Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slováci sa tento rok rozbehli do zahraničia, povedala Eleonóra Fedorová z CK Satur
Zdielať na

Slováci sa tento rok rozbehli do zahraničia, povedala Eleonóra Fedorová z CK Satur

BRATISLAVA / Medzi najobľúbenejšie dovolenkové destinácie Slovákov v roku 2022 patrili Turecko, Cyprus a Egypt či Taliansko. Slováci rovnako prejavili záujem o zahraničné dovolenky. Posledné dve sezóny dovolenkovali ľudia prevažne na Slovensku, pretože sa tu cítili bezpečnejšie. Viac informácií o tom, ako Slováci dovolenkujú, vám priblíži riaditeľka cestovnej kancelárie Satur Eleonóra Fedorová.

V porovnaní s minulými rokmi, zaznamenali sme vysoký záujem o dovolenky?

"Toto leto Slováci naozaj chceli dovolenkovať. Bolo vidieť, že boli hladní po dvoch rokoch po cestovaní do zahraničia. Kým posledné dva roky bolo trendom dovolenkovanie na Slovensku, pretože sa tu Slováci cítili bezpečnejšie, tak tento rok sa rozbehli do zahraničia. Medzi TOP destinácie sa vrátilo Turecko, ktoré bolo veľmi slabé posledné dva roky. Medzi najobľúbenejšie patrili Grécko, Taliansko, Chorvátsko a, samozrejme, Cyprus, ktorý sa už posledné tri roky drží na rebríčku najobľúbenejších destinácií."

Môžeme očakávať vyššie ceny v roku 2023 v porovnaní s rokom 2022 aj v súvislosti so zvyšovaním cien energií?

"Áno, určite sa prejavia zvýšené ceny energií aj v cenách dovoleniek. Dobrou správou je, že počas first momentového predaja sme pripravili ceny tak, aby klienti mali minimálny, ak vôbec nejaký nárast oproti minuloročným first momentovým cenám. Ďalšou výhodou je, že palivové príplatky sú v rámci first momentu už v cene. Tým pádom si klienti nebudú musieť priplácať a budú vedieť, koľko ich vyjde dovolenka."

Ak si ľudia povedia, že nechcú využiť first moment, na aké ceny sa majú pripraviť?

"Veľkou výhodou pre tých, ktorí sa rozhodnú teraz, je možnosť flexibilnej dovolenky, čo znamená možnosť bezplatného storna pred nástupom do 30 dní. Ak si to ale nevedia naplánovať teraz, ceny môžu byť o 5-10-percent vyššie v porovnaní s minulým rokom. Samozrejme, cena paliva je nejasná."

Využívajú Slováci first moment v porovnaní s inými štátmi?

"Slováci sú oveľa slabší vo využívaní first momentu. Napríklad, Nemecko alebo Veľká Británia si kupujú dovolenky teraz už na leto 2024. Tento rok vidíme trend už aj u Slovákov, pretože sa minulý rok popálili a na poslednú chvíľu nevedeli nájsť miesta alebo dovolenky, ktoré chceli a vidíme veľký záujem o first moment predaj."

V čom sa poučili po covide cestovné kancelárie a v čom klienti?

"Jedna vec je, že klienti sa vrátili priamo do pobočiek. Počas covidu bol výrazný online predaj a predaj cez call centrum, pretože kancelárie boli zatvorené. Ďalšou zmenou je, že klienti vyberajú dovolenky už z webu a nie cez katalógy, ktoré už na trhu nie sú. Ceny sú tiež dynamické, čo znamená, že prvé ceny sú najnižšie, pretože fungujeme formou leteckých spoločností, že ceny na začiatku predaja sú najnižšie."

Podľa grafu, ktorý ste ukázali, ako ste na tom aktuálne s minulosťou?

"Tešíme sa, že sa nám podarilo tento rok dosiahnuť obrat z roku 2019. Tie posledné tri roky boli naozaj ťažké. V roku 2020 sme klesli na 10-percent a v roku 2021 sa nám podaril dosiahnuť 50-percent obratu. Bolo to aj vďaka tomu, že sme prišli s novými príležitosťami, a to sú dovolenky na Slovensku a zároveň lety do exotiky priamo z Bratislavy a Košíc."

Aký je vývoj cien dovoleniek na Slovensku, v zahraničí a v exotike? Pôjdu ceny ešte vyššie?

"Posledné dva roky boli tie ceny veľmi stabilné. Dokonca by som povedala, že v roku 2019 sa dovolenkovalo cenovo na úrovni roku 2019. Tento rok počas leta boli tie ceny vyššie, ako sme boli zvyknutí v rámci last minute. Očakávame tento trend aj perspektívne, že sa viac klientom oplatí si kupovať dovolenky na first moment."

Čím to je, že Slováci začali mať taký vysoký záujem o exotiku?

"My predpokladáme, že viac klientov cestuje cez cestovné kancelárie ako v minulosti, pretože potrebujú pocit komplexnej starostlivosti. Ďalšou výhodou je, že využívajú menšie letiská. Boja sa, že im letecké spoločnosti zrušia lety a to je tá výhoda priamych letov do exotiky na Zanzibar, do Ománu či Dubaja priamo z Bratislavy."

V čom je výhodné lietanie z Bratislavy v porovnaní s Viedňou?

"Veľkou výhodou, okrem toho, že nemáte dlhé prestupové časy a nemusíte sa obávať toho, že vám zrušia nejakú linku, je aj to, že tie ceny sú o 10 až 20-percent nižšie. Je to vďaka tomu, že sú to priame lety a tým pádom klienti ušetria aj čas."

Aké sú obľúbené exotické destinácie?

"Posledný rok medzi najobľúbenejšie destinácie v rámci exotiky patrili Spojené arabské emiráty vďaka Expu 2022, ktoré bolo, ale aj vďaka tomu, že Dubaj bol otvorený počas celého pandemického obdobia. Ďalej to bol Omán, kde sa dalo letieť priamo z Bratislavy či z Košíc. Medzi ďalšie obľúbené sa vyšvihli Maldivy, Zanzibar či Mexiko. Je to kvôli tomu, že na Maldivy sa lieta priamo z Bratislavy, na Zanzibar sa začína lietať a Mexiku má zase veľmi dobré spojenia z Viedne."

Ako je na tom Slovensko?

"Záujem o dovolenky na Slovensku pokračuje, č uži sú to teraz wellness pobyty alebo lyžovačky. Pripravili sme aj hotely so slovenskými inštruktormi na Slovensku ale aj v zahraničí."

Koľko minie priemerná 4-členná rodina na dovolenku na Slovensku, v zahraničí a v exotike?

"Na Slovensku je priemerná cena na osobu okolo 200 eur, v exotike okolo 1 800 eur a letná dovolenka v zahraničí vychádza v priemere okolo 970 eur."

Súvisiace články

Najčítanejšie