Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vláda pomoc podnikom nadväzuje na schválenie rozpočtu, SaS nesúhlasí: Zákon roka je kampaňou OĽaNO, tvrdí Sulík
Zdielať na

Vláda pomoc podnikom nadväzuje na schválenie rozpočtu, SaS nesúhlasí: Zákon roka je kampaňou OĽaNO, tvrdí Sulík

BRATISLAVA / Mimoriadne rokovanie vlády s tripartitou sa v pondelok (24.10.) skončilo úspešne - vláda oznámila systém pomoci pre podnikateľov v súvislosti s nárastom cien energií. Ako však minister financií Igor Matovič ((OĽaNO) informoval, jej vyplatenie je priamo naviazané na schválenie budúcoročného rozpočtu. Opozičná SaS však nesúhlasí.

To, že pomoc je naviazaná na rozpočet, zdôraznil aj predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO). "Platí, čo povedal aj pán premiér, žiadne esenciálne vlády priority tam nie sú. Koncentrácia celého vládneho rozpočtu je na energetickú krízu aj na dobiehajúcu pandémiu," reagoval štátny tajomník na rezorte financií Marcel Klimek na otázku, čo v prípade, ak sa rozpočet nepodarí schváliť. Dodal, že verí, že poslanci práve kvôli týmto dôvodom rozpočet podporia.

Opozičná SaS však s touto rétorikou nesúhlasí. Podľa lídra strany a exministra hospodárstva Richarda Sulíka si Matovič berie podnikateľov ako rukojemníkov a pomocou nich žiada o schválenie rozpočtu. "Zabudol ale dodať, že aj v prípade neschválenia rozpočtu bude na kompenzácie cien energií v budúcom roku k dispozícii aj 900 miliónov eur schválených v tohtoročnom rozpočte, ktoré sa automaticky premietnu v rámci provizória. Takisto na kompenzácie budú k dispozícii aj európske zdroje, k využitiu ktorých sme vládu vyzývali od apríla," dodal.

Šéf liberálov preto nevidí dôvod hlasovať za budúcoročný rozpočet, ktorý je podľa neho "predvolebnou kampaňou OĽaNO".  Navrhnutá kompenzácia je podľa neho len skopírovaným českým návrhom.

"Okrem kompenzácií zo štátneho rozpočtu sme na ministerstve hospodárstva na pomoc podnikateľom navrhovali použiť nevyčerpané eurofondy, prípadne dať k dispozícií elektrinu vyrobenú v štátnych vodných elektrárňach. Igor Matovič a jeho ministri však buď nesúhlasili alebo radšej nereagovali," reagoval poslanec a bývalý štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek.

Členovia koalície v pondelok (24.10.) predstavili opatrenia, ktoré majú pomôcť podnikateľom. V súvislosti s nimi na prvé tri mesiace roku 2023 chcú zastropovať ceny energií vo výške 199 eur/MWh pre elektrinu a 99 eur/MWh pre plyn. V prípade ak budú podnikatelia kupovať energie za vyššie sumy, štát preplatí 80 % z ich ceny.

Súvisiace články

Najčítanejšie