Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Heger po Bezpečnostnej rade SR: Členovia vlády dostali úlohy v súvislosti s útokom na Zámockej
Zdielať na

Heger po Bezpečnostnej rade SR: Členovia vlády dostali úlohy v súvislosti s útokom na Zámockej

BRATISLAVA / Predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) a ďalší členovia vlády informovali po mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady SR.

Rokovanie sa týkalo streľby na Zámockej ulici v Bratislave a následným vyhodnotením situácie. Premiér taktiež členov vlády poveril vypracovaním úloh, ktoré by mali zlepšiť bezpečnostné podmienky. Heger pripomenul, že pri streľbe zomreli dvaja ľudia z LGBTI+ menšiny, no cieľom mohla byť aj židovská komunita, niektorý z politikov či novinári. "Bol to útok na demokratickú spoločnosť, ktorá akceptuje rôznorodosť," dodal.

Zopakoval, že útočník sa radikalizoval na zahraničných stránkach a obdivoval útočníkov zo zahraničia. "Preto budeme túto tému riešiť aj na európskej úrovni," dodal s tým, že sa ukazuje, že doterajšie kroky neboli dostačujúce.

"V najbližšom období sa musíme zaoberať ďalšími otázkami," povedal premiér s tým, že ide napríklad o vymožiteľnosť práva či zlepšenie možnosti dosledovať extrémizmov ale aj prevencia na školách a zlepšenie práv LGBTI+ komunity.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) vyhlásil, že aj s ministrom školstva Jánom Horeckým sa rozprával o projektoch, ktoré by mohli zaviesť na školách. "Dostali sme úlohy z Bezpečnostnej rady SR," povedal s tým, že spolupracovať budú aj s SIS.

"Vieme, že momentálne sa nachádzame v mimoriadne náročných časoch," povedal policajný prezident Štefan Hamran s tým, že policajný zbor čaká druhá časť reformy, ktorá môže zlepšiť situáciu, polícia plánuje aj zvýšiť kapacitu, čo sa týka pracovníkov bojujúcich s extrémizmom.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) zdôraznil, že v prípade streľby ide o teroristický akt. "Za vojenské spravodajstvo môžem povedať, že monitorujeme viacero skupín," povedal s tým, že majú prepojenie aj na extrémistické skutpiny. Naď tiež vyzval politikov, aby sa stránili vyzývaniu k občianskej neposlušnosti.

Podľa ministra školstva streľba doľahla na žiakov v čase, keď ich psychika bola, aj dôsledkom napríklad pandémie či vojny na Ukrajine, značne poznačená. Rezort podľa neho reagoval okamžite - aj pomocou pre deti, ktoré navštevujú tú istú školu ako strelec.

Súvisiace články

Najčítanejšie