Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Politici si pripomenuli vznik Československej republiky: Bol to moderný právny štát, hovorí Heger
Zdielať na

Politici si pripomenuli vznik Československej republiky: Bol to moderný právny štát, hovorí Heger

BRATISLAVA / Koniec novembra patrí aj spomienke na vznik Československej republiky. Ten si pripomenuli traja najvyšší ústavní činitelia.

"Som rada, že si vznik Československej republiky 28. októbra 1918 pripomíname už druhýkrát ako štátny sviatok. Máme dôvod byť na tento dátum hrdí," napísala prezidentka Zuzana Čaputová na sociálnej sieti. 

Dodala, že na území Slovenska začali vznikať významné politické a kultúrne inštitúcie, medzi nimi aj Slovenské národné divadlo a školy ako Univerzita Komenského, či niektoré gymnáziá.

"Ústava garantovala občanom volebné právo, ktoré po prvý raz v našej histórii získali aj ženy, ale tiež slobodu tlače a zhromažďovania. Zaviedol sa osemhodinový pracovný čas," pokračovala hlava štátu s tým, že vďaka zakladateľom a ich autorite sa Československá republika stala úspešným príbehom. "Demokratické hodnoty, na ktorých stálo Československo už pri svojom vzniku, vytvorili základy, na ktorých môžeme stavať aj dnes už ako moderná samostatná Slovenská republika," dodala.

Tomáš Garrigue Masaryk či Milan Rastislav Štefánik podľa slov Čaputovej predstavujú osobnosti, ktoré nás inšpirujú dodnes svojou veľkosťou i nadčasovosťou. "Ich odkaz je aj po uplynutí viac než storočia stále rovnako aktuálny, podobne ako Štefánikove slová: “Nech každý z nás je dnes lepší, ako bol včera a vlasť naša bude veľká a slávna.”," zakončila Čaputová.

Výročie si pripomenuli viacerí

Nielen prezidentka, ale aj viacerí predstavitelia koalície si štátny sviatok pripomenuli. "Zakladatelia Československa dokázali vybudovať moderný právny štát založený na hodnotách slobody, tolerancie a demokracie. Štát, ktorého ústava garantovala široké práva a slobody všetkým občanom vrátane menšín. Štát, v ktorom už krátko po vojne zaviedli všeobecné volebné právo aj pre ženy," uviedol predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO), ktorý si bol pamiatku uctiť na Námestí T. G. Masaryka. 

S historickou udalosťou sa podľa politika spája i začiatok novej éry pre Slovákov, ktorá v rámci spoločného štátu trvala približne 70 rokov. "Krátko po Nežnej revolúcii sme však na Slovensku začali pociťovať túžbu po vlastnom samostatnom štáte. V kontexte doby tak akoby dozrel čas na rozdelenie republiky. Vďaka našej demokratickej tradícii a úcte k právnemu štátu bolo rozdelenie Československa mierové a priateľské," dodal. Zdôraznil však, že odlúčenie Čechov a Slovákov väzby medzi našimi národmi nepretrhlo. Práve naopak.

Pamiatku si uctil aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina).

Súvisiace články

Najčítanejšie