Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Heger po rokovaní tripartity: Zastropujeme ceny energií pre podniky
Zdielať na

Heger po rokovaní tripartity: Zastropujeme ceny energií pre podniky

BRATISLAVA / Hospodárska a sociálna rada SR mimoriadne rokovala o cenách energií pre podniky na budúci rok. Tlačovej konferencie sa zúúčastnili predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO), predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina), minister financií Igor Matovič (OĽaNO), vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) a minister hospodárstva Karel Hirman.

Predseda NR SR na úvod zopakoval svoje slová, že menšinová vláda má zmysel, len kým dokáže pomáhať zmysel, čo podľa neho spravila pomocou schémy, ktorú schválili počas rokovania tripartity. 

"Aj my ako vláda sme dnes ponúkli konkrétnu pomoc firmám," povedal premiér s tým, že ide o štedrú pomoc. "Od 1. januára budú mať firmy zastropované ceny energií do 31.3.," povedal s tým, ide o 199 eur/MWh pri elektrine a 99 eur/MWh pre plyn. Zároveň v prípade vyšších cien štát preplatí 80 % z nákladov podnikateľov.

Energeticky extrémne náročné podniky podľa jeho slov bude rezort hospodárstva riešiť osobitne. Heger dodal, že ide o silovú zložku cien energií. Na konci platnosti avizovanej pomoci sa podľa Hegera podľa potreby prípadne prijmú ďalšie kroky. Na uskutočnenie pomoci je však podľa neho potrebné prijať budúcoročný rozpočet. Podľa štátneho tajomníka rezortu financií Marcela 

Matovič vysvetlil, že napríklad v prípade ak podnikateľ nakupuje elektrinu za 500 eur/MWh, štát mu preplatí 80 % z nákladov na elektrinu. "Ide o státisíce firiem," dodal. 

Ministerka investícii Veronika Remišová povedala, že ide o bezprecedentnú pomoc. Štát chce podľa nej pomôcť aj malým podnikom, pre ktoré aj minimálne zvýšenie cien môže spôsobiť existenčné problémy. Ide podľa nej napríklad o pekárov. "Pre nás je dôležitý aj dialóg so sociálnymi partnermi," dodala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie