štátu sa pozostalým ospravedlnila, že spoločnosť nedokázala ochrániť ich blízkych. "Prepáčte, že niektorí z vás sa na Slovensku nemôžete cítiť bezpečne. Mrzí ma, že ako členovia, ako ľudia z komunity LGBTI sa cítite stále na Slovensku neprijatí. Patríte sem, ste pre našu spoločnosť hodnotní," povedala. Ľudí vyzvala, abysa nenechali rozdeliť a spojili sily tak, ako pred štyrmi rokmi po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Sme sila, ktorá dokáže prekonať nenávisť. A sme sila, ktorá dokáže dať novú šancu našej krajine. Aby sme tu už nikdy nemuseli stáť z takéhoto dôvodu," zakončila.

Šimečka chce tému riešiť v Europarlamente

Podpredseda europarlamentu Michal Šimečka (PS) "Nie ste tu sami. Ak by som mal vysloviť jednu vetu, bola by to táto," povedal na úvod. Dodal, že príslušníci LGBTI+ komunity nie sú sami. "Cítime že útok na čo idem jedného z nás, sa týka nás všetkých,” povedal s tým, že tragická streľba zasiahla nielen ľudí v hlavnom meste, ale aj v celom Slovensku.

”Ak čo i len jeden nemôže objať či pobozkať svojho priateľa či priateľku, nikto nie je v bezpečí," dodal s tým, že mená obetí bude poznať nielen Slovensko, ale celý kontinent. Ako predpredseda europarlamentu bude žiadať rokovanie na túto tému a podniknutie jasných krokov na skončenie nenávisti i postihy pre tých ktorí ju šíria.

"Skutočné prijatie znamená uznanie práv, ktoré sú všade bežné. Právo na lásku, na uzatváranie partnerstiev a mať spolu deti. Hoci mnohí z vás máte oprávnený pocit, že situácia na Slovensku sa zhoršuje, Slovensko nie je ostrov," dodal Šimečka s tým, že v mnohých krajinách sa situácia zlepšuje. "Slovensko neostane čiernou dierou na mape Európy. Na mape, ktorá je dúhová," pokračoval. Zakončil so slovami, že v boji za slobodu LGBTI+ komunita nikdy nebude sama.

Výkričník v našej histórii

 "Nech sa ich smrť nestane smutným pamätníkom v našej histórii, ale výkričníkom,” povedalVladimír Šucha zastupujúci EK na Slovensku s tým, že sloboda je ako záhrada, ktorú ak budeme zanedbávať, vyrastie v nej burina. “A ja tú burinu už začínam vidieť,” dodal. Dav tiež vyzval, aby sa pripojili k boju LGBTI+ komunitu.

"Juraj a Matúš. Prepáčte. Nedokázali sme vás ochrániť," povedal primátor Bratislavy Matúš Vallo. Dodal, že súčasná atmosféra nevznikla len tak, no tvoria ju aj ľudia v politike, ktorí sa "nehanbia na nej získavať lacné politické body".

Vrcholovým politikom odkázal, že nevie, koľko prosieb či zhromaždení potrebujú na to, aby pochopili, že ich nenávistné slová môžu prejsť ku skutkom. "Naozaj sme si to museli zažiť? Naozaj museli zomrieť dvaja ľudia?" pýtal sa.

Politikov tiež skritizoval, že v reakciách na udalosť neboli schopní vysloviť ani názov LGBTI+ komunity. Svojimi slovami tiež narážal na nevhodné slová ministra financií Igora Matoviča o novinároch, za ktoré bol kritizovaný aj medzinárodnými organizáciami. "Nechajte naše mesto na pokoji," odkázal homofóbom. 

Súvisiace články

Najčítanejšie