Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Proti nenávisti voči LGBTI+ ľuďom pochodovali aj politici: Mali by sme si vstúpiť do svedomia, zhodujú sa viacerí
Zdielať na

Proti nenávisti voči LGBTI+ ľuďom pochodovali aj politici: Mali by sme si vstúpiť do svedomia, zhodujú sa viacerí

BRATISLAVA / V Bratislave sa pochodovalo za odsúdenie nenávisti voči LGBTI+ komunite. Organizátori odhadujú, že svoju podporu osobne vyjadrilo približne 16-tisíc ľudí. Ďalšie stovky ľudí udalosť sledovali pomocou živých prenosov alebo sa zúčastnili obdobných udalostí v iných slovenských mestách. Pochodu sa zúčastnili aj viacerí politici s jasným odkazom - nezlyhal len jedinec, ale celá spoločnosť.

Na sociálnej sieti sa pred pochodom vyjadril aj exminister financií Ivan Mikloš. V úvode napísal, že po streľbe rozmýšľal, aké bude jeho verejné vyjadrenie k tragédii. "Nakoniec som sa nevyjadril, pretože lacných a alibistických vyhlásení našich politikov, či už súčasných, alebo bývalých, bolo toľko, že mi pripadalo strašne lacné, prázdne a nedostatočné zaradiť sa do toho šíku," napísal s tým, že sa vyjadrili aj mnohí tí, ktorí by urobili najlepšie, keby ostali ticho.

Z politikov vyzdvihol reakciu prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá sa LGBTI+ komunity jednoznačne zastala. Robí tak dlhodobo. "Považujem ale za potrebné nezostať ticho a rovnako naliehavo upozorniť na potrebu zlepšenia situácie práv ľudí hlásiacich sa k LGBTI komunite," napísala napríklad v júli 2019 mesiac po svojej inaugurácii.

Mikloš dodal, že sme ostali LGBTI+ ľuďom veľa dlžní, a to nielen vo formálnom zmysle, ale najmä v neformálnom. Mal na mysli každodenné postoje, ktoré sú často založené na nezmysloch. Preto podľa neho nestačí streľbu v Bratislave iba odsúdiť. "Vyjadrujem LGBTI+ komunite svoju plnú podporu a úctu a úprimne ľutujem, že aj moje postoje voči jej zástupcom mohli byť a boli v minulosti ovplyvnené predsudkami a ignorantstvom," zakončil.

​Prišli poslanci, ministri aj Heger

Pietnej spomienky na obete streľby na Zámockej ulici v Bratislave sa zúčastnili aj viacerí politici. Na pódiu vystúpila prezidentka, primátor Bratislavy Matúš Vallo aj bratislavský župan Juraj Droba. Ďalší prišli súkromne, predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) ešte v piatok predpoludním oznámil, že sa taktiež zúčastní. Na sociálne siete v priebehu piatkového (14.10.) večera ale pribúdali príspevky od viacerých z koaličných aj opozičných politikov.

Na viacerých fotografiách boli zachytení poslanci klubov OĽaNO, SaS, Sme rodina aj členovia Hlasu. Z ministrov prišiel pochod podporiť napríklad šéf rezortu životného prostredia Ján Budaj.

"Nie je to len tragédia pre týchto dvoch ľudí, je to tragédia pre celú našu spoločnosť, ktorá akceptovala všetky nenávistné prejavy," povedala pre Noviny PLUS Simona Petrík (PS) pred začiatkom pochodu. Patrik Vyskočil, herec z Divadla Nová scéna, sa pochodu zúčastnil na podporu svojich LGBTI+ priateľov i rôznorodosti.

Bola to len otázka času, tvrdí Velič

Dušan Velič zo Za ľudí tvrdí, že je to obrovská tragédia, po ktorej by si mali politici stúpiť do svedomia. "Bola asi len otázka času, kedy tá nevraživosť prepukne do takéhoto niečoho. Nemalo sa to nikdy stať," dodal. Exministerka spravodlivosti a poslankyňa SaS Mária Kolíková svoju účasť vníma ako občiansku povinnosť. "Kiež by smrť týchto dvoch mladých ľudí priniesla zmenu do našej spoločnosti," zakončila.

Pochodu sa zúčastnila aj Lucia Plaváková z Progresívneho Slovenska, ktorá je súčasťou LGBTI+ komunity. "Dúfam, že táto udalosť tak zatriasla Slovenskom, že sa aspoň trochu pohne spoločnosť smerom k rovnosti k LGBTI+ ľuďom," povedala. Kristína Tormová, ktorá udalosť moderovala, povedala že účasť na podobných podujatiach považuje za úplnú samozrejmosť a LGBTI+ komunitu podporuje dlhodobo.

Tragickú udalosť odsúdil aj politológ Grigorij Mesežnikov, ktorý piatkový (14.10.) pochod taktiež podporil svojou účasťou. "V tejto situácii by sme mali prejaviť úctu, ale aj dať najavo celej spoločnosti, ale predovšetkým tým, ktorí nás zastupujú vo vláde a parlamente, aby prestali napomáhať vytváraniu atmosféry, ktorá takýchto vyšinutých jedincov povzbudzuje, aby svoje predstavy vykonávali," povedal pre Noviny PLUS.

Celé vyjadrenie Mesežnikova nájdete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie