Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Premiér Eduard Heger reaguje na GP Žilinku: Vyjadrovať sa musím, nekoná v záujme Slovenska,
Zdielať na

Premiér Eduard Heger reaguje na GP Žilinku: Vyjadrovať sa musím, nekoná v záujme Slovenska,

BRATISLAVA / Zdá sa, že s generálnym prokurátorom už došla trpezlivosť aj premiérovi Eduardovi Hegerovi. V stanovisku, ktoré do redakcií zaslal Úrad vlády ostro kritizuje Maroša Žilinku a to práve kvôli jeho dnešnej tlačovej konferencii.

"Štandardne konanie orgánov činných v trestnom konaní nekomentujem a ich rozhodnutia rešpektujem. Je však úlohou predsedu vlády vyjadriť sa a zareagovať v prípadoch, keď akýkoľvek orgán štátu nekoná v záujme Slovenska," uviedol v stanovisku predseda vlády Eduard Heger. 

Heger zdôraznil, že síce má práce dosť, pribúdajú mu aj povinnosti sledovať generálneho prokurátora. "Pán generálny prokurátor má pravdu v tom, že mám mnoho iných problémov, nad ktorými sa musím zamýšľať. To ale neznamená, že môžem brať na ľahkú váhu niektoré jeho vyjadrenia a postoje," poznamenal Heger s tým, že ide napríklad aj o situáciu s paragrafom 363, či vyjadrenia o obrannej dohode s USA, "ktorú pán generálny prokurátor prirovnal k okupačnej zmluve z roku 1968, alebo o šírení propagandistických dezinformácií, ako bol prípad cintorína v obci Ladomirová."

"Všetky zmienené prípady som považoval za oprávnené na reakciu. Generálna prokuratúra musí byť nestranný a slobodný orgán, ktorý zastupuje práva našich občanov. Právo na podanie disciplinárneho návrhu voči generálnemu prokurátorovi na základe relevantných právnych dôvodov však má iba pani prezidentka alebo poslanci NR SR," uzavrel Heger. 

Najčítanejšie