Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na hrane s Viskupičom a Krajniakom: Poriadna hádka a ministrove reči o bozku smrti
Zdielať na

Na hrane s Viskupičom a Krajniakom: Poriadna hádka a ministrove reči o bozku smrti

BRATISLAVA / Protiinflačná pomoc, ktorú predstavila vláda by mal pomôcť s energiami domácnostiam aj malým firmám. O aktuálnych opatreniach v štúdiu Na hrane TV JOJ diskutovali šéf výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS) a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

Kedy sa LGBTI+ ľudia dočkajú toho, že budú môcť slobodne chodiť po uliciach a prejavovať si náklonnnosť? Podľa ministra práce Milana Krajniaka je násilných prípadov na sexuálne menšiny len 30 ročne a dejú sa aj v zahraničí.

Krajniak zároveň uviedol, že registrované partnerstvá by na Slovensku byť nemali. "Ako štát nie sme zodpovední," povedal na margo teroristického útoku na Zámockej. "Nie sme homofóbnou krajinou," vyjadril sa Krajniak. Za registrované partnerstvá by pritom bolo až 48 % obyvateľov. 

Marián Viskupič zdôraznil, že Slovensko nie je tolerantnou krajinou a LGBTI+ komunita sa necíti bezpečne a nie sú rovnoprávny s majoritou ani po právnej stránke. 

Krajniak tvrdí, že úprava hovoriaca o tom, že ľudia žijúci v spoločnej domácnosti by mali mať upravene majetkoprávne vzťahy a nahliadanie do zdravotnej dokumentácie. "Budeme sa o tom baviť," reagoval Krajniak s tým, že takto je to aj v PVV. 

"Podobný návrh, ktorý sa rok pripravoval, sme dali do parlamentu v lete. Ochota bola, spoločenské pnutie tiež a dali sa v druhom čítaní sa dali urobiť zmeny o ktorých sa hovorí," uviedol Viskupič na margo zákona, ktorý mal riešiť partnerské spolužitie, ale parlament ho neposunul ani do druhého čítania. 

Hacknutý parlament a daňové bonusy

Hoci sa nedá povedať, že by išlo o hackerský útok, parlament dnes nebol schopný hlasovať o rekodrných 75. zákonoch. Petra Krištúfková zo Sme rodina prišla s návrhom, ktorý by mal rodičom prváčikov navrátiť 100 eurový príspevok. 

"Do jedného vrecka štát dáva a z druhého berie," pokračoval Viskupič. Milan Krjaniak zdôraznil, že ide o komplexný návrh, kedy sa prídavok na dieťa zvýši z 50 eur na 60 eur a daňový bonus zo 100 eur na 140 eur.  vysvetloval Krajniak. Podľ Viskupiča sa odhalilo, že celý rodinný balíček bol nedorobený a nevykonateľný. "Celý daňový bonus ide na úkor samospráv," kritizoval Viskupič s tým, že nevynechal ani infláciu, ktorá rovnako ťažko dopadá na občanov, ale aj na samosprávy. 

Podľa Krjaniaka sa Slovensko stane najprorodinnejším štátom v Európskej únii. "Pomáhame najchudobnejším najmenej," rozhorčil sa Viskupič s tým, že daňový bonus najviac pomôže tým, ktorí majú vysoké príjmy. Viskupič vláde vyčíta aj to, že neustále zvyšuje deficit, ale aj navyšuje dlh. "Toto sú grécke cesty," vyčítal šéf finančného výboru a dodal, že deficit bude cez 4 %. 

Matovičova atómovka xy

Cashback, ktorý predkladajú Milan Vetrák a Anna Andrejuvová (obaja OĽaNO) predkladajú návrh miistra financií, ktorý má byť ekvivalentom bločkovej lotérie. Podľa Viskupiča ja zákon škodlivý a nepomôže ani najslabším rodinám či samotnému gastrosektoru. 

"Odkedy SaS odišla z vlády sa na verejnosti nehádame," poznamenal Krajniak na čo naňho šéf finančného výboru zaútočil s tým, že jediný, kto bráni 10 % DPH na gasto je Igor Matovič. "Ak môžem podoriť dobrú vec, tak mi je jedno kto ju navrhne," pokračoval Milan Krajniak s dôrazom na tom, že s Mariánom Viskupičom majú korektn=y vzťah hoci sa sporia. 

"Ľuďom je lepšie," odpovedal Krajniak an otázku, či je vláda bez SaS lepšia. "Každý týždeň sme predstavili nejaké opatrenie," doplnil ďalej. Viskupič reagoval pripomenutím, že koalícia urobila všetko preto, aby sa v parlamente nehlasovalo a to práve pre komunálne voľby. "Ten chaos čo predvádza koalícia v parlamente," posťažoval sa saskár. 

​Nezamestnanosť klesá a obávať sa netreba, odkazuje minister

Hostia diskusnej relácie sa nezhodli ani v tejto téme. Zatiaľ čo podľa Viskupiča vláda firmám nepomáha, Krajniak tvrdí, že nezamestnanosť stále klesá. Zvýšený odvod sa zároveň má týkať len tých čo majú zisk nad 3 milióny eur. Z prieskumu vyplynulo, že obavy o stratu zamestnania majú najmä voliči opozície. Najmenej sa obávajú voliči Progresívneho Slovenska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie